Vihdoinkin on aika jälleen elää

Korona on värittänyt maailmanmenoa jo yli puolentoista vuoden ajan. Sanomalehti Länsi-Suomi on seurannut kriisin vaiheita tarkasti paikallisesti.

Olemme kertoneet muun muassa levikkialueemme päivittäiset tartuntamäärät, altistukset, voimassa olevat rajoitukset ja terveysturvallisuuteen liittyvät ohjeistukset.

Lisäksi olemme käsitelleet aihetta paikallisten ihmisten ja yritysten näkökulmista. Oman äänensä ovat saaneet kuuluviin muiden muassa koronaan sairastuneet, taudinjäljittäjät, näytteenottajat, lääkärit ja rajoitustoimien vuoksi tiukkaan tilanteeseen joutuneet yritykset ja yrittäjät.

Nyt olemme yhteiskuntana tulleet tilanteeseen, jossa paluu niin sanottuun normaaliin on vihdoinkin kulman takana.

Rokotukset etenevät suunnitellusti. Ensimmäisen rokoteannoksen on yli 12-vuotiaista suomalaisista saanut 82,4 prosenttia ja toisen rokoteannoksen 60,6 prosenttia.

Maaliviiva häämöttää. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ja hallitus ovat luvanneet näyttää rajoituksille ruutulippua heti, kun yli 12-vuotiaista on 80 prosenttia saanut toisen rokoteannoksen.

Se on oikea päätös. Yksittäisen ihmisen kohdalla kaikki mahdollinen on tehty, kun rokotuskattavuus ylittää tuon 80 prosentin maagisen rajana. Jos silloin ei voida palata normaaliin, ei siihen voida palata koskaan.

Jokainen kansalainen on voinut suojata muita ja itseään ottamalla maksuttoman rokotuksen. Rokotteen ottamatta jättäneet ovat myös tehneet tietoisen valinnan. Siihen sisältyy iso riski sairastua koronaan jossain vaiheessa tulevien kuukausien aikana. Rokotettuja ei voi kuitenkaan vaatia suojelemaan rokottamattomia loputtomiin.

Länsi-Suomi siirtyy koronauutisoinnissaan kohti valoisampaa tulevaisuutta ja normaalia elämää.

Uutisseurannassa nostamme kärkeen rokotusten edistymisen Raumalla ja Lounais-Suomessa. Toki päivittäiset tartuntaluvutkin kerrotaan.

Kaikki yleiseen terveysturvallisuuteen liittyvät koronauutiset ovat jatkossakin vapaasti luettavissa verkossa. Kerromme esimerkiksi levikkialueemme koronaryppäistä ja merkittävistä altistuksista.

Syksy saapuu, mutta koronarintamalla olemme menossa vihdoin aidosti valoisampaa ajanjaksoa kohti – vihdoinkin.