Venäjä ulos turvallisuusneuvostosta

Venäjä on toiminut jo pitkään vastoin YK:n turvallisuusneuvoston periaatteita.

Venäjä on estänyt veto-oikeudellaan monia turvallisuusneuvoston päätöksiä. Venäjä on tuhonnut koko Euroopan turvallisuusjärjestelmän ja Venäjä on aloittanut hyökkäyssodan Ukrainassa ja syyllistynyt lukemattomiin sotarikoksiin siellä. Tämä pitäisi jo olla riittävä peruste erottaa Venäjä YK:n turvallisuusneuvostosta.

Turvallisuusneuvoston toiminta määräytyy YK:n peruskirjan mukaan ensisijaisesti maailmanrauhan ja turvallisuuden suojelemisessa. Neuvoston päätehtävä on tutkia kansainvälisiä kriisejä koskevia tilanteita, arvioida niiden uhkia ja päättää niihin reagoimisesta ensisijaisesti rauhanomaisin keinoin. Venäjällä ei ole mitään halua toimia näiden periaatteiden mukaan ja se uhkailee koko Eurooppaa ydinaseiskuilla.

Venäjän raakuudet Ukrainan siviiliväestöä kohtaan ovat ylittäneet kaikki rajat, joten Venäjän suhteen on kaikki kunnioitus ja luottamus kadonnut perusteellisesti.

Venäjän tekemä tuhoisa ohjusisku Dniprossa, jossa venäläinen ohjus osui kerrostaloon, osoittaa ettei Venäjällä ole mitään rajaa. Kyseisen rakennuksen tuhosi meritorjuntaohjus, joka on suunniteltu tuhoamaan lentotukialuksia, mutta nyt sitä käytettiin tappamaan siviilejä.

Putin on pilannut ja tuhonnut koko Venäjän historian ja Putinin lähipiiri koostuu henkilöistä, joilla ei ole alkeellistakaan moraalia tai sivistystä ja he tuhoavat koko Venäjän.

Turvallisuusneuvoston sääntöihin sisältyy mm. että YK:n jäsenvaltio, jonka toimet ovat vaatineet turvallisuusneuvoston väliintuloa, voidaan periaatteessa sulkea pois yleiskokouksesta tai jopa erottaa kokonaan YK:sta.

Näin ollen pitäisi olla mahdollista erottaa Venäjä turvallisuusneuvostosta. Venäjän on kohdattava vastuunsa rikoksista ja se on erotettava YK:n turvallisuusneuvostosta.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki