Vihreästä siirtymästä toivotaan Suomelle uutta Nokiaa

Lännen Media pyysi oppositiojohtajilta evästyksiä hallitukselle, joka valmistelee budjettia ja ensimmäisiä lakiesityksiä. Myös oppositiossa tunnustetaan tarve pysäyttää julkisen talouden velkaantuminen – mutta keinoista on eriäviä näkemyksiä.

Sdp:n ryhmyri Antti Lindtman piti tärkeänä luottamuksen vahvistamista lievässä taantumassa. Palkansaajiin kohdistuvat ”historialliset heikennykset” eivät luottamusta lisää, arvosteli Lindtman. Hän vaati täsmätoimia rakennusalalle, jota uhkaa työttömyyden kova kasvu.

Pääministeri Petteri Orpo kertoi Länsi-Suomen haastattelussa hallituksen pohtivankin ”pitäisikö vielä enemmän tehdä rakennus- ja kiinteistöalan auttamiseksi matalasuhdanteen yli”.

On paljon reilumpia tapoja tasapainottaa julkista taloutta kuin leikata vaikeassa asemassa olevilta, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Vasemmistoliitto kiristäisi ja uudistaisi verotusta sekä karsisi ympäristölle haitallisia tukia.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virran mukaan moni asia taloudessa ratkeaa vauhdittamalla vihreitä investointeja.

Liike nyt -puheenjohtaja Harry Harkimo totesi taloudellisen itsenäisyyden olevan yhtä tärkeää kuin ulkoinen turvallisuus.

Harkimon mielestä tuottavien valtionyritysten myynnistä saatujen tuottojen sijoittaminen esimerkiksi Turun junaan, joka ei tuota mitään, olisi käsittämätöntä.

Harkimo laittaisi miljardit vihreän siirtymän investointeihin, koska niissä Suomi voi olla edelläkävijä maailmassa.

Kiireellisintä olisi, että hallitus alkaisi hoitaa Suomen asioita. Siihen ei ole varaa, että maa edelleen ajelehtii, sanoi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Saarikko kehotti arvioimaan uudelleen hyvinvointialueen rahoituksen ja peruuttamaan esimerkiksi työttömien lapsiin kohdistuvat säästöt.

Se on mahdollista, jos hallitus luopuu isotuloisimpien veronalennuksista, arvioi Saarikko, viime hallituksen valtiovarainministeri.