Vihreät ja ympäristö?

Kirjoittaja liputtaa muun muassa maalämmön puolesta, kun halutaan saada aikaan ilmastotekoja.
Kirjoittaja liputtaa muun muassa maalämmön puolesta, kun halutaan saada aikaan ilmastotekoja. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Vihreiden ympäristötekoja viimeisten 30 vuoden aikana ovat olleet kiellot toistensa perään! Ei näin mikään valtakunta voi ympäristöasioita hoitaa. Elina Helamaa on jäänyt dieselautojen alle ymmärtämättä, miten Suomen tulisi hoitaa ilmastonsuojelu (LS 24.1.).

Energiarakentaminen on ainut vaihtoehto, jolla nämä kotoiset tavoitteet voidaan rakentaa taloudellisesti kaikkien vaatimusten tasolle, ilman mitään mutinoita EU:n tasoltakaan.

Kuljetusten kilpailukyky rakentuu tulevaisuudessakin eri kuljetusmuotojen perustalouden varaan kansainvälisestikin, ilman eri porukkojen kompensaatioita, koska peruskustannukset sen määräävät.

Vaikka Vihreät ovat Suomen ilmastopolitiikkaa määräilleet, niin mitään eivät ole aikaansaaneet. Energiasektorilla ovat tuloksina olleet satojen miljardien eurojen rahalliset menetykset Suomessa, kuten nytkin on tavoitteena. Ei Suomessa näin voida rakentaa pelkkien kalliiden haaveiden varaan.

Energiarakentamisessa vain perusenergian omavaraisuus on suurin ympäristötavoite ja sen taloudellisin vaihtoehto, ettei sähköstä tarvitse maksaa yli 100 euron tuntihintoja kulutushuippujen aikaan. Ydinvoima on ylivoimaisesti edullisin.

Lämmitys maalämmöllä on myöskin edullinen ja helppo vaihtoehto omakotitaloissa ja jopa rivi- ja kerrostaloissakin, ja olisi kauko- ja öljylämmitykseen verrattuna paljon suurempi ilmastoteko kuin liikennepolttoaineet. Annetaan autokannan kehittyä oman talouden ja joustavuuden ehdoilla.

Junaliikenteen muutokset nykyisen raideliikenteen ulkopuolelle, muutamaan harvaan lähijunaan, ovat myös pelkkää haihattelua työmatka- ja turistiliikenteillä, koska kaikki nekin on oltava kannattavia, eikä pelkkiä valtion- avustuksia, jotka me veronmaksajat kustannamme. Ihmiset menevät töihin omien vaatimustensa mukaisesti.

Erilaiset hankkeet maailman tasollakin ovat poliitikkojen periaatemielikuvia, eli käytännössä pelkkiä luuloja ja uskomuksia. Niitä ei voi ilmastotekona arvioida ennen kuin ne on rakennettu ja otettu käyttöön.

Tomi Vainio on täysin oikeassa, että suuret valtiot eivät ilmastoasioita hoida, koska he eivät todellakaan tiedä, mistä todellisuudesta on taloudellisesti kysymys (LS 21.1.).

Jopa pienillä asioilla voidaan yksityisesti, ja taloudellisestikin asioita edistää. Asumme 124 m2, CO2 = 0 omakotitalossa, ja meillä ei ole ainuttakaan tulisijaa.

Öljypannun ja 2 500 litraa polttoöljyä vuodessa vaihdoimme maa- ja aurinkolämpöön sekä lämmityspatterit uusiin tehokkaampiin.

Öljylämmityslasku pieneni nykyhinnoilla noin 3 200 euroa vuodessa ja talomme lämmityskulut 25 prosenttia.

Ainutkaan poliitikko, vihreistä puhumattakaan, ei ole ilmastotekoamme mitenkään arvostanut, joten se siitä ilmastonsuojelun käytännön todellisuudesta. Eihän se meillä valitettavasti toimi talouden perusperiaatteiden mukaisesti, kun täytyy tehdä niitä poliittisia ratkaisuja.

Lämpöistä lopputalvea kaikille.

Kalervo Körkkö