Vetovoima koostuu monista palasista

Rauman kauppakamarin syyskokouksessa järjestetään tänään paneelikeskustelu vetovoimasta.

Aiheesta puhuvat muun muassa Guggenheim-museota Helsinkiin lobbaavan viestintätoimiston Jussi Kekkonen, Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski, aluekehitystutkija Timo Aro ja Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Marko Mikkola.

Paneeliin piti osallistua myös Seinäjoen edustajia, mutta he valitettavasti joutuivat perumaan tulonsa muiden kiireiden vuoksi. Harmi, sillä Seinäjoki on 2000-luvun tunnetuimpia kasvutarinoita Suomessa.

Seinäjoki, joka on Rauman kokoinen kaupunki, on kääntänyt asukas- ja työpaikkamääränsä komeaan kasvuun. Se on lähtökohdat muistaen upea suoritus.

Seinäjoella on varmasti tehty paljonkin oikeita valintoja ja kovaa työtä, mutta kauempaa katsoen tässä keisissä korostuvat seutukunnan yhteinen tahto ja näyttämisen halu, yhteismarkkinointi ja alueen tunnetuksi tekeminen suurten tapahtumien kautta.

Rauman seudun vetovoima on tällä hetkellä kohtalaisen vahva.

Esimerkiksi mainitun Timo Aron laatimassa elinvoimaisuus-rankingissä Rauman seutu sijoittui parhaaseen viidennekseen.

Tämä on pantu merkille valtakunnallisesti. Rauman tarina tunnetaan laajalti ja sitä siteerataan seminaareissa kautta maan. Oikeilla valinnoilla, oma-aloitteisuudella, yksituumaisuudella ja yritysten investoinneilla synnytetään ”hyvää pöhinää”.

Alueen vetovoima syntyy monista palasista, joista toiset ovat isompia ja toiset pienempiä. Kaikilla palasilla on merkitystä joillekin ihmisille.

Vetovoiman kulmakiviä ovat erityisesti työ- ja opiskelupaikat. Ne ovat ensimmäiset kriteerit, kun ihminen miettii, jäädäkö kotikuntaansa vai muuttaako muualle.

Monipuolinen asuntotarjonta ja toimivat peruspalvelut kuten päivähoito, koulut ja terveydenhuolto ovat myös elintärkeitä.

Niin sanottujen pehmeiden tekijöiden merkitys on kuitenkin selvästi nousussa. Kaupalliset palvelut, vapaa-ajan mahdollisuudet, liikenneyhteydet ja paikkakunnan yleinen ilmapiiri vaikuttavat paljon.

”Niin sanottujen pehmeiden tekijöiden merkitys on selvästi nousussa.”