Vesiturvallisuus on asennekysymys

Kuva: Juha Sinisalo

Säätiedot lupaavat viikonlopulle mukavan kesäisiä lämpölukemia. Raumallakin elohopea noussee reippaasti yli 20 asteen. Myös uimavedet ovat pysyneet mukavan lämpiminä. Merialueella vedenlämpötilat liikkuvat, paikasta riippuen, 18 asteen tietämissä. Viikonloppuna moni saattaakin pulahtaa uimaan.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotietojen mukaan elokuussa hukkui 11 ihmistä. Kuusi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, kaksi uidessa, yksi veteen putoamisen seurauksena ja kahdessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Tammi-elokuussa hukkuneiden kokonaismäärä on 57, josta 40 tapahtui kesäkuukausien aikana.

Merkittävä huomio tämän vuoden tilastoissa on hukkumisten selvä laskusuunta verrattuna aiempiin vuosiin. Kesäkuukausina hukkuneiden määrä oli peräti kolmannes vähemmän kuin viimeisen kahdenkymmenen vuoden keskiarvo 65.

Tammi-elokuun hukkuneiden määrä on myös vähentynyt lähes puoleen verrattuna samaiseen kahdenkymmenen vuoden aikaväliin, jonka keskiarvo on 99.

Toivottavasti luvut kertovat siitä, että suomalaisten vesiturvallisuusasenteissa on tapahtunut muutos parempaan. Samaan hengenvetoon pitää kuitenkin todeta, että sateinen loppukesä lienee osasyyllinen hukkumistilastojen laskuun. Toisaalta kesä oli kuitenkin lämmin, joten syiden löytäminen ja ymmärtäminen lienee monimutkaisempaa.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain noin 100–150 ihmistä, josta noin puolet kesäkuukausien aikana. Lähes puolet hukkuneista on päihtyneitä.

Tyypillisesti hukkuminen tapahtuu uimisen tai pulikoinnin yhteydessä, kiikkerällä soutuveneellä liikuttaessa tai laiturilta putoamisen seurauksena.

Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa. Paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen uintia ja vesille lähtemistä. Uidaan rannan suuntaisesti ja aina kaveri mukaan, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Pelastusliivit puetaanveneessä päälle ja päihtyneenä pysytään rannalla.