Venäjän sota nostaa ruuan hintaa ja aiheuttaa nälänhätää

Koska Ukraina ei pysty viljelemään peltojaan ja Mustanmeren satamat ovat venäläisten saartamia, niin viljaa ja muita elintarvikkeita ei voi kuljettaa Ukrainasta maailmalle vientiin, ja lisäksi Ukrainan maatalousministerin mukaan Venäjän joukot ovat varastaneet satojatuhansia tonneja viljaa hallussaan olevilta alueilta Ukrainasta ja tuhoavat ryöstelyn jälkeen viljavarastoja tahallaan ja pommittavat niitä.

CNN:n mukaan venäläisjoukkojen Ukrainasta varastama viljalasti päätyi Syyriaan. Venäjän joukkojen ryöstely ja merikuljetusten estäminen pahentavat Ukrainan mahdollisuuksia toimittaa viljaa maailmalle.

YK-järjestön mukaan maan siiloissa seisoo lähes 25 miljoonaa tonnia viljaa.

Ukrainan Turkin-suurlähettilään Vasyl Bodnarin mukaan Turkki on yksi niistä maista, jotka ostavat Venäjän Ukrainasta varastamaa viljaa.

Reutersin mukaan Bodnar kertoi toimittajille pyytäneensä apua Turkin viranomaisilta sekä Interpolilta, jotta voitaisiin tutkia, keitä on mukana viljalastien siirtämisessä Turkin aluevesille.

Maailmaa uhkaava ruokakriisi on Venäjän hyökkäyksen seurausta, ei länsimaiden pakotteiden. Saksan ulkoministeriö on torjunut voimakkaasti Venäjän presidentin Vladimir Putinin yritykset ”luoda narratiivia”, jonka mukaan Venäjälle pakotteita asettanut länsi olisi vastuussa maailmaa uhkaavasta ruokakriisistä.

Nälänhädän riski on olemassa osissa maailmaa, koska tämä on seurausta Venäjän hyökkäyssodasta eikä länsimaiden pakotteista, Saksan ulkoministeriön tiedottaja sanoi perjantaina lehdistötilaisuudessa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa aiheuttaa ruokakriisin, joka uhkaa miljoonien ihmisten henkeä. Ruokaturvallisuus laskee maailmanlaajuisesti, kun Venäjä estää viljan laivakuljetukset Ukrainasta ja saman aikaan elintarvikkeiden hinta nousee maailmanmarkkinoilla, koska tarjonta vähenee ja kysyntä kasvaa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikeuttaa jo ennestään heikoimmassa asemassa olevien ihmisten elämää monessa ruokapulasta kärsivässä maassa. Ukrainassa viljelty vehnä piti isoa osaa maailmasta kylläisenä. Vehnän vienti näistä maista kattoi noin kolmanneksen kaikesta vehnän viennistä koko maailmassa.

Erityisesti Ukrainasta on viety viljaa Mustanmeren kautta Välimeren rannikoille Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan. Sodan tuhojen takia viljanvienti on vähentynyt radikaalisti, koska venäläiset estävät laivojen pääsyn Ukrainan Odessan valtaville viljavarastoille. Joidenkin arvioiden mukaan sata rahtialusta on odottamassa, että ne pääsisivät lastaamaan viljaa.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki