Vihreä siirtymä on lähinnä muutaman suuryrityksen etuoikeus

Sanon heti alkuun, että toivon lapsenomaisesti ”vihreän siirtymän” toteutuvan. Siirtymää eivät tee poliitikot vaan lähinnä suuryritykset, joilla on rahaa ottaa riskejä. Ne voivat kokeilla, ne käyttävät hyväksi valtavia verkostojaan ja EU:n hankerahoja.

Suuryrityksillä on kestävyyttä ja juristivoimaa toteuttaa vuosia kestävät lupaprosessit. Pienten yritysten, joita Suomen 300 000 yrityksestä on valtaosa, voimavarat eivät riitä läpäisemään erityisesti ympäristöhallinnon lupavaatimuksia ja tarvittavia investointeja.

Jokainen uusi eduskunnan ja EU:n säädös tappaa näitä pieniä.

Vihreä siirtymän esteisiin ei ole syvennytty. Pidän pahimpana nykyistä suomalaista ilmapiiriä, innottomuutta rahoittajien ja virkamiesten taholta. Kun pienyritys onnistuu kehittämään ”vihreämmän”, korvaavan tuotteen nykyisten markkinoilla olevien rinnalle, alan nykyiset toimijat säikähtävät ja linnoittautuvat.

Markkinoille pyrkivästä tulokkaasta ei innostu oikeastaan kukaan. Esimerkkinä kerron Keski-Suomessa toimivan pienyrityksen kohtaamasta totaalisesta torjunnasta.

Yritys kehittää biologisia torjunta-aineita. Niillä voitaisiin korvata kemiallisia, ulkomaisia tuotteita. Biologinen torjunta-aine tuntuisi mitä mainioimmalta esimerkiltä ”vihreälle siirtymälle”. Ja vielä se, että keksintö on suomalainen.

Yritys on kehittänyt perunaruttoon tehoavaa biologista torjunta-ainetta, joka on valmistettu kasvien omista ainesosista. Pienyritys on yrittänyt löytää Suomesta kumppania, joka avustaisi heitä kalliin ja erittäin byrokraattisen lupaprosessin läpi markkinointivaiheeseen.

Markkinat tuotteelle olisivat valtavat, mutta kumppania ei löydy!

Ensimmäiseksi selkänsä yhteistyölle käänsivät kansainväliset torjunta-ainejätit. Se ei ollut yllätys, sen sijaan kotimaisten yliopistojen ja Sitran kylmäkiskoisuus yllätti. He halusivat varjella alan vanhoja verkostojaan ja rahojaan.

Lämmintä kättä tarjosivat poliitikot, tuottajajärjestöt, kukaan ei halunnut tarttua asiaan.

Tässä tilanteessa on tuhansia pienyrityksiä Suomessa. Onko tuleva hallitus myös pienyrittäjien asialla, sieltä löytyisi kasvua.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos