Venäjästä ja Euroopasta

En todellakaan ole putinisti. Ihmetyttää vain russofobien ja talousmiesten hehkuttelu Venäjän konkurssilla ja kulutuksen vähenemisellä. Jos vaikka heille pitkässä juoksussa olisi etu, että luonto säästyy ja saasteetkin vähemmässä kerskakulutuksen myötä. Sotahan kuitenkin haittaa vähemmän kuin Ukrainaa, ikävä kyllä.

Entä miten Euroopassa? Huulipunaa ym. kyllä riittää, mitä kirkkaampaa sen parempi, eikä kukaan mieti kemikaalisaastetta tai allergioita. Muun kulutuksen kannalta on silti ikävä tulevaisuus, jos on pakko säästää.

Kaikkihan perustetaan talouskasvulle, vaikka sitten velkarahalla. Mutta miten kauan? Luonnonvaroja ei juuri löydy, absoluuttisen puhdas energia viivästyy ja väki vanhenee.

Ei luonto kokonaisuutena kiitä sähköautoistakaan (rakentaminen, akut, sähköpula, renkaitten tuomat mikrosaasteet, romuttaminen).Eikä taida kiittää tuulivoimastakaan. Ainoa keino olisi kulutuksen vähentäminen, mutta se kysyisikin johtajilta taitoa, eikä vain kansan suosiota.

Pakolaismäärät uhkaavat sodan vain jatkuessa ja avustusrahatkin Ukrainaan taitavat kohta olla tiukassa. Sotateollisuus ja harjoitukset ovat suuren mitan luontotuhoa. Missä on solidaarisuus nälkää näkevää väkeä kohtaan, missä on luonnon monimuotoisuus, joka välttämättä on vastakkainen talouskasvulle?

Leena Niemi