Vihreiden kannatus näyttää hiipuvan

Helsingin Sanomien tällä viikolla julkaiseman kannatusmittauksen tulokset voisi kuitata: ei maininnan arvoisia muutoksia. Puolueiden suosion heilahdukset näyttävät pieniltä.

Marssijärjestys kohti kuntavaaleja mentäessä on entinen.

Pääministeripuolue SDP on ykkönen. Demareita äänestäisi noin 21 prosenttia vastaajista.

Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset kärkkyy kakkosena noin 20 prosentin kannatuksella.

Kokoomus tulee kolmantena, vajaat 17 prosenttia. Puolue on terävöittänyt oppositiopolitiikkaansa, mutta ärhäkämpi hallituksen arvostelu ei ainakaan vielä näy kannatuksen nousuna.

Hesarin teettämä gallup nosti keskustan neljänneksi, täpärästi ohi vihreiden. Keskustan kannatus nousi karvan yli 11 prosenttiin. Tämä ei vielä voi tyydyttää puheenjohtajaa vaihtanutta puoluetta.

Kun HS-gallupin lukuja katsoo vähän pidemmältä jaksolta, paljastuu yksi mahdollisesti merkittävä kehitys: vihreiden kannatus näyttää jostain syystä hiipuvan.

Tuorein mittaus kertoo vihreiden kannatuksen olevan 11 prosenttia. Vuodessa puolue on tämän mittauksen mukaan menettänyt noin kolme prosenttiyksikköä kannatusta.

Tämä on yllättävää, sillä politiikan kaksinapaistumisen on arvioitu hyödyttävän perussuomalaisia ja vihreitä. Monelle nämä puolueet näyttäytyvät ääripäinä – etenkin tunteita herättävissä ympäristö-, ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksissä.

Onko osa vihreiden kannattajista turhautunut, kun hallituksen toimet esimerkiksi ilmastonmuutoksen hidastamiseksi vaikuttavat riittämättömiltä?

Vai ovatko muut puolueet vihertyneet?

Tutkimuksen toteuttaneen Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela esitti Helsingin Sanomille, että yksi selitys voi olla pääministeri Sanna Marin.

Nurmela arvelee, että erityisesti vasemmistoliiton ja vihreiden nuoret äänestäjät tuntevat houkutusta siirtyä SDP:n suuntaan. Heille Marin on samaistuttava hahmo, sanoi Nurmela.

Tätä tulkintaa tukee tieto, että vähiten puoluekannastaan erittäin varmoja kannattajia on SDP:llä ja vihreillä.