Verotukseen ei onneksi muutoksia

Raumalaisten verotusta ei ole syytä kiristää ensi vuonna. Tämän johtopäätöksen on tehnyt ainakin uusi kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen, joka ei esitä mitään muutoksia kaupungin verotukseen vuodelle 2021. Hyvä niin.

Samaa mieltä lienevät myös kunnalliset luottamushenkilöt. Vastahan korotus tehtiin, kun Rauman tuloveroprosenttia hilattiin kerralla ylös peräti yhdellä prosenttiyksiköllä kuluvalle vuodelle.

Kyseinen veronkiristys saattoi jäädä julkisuudessa Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelman jalkoihin, päättihän kaupunginvaltuusto molemmista samassa kokouksessa vajaa vuosi sitten.

Suuren huomion saivat VVR-ohjelmasta pois pudotettu ruoka- ja puhtauspalveluiden ulkoistus sekä Kortelan koulun lakkautusuhan väistyminen.

Siinä sivussa valtuusto myös sääti äänin 24–19, että Rauman tuloveroprosentti on vuodesta 2020 lähtien 21. Erään valtuutetun sanoin korotus piti nyt tehdä, koska seuraavana vuonna kuntavaalit olisivat jo liian lähellä. Toden totta.

Enää Rauma ei voi ylpeillä, että sen tuloveroprosentti on pienempi kuin maan keskiarvo. Tänä vuonna keskiarvo on 19,97. Rauman päättäjien enemmistö vesitti itse tämän strategisen tavoitteen kiristyspäätöksellään.

Asumisen Rauma on onneksi halunnut pitää edullisena. Kiinteistöverotus on pääosin lain sallimilla alarajoilla, ja näin on syytä olla vastakin.

Matalat asuinkustannukset ovat etu, jota voisi rummuttaa kovempaakin. Jatkossakaan ei kiinteistöjen verottamiseen pidä kajota. Ylipäätään ensin tulisi karsia menoista.

Veroja voisi myös alentaa, jos talous tuntuisi antavan myöden. Harvoin näin kuitenkaan tehdään, sillä ylimääräisille euroille kyllä löytyy kohteita. Niin Raumallakin.

Luukkonen julkistaa ensimmäisen Rauman talousarvioesityksensä ensi viikolla. Jo nyt tiedetään, että isot investoinnit odottavat kaupunkia tulevina vuosina. Velkapotti kasvaa. Väkemme vanhenee. Koronan vaikutuksia emme pitkällä tähtäimellä tiedä. Valtion tukitoimenpiteet tuskin jatkuvat ikuisesti.

Talousarviosyksyn edetessä päättäjillä on vakavan pohdinnan paikka. Vuosi sitten tehty veronkorotus on saatava riittämään mahdollisimman pitkälle.