Venäjän aggression pitää loppua

Aggressio kohdistuu koko Euroopaan. Venäjän harjoittaman uhkailun, tuhoamisen ja vahingonteon on loputtava. Putin ei näytä edes pyrkivän mihinkään ratkaisuun vaan jatkaa aggressiota mistään välittämättä.

Koska Venäjän taholta tulee vain järjettömiä uhkauksia, täytyy muiden tahojen ratkaista koko kriisi. EU maiden, Kiinan, USA:n, YK:n , Turkin jne. pitäisi ilmeisesti löytää ratkaisu asiaan.

Medvedevin ja Zaharovan häikäilemättömät ja röyhkeät lausunnot ja Lavrovin jatkuva valehtelu asettavat kyseenalaiseksi Venäjän suurvalta-aseman.

Ukraina taistelee itsenäisyydestään ja koko Euroopan turvallisuudesta. Vastassaan sillä on julma hyökkääjä, joka yrittää anastaa jotain sellaista, mikä ei sille kuulu, ja joka vähät välittää sodan säännöistä. Taustalla on moraalinen oikeudenmukaisuuden kokemus. Venäjän toiminta on kaikilta osin brutaalia ja väärin, eikä sille pidä antaa periksi.

Tässä sodassa on kyse koko maailmaa koskevista yhteisistä pelisäännöistä. Venäjälle ei voi antaa kuvaa, että sitä koskisivat eri säännöt. Mikään ei oikeuta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Se rikkoo kansainvälistä lakia, ja se on rikos ihmisyyttä vastaan.

Eurooppa on onnistunut irtautumaan venäläisestä energiasta, vaikka Venäjä taas uhkaileekin energiakriisillä. Putinin pelottelu tähtää Euroopan yhtenäisyyden hajottamiseen. Venäjän pelotteluun ei tule taipua. Venäläisten hyökkäykset Ukrainan ydinvoimaloihin ja infrastruktuurin, sairaaloiden ja koulujen tuhoaminen osoittavat, että Venäjä ei välitä tippaakaan mistään säännöistä.

Ukrainalaisten lasten pakkosiirtäminen ja kaappaaminen Venäjälle on myös sotarikos. Wagner-johtajan käsky tappaa kaikki ketkä tulevat vastaan on kaikkien sääntöjen vastaista.

Tällaista ei voi hyväksyä mistään syystä.

Venäjän kansalle ja koko Euroopalle olisi parempi, että koko Venäjän alue jaettaisin täysin itsenäisiin alueellisiin valtioihin, jotka saisivat itse päättää taloudestaan ja kansainvälisistä suhteistaan. Tsaarin ajalta ja Neuvostoliitosta periytyvä keskusjohtoisuus ei ole koskaan toiminut kansan parhaaksi.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki