Venäjän raakalaismaisia sotarikoksia ei unohdeta

Ballistisella ohjuksella tehty isku 330 ihmisen Hrozan kylään ja pikkukylän kahvilaan on yksi Venäjän tuhoisimmista hyökkäyksistä siviilikohteita vastaan koko sodan aikana.

Tämä osoittaa järjetöntä vastuuttomuutta ja piittaamattomuutta Venäjän hallinnolta.

Hrozan kylä sijaitsee Kup-janskin alueella Itä-Ukrainan Harkovassa. Kylän asukasluku oli noin 330. Iskussa kuoli 51 siviiliä.

Venäjä käytti iskuun Iskander-ohjusta. Iskander on lyhyen kantaman ballistinen ohjus. Hrozan lähellä ei ole tärkeitä sotilaskohteita ja etulinjaan on matkaa noin 35 kilometriä.

Jokainen tällainen isku vie Venäjää kauemmaksi yhteistyöstä Euroopan maiden kanssa.

Venäjä ampuu miljoonien eurojen hintaisia ohjuksia siviilikohteisiin mistään välittämättä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati Telegramissa, että Venäjän terrori tulee lopettaa. ”Iskun kuvaileminen hirviömäiseksi olisi loukkaus hirviöitä kohtaan”, kommentoi presidentti Volodymyr Zelenskyi Venäjän iskua Hrozan kylään.

YK:n pääsihteeri António Guterres tuomitsi iskun jyrkästi, uutistoimisto AFP kertoi. EU:n ulkosuhdejohtaja Josep Borrell kuvasi iskuja ”uudeksi synkäksi tasoksi.”

”Kaikki uhrit ovat paikallisia, kaikki ovat siviilejä. Ei yhtäkään sotilaskohdetta eikä ensimmäistäkään sotilasajoneuvoa. Kaikki kuolleet ja haavoittuneet ovat siviilejä”, sanoi Harkovan poliisin päätutkija Sergei Bolvinov uutiskanava CNN:lle.

Yhdysvaltain presidentinhallinto tuomitsi jyrkästi iskut ja kuvaili niitä kauhistuttavaksi.

Huolimatta siitä, että Vladimir Putin on etsintäkuulutettu sotarikollisena samoin kuin muutamat muut Venäjän hallinnon edustajat, Venäjä ei näytä korjaavan tilannetta vaan jatkaa järjetöntä siviilien pommittamista ja tappamista.

Kaikki tämä vie Venäjää kauemmas sivistyneiden valtioiden piiristä. Näyttää siltä, että Venäjästä on ollut täysin väärä käsitys Euroopassa. Putin ja Venäjän hallinto uhkailee koko Eurooppaa kaikella mahdollisella.

”Euroopan pitäisi perusteellisesti miettiä, miten tätä raakalaisvaltioita vastaan voidaan suojautua.”

Moskovaan on keskitetty kaikki päätösvalta ja resurssit Venäjällä, eikä muilta Venäjän alueilta kysytä mitään.

Koko sodan ajan on seurattu Venäjän käsittämättömiä raakuuksia Ukrainassa. Esimerkiksi Mariupol, Kramatorsk ja Butša ovat paikkakuntia, joihin kohdistuneet iskut ja joukkohaudat eivät unohdu.

Kyse on kansanmurhasta, Ukrainan tuhoamisesta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Venäjä pommittaa ja tuhoaa myös Ukrainan viljasiiloja ja varastoja, mikä on myös sotarikos.

Euroopan pitäisi perusteellisesti miettiä, miten tätä raakalaisvaltioita vastaan voidaan suojautua. Siinä asiassa Euroopan pitää osoittaa yhtenäisyyttä jatkossakin.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja Eurajoki