Vihreiden väri on nykyään myrkynvihreä

Vihreä väri yhdistetään luontoon ja moniin positiivisiin ilmiöihin. Vihreän sävyjä piisaa moneen lähtöön: myös myrkkyä kuvaamaan. Myrkynvihreä ei mielikuvana imartele juuri mitään, vaikka lääkkeen ja myrkyn ero onkin usein vain annoksen koossa.

Politiikan areenan värispektrillä Vihreät näyttävät liukuneen lääkkeestä myrkyksi. Kun lääkettä tarjotaan liiaksi, saattaa se myrkyttää parantamisen sijaan. Ylenpalttinen ideologinen lääkintä kääntyy tarkoitustaan vastaan, kun siitä tulee keinon ja menetelmän sijaan itseisarvo ja päämäärä.

Yksi hyvinvointivaltion toiminnan peruspilareista on yhteiskunnan terve ja elinympäristöä kunnioittava luontosuhde. Sellainen, josta osataan hyötyä haaskaamatta ja turhaan tuhoamatta. Omaan pesään ei kannatta paskoa eikä huusia tule rakentaa köökin viereen.

Vihreyden suhteen ei kuitenkaan tule olla liian sinisilmäinen. Liito-orava-havainnot tai sammakkojen levähdysalue eivät ole kohtuullisia syitä estää satojen miljoonien eurojen hankkeen toteutusta. Vihreä äärimmäisyys sokaisee helposti suhteellisuudentajun.

Ympäristöpolitiikassa ideologinen viherpesu ja kestävä kehitys eivät aina kulje käsi kädessä. Toinen käsi luo mieikuvaa hyveellisistä puistonvartijoista ja toinen käsi kulottaa ja niittää minkä ehtii. Bioöljyn sekoittamista bensiiniin markkinoidaan ympäristötekona, vaikka kulissien takana tuhotaan metsiä ym. hiilinieluja hehtaarikaupalla.

Kotimainen turve on ollut viime viikkoina tapetilla. Sen kotoperäisen tuotannon alasajon seurauksena oman maailman elinkeinoa rangaistaan, mutta saastuttava toiminta jatkuu edelleen – ulkomailta tuodun hakkeen avulla. Lääkkeeksi kaavailtu poliittinen päätös muuttuu suomalaisille turveteollisuuden sidosryhmille myrkyksi.

Suurimmaksi vaikutukseksi tästä jää oman elinkeinoelämän kamppaaminen, omavaraisuuden väheneminen ja kokonaisen teollisuusalan surkastuminen. Liika lääke saa aikaan myrkytystilan.

Tämän poliittisesti ideologisen päätöksen seurauksen on laskettu maksavan lähestulkoon miljardin verran. Tähän päälle vielä inhimilliset seuraukset.

Tällaiset vihreät uhraukset tulevat kalliiksi: niissä hävitään paljon ja saavutetaan vähän.

Vesa Uusi-Kilponen