Verenluovutus kaipaa kipeästi luovuttajia

Kesä-heinäkuussa verta luovutti Suomessa noin 29 000 henkilöä, kun tavoite oli 2 000 enemmän. Potilaat ovat saaneet kaikesta huolimatta tarvittavat verivalmisteet, mutta uusia luovuttajia kaivataan kipeästi.

Helteet vähensivät verenluovuttajien määrää muutamien kesäviikkojen aikana tuntuvasti. Myös lähipäiviksi on edelleen luvassa lämpimiä säitä, minkä uskotaan vaikuttavan ihmisten luovutusaktiivisuuteen.

Potilaat tarvitsevat kuitenkin verta keleistä riippumatta. Verenluovutus on turvallista myös helteellä, kunhan muistaa juoda vettä riittävästi.

Suomessa verta on luovutettu aina melko mukavasti. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna näkee kuitenkin sen, että uusia verenluovuttajia tarvitaan enemmän.

Nyt verta luovuttaa noin 3,5 prosenttia luovutusikäisistä eli 18–70-vuotiaista suomalaisista.

Verenluovutus vaikuttaa myös huoltovarmuuteen. Huoltovarmuuden turvaamiseksi kaikissa olosuhteissa ja muuttuvissa tilanteissa tarvitaan suurempi joukko verenluovuttajia. Joka päivä osa aiemmin verta luovuttaneista joutuu lopettamaan verenluovutukset esimerkiksi sairauden tai ikääntymisen vuoksi. Sopivat luovuttajat saavatkin kutsuja luovutukseen melkoisen tiheään.

Liian tiheä luovutusväli saattaa johtaa kyllästymiseen.

Uusien luovuttajien paikalle saaminen on pitkä prosessi. Ihmiset pohtivat ensimmäistä luovutusta keskimäärin jopa vuoden ajan. Tänä vuonna uusia luovuttajia on käynyt reilut 10 000. Veripalvelu kertoo, että heidän tavoitteena on saada 20 000 uutta luovuttajaa vuodessa.

Verenluovutus on helppo ja konkreettinen tapa auttaa kanssaihmisiä. Jokaista kädenojennusta tarvitaan. Veripalvelu kerää luovutettua verta vain Suomen sairaaloiden tarpeita vastaavan määrän. Viime vuonna luovutettua verta sai noin 40 000 eri potilasta.

Jos olet jo miettinyt, mennäkö luovuttamaan, tee se ihmeessä. Verta pääsee luovuttamaan tänään Raumalla, kulttuuritalo Posellissa.