Vihreä siirtymä hyödyttää eniten Länsi-Suomea

Länsi-Suomi kertoi torstain lehdessä, että Rauman Lakariin rakennettava aurinkosähkövoimala on valmistuessaan todennäköisesti lajinsa suurin Suomessa.

Lakari menettänee ykköspaikkansa pian, sillä tulossa on monta suurempaa. Uutisessamme mainittiin Rauman Lappi, Eura, Uudenkaupungin Kalanti, Ulvila, Huittinen ja Kauhajoki.

Vaikka kaikkein suurinta aurinkovoimalaa suunnitellaan Lappeenrantaan, painottuvat hankkeet Länsi-Suomeen.

Vielä vahvemmin länsirannikolle keskittyvät merituulivoimahankkeet, joista Länsi-Suomi on uutisoinut usein.

Merituulivoimaan kytkeytyy suurten odotusten vetyhankkeita.

Lisäksi tarvitaan akkuja ja energiavarastoja tasaamaan sähköjärjestelmää. Aina ei tuule. Aurinko paistaa eniten silloin, kun sähkön tarve on vähäisintä.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid varautuu rakentamaan läntiseen Suomeen, myös Rauman seudulle, lisää siirtoyhteyksiä sähköntuotannon kasvaessa.

Vilkastuva toimeliaisuus avaa uusia mahdollisuuksia teollisuudelle.

Esimerkiksi Rauman Järviluoto voi tulevaisuudessa olla hyvinkin haluttu paikka. Satama on valttia vastakin.

140 miljardia euroa. Niin hurjaa summaa näyttää Elinkeinoelämän keskusliiton listaus vihreistä investointiaikeista.

Läheskään kaikki eivät koskaan toteudu, mutta valtavista investoinneista puhutaan – ja tulevat kohdistumaan läntiseen Suomeen.

Mihin tarvitsemme niin paljon sähköä? Lyhyt vastaus kuuluu: vihreään siirtymään, fossiilisista polttoaineista luopumiseen.

Liikenne ja lämmitys tulevat ensimmäisinä mieleen. Huima kulutuspiikki syntyy, kun teollisuuden prosesseja muutetaan sähköisiksi.

Pelkästään yhden laitoksen, Raahen terästehtaan, ilmastopäästöt ovat noin 7 prosenttia Suomen kaikista hiilipäästöistä. Jos hiilestä luovutaan, SSAB:stä tulee maamme suurin sähkönkäyttäjä.