Venäjä tuhoaa tahallaan viljapeltoja ja pahentaa ruokakriisiä

Venäjä pommittaa jatkuvasti Ukrainan vehnäpeltoja ja tuhoaa uutta vehnäsatoa ja pahentaa siten ruokakriisiä, koska Ukraina on aiemmin vienyt miljoonia tonneja vehnää muualle maailmaan. Maataloustoimijat ovat joutuneet Venäjän ohjusiskujen tuoreimmaksi kohteeksi.

Monien maanviljelijöiden onkin nyt päätettävä hylkäävätkö he satonsa vai jatkavatko sadonkorjuuta pelloilla. Konfliktin molempien osapuolten käyttämiä räjähtämättömiä rypälepommeja on vaikea havaita suurten hakkuukoneiden sisältä. Useita maanviljelijöitä on jo kuollut pelloilla, mutta olosuhteista huolimatta moni jatkaa työtään.

Pommitukset ovat tuhonneet paitsi satoa myös maataloudelle keskeistä infrastruktuuria. Vaurioituneet sillat ja kraatterien repimät tiet vaikeuttavat viljan kuljettamista. Odessan satamaan tehty isku osoittaa, että Venäjä ei ole sitoutunut YK:n ja Turkin kanssa neuvoteltuun viljanvientisopimukseen, jota tarvitaan ruokakriisin ratkaisemiseksi.

Ukrainan varasisäministerin Anton Gerashchenkon mukaan Venäjän kerrotaan käyttäneen peltojen tulitukseen termiittiä sisältäviä palopommeja. Polttavien aseiden aiheuttamaa paloa on lähes mahdotonta sammuttaa. Tukahduttaminen ei myöskään ole mahdollista, sillä termiitissä on itsessään happi hapettuneen metallin mukana. Venäjän armeija tulittaa tahallaan vehnäpeltoja palopommeilla. YK:n ”Sopimus eräistä konventionaalisista aseista” kielsi polttavien aseiden käytön siviilihenkilöitä vastaan vuonna 1980. Peltojen tulituksen uskotaan olevan osa nälkäsuunnitelman toteuttamista.

Venäjä on kylvänyt peltoihin myös miinoja valtaamillaan alueilla. Itä-Ukrainasta tuli muutamassa vuodessa maailman miinoitetuimpia alueita, jossa leikkivät lapset ovat hengenvaarassa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin mukaan Itä-Ukraina on yksi maailman miinoitetuimmista alueista. Sodan aikana miinat ovat tappaneet tai haavoittaneet yli 1 600:aa siviiliä Itä-Ukrainassa.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki