Ei ole hallituksen ilmastopolitiikan syy, että rahalla saa nyt vähemmän kuin ennen.
Ennen sotaa sähkön hinta oli nousussa. Nordean Juho Kostiaisen mukaan syinä ovat olleet vähäsateinen ja tuuleton kesä, kylmä loppuvuosi, kaasun saatavuusongelmat ja talouden toipuminen. Kysyntä oli kasvanut ja ”vihreän” sähkön saatavuus oli pienempi. Siitä johtuen oli jouduttu käyttämään enemmän fossiilisia polttoaineita ja siten päästöoikeuksien korkeammat maksut tuntuivat myös kuluttajien kukkarossa.
Sähkön hinta olisi noussut myös ilman päästökauppaa.
Tutkija Janne M. Korhonen vie asian pidemmälle. Hänen mukaansa sähkön korkea hinta on johtunut ”vihreän siirtymän” hitaudesta. Jos sitä olisi alettu rakentaa tosissaan jo silloin, kun ilmastonmuutoksesta annettiin vakavia varoituksia, eli noin 40 vuotta sitten, olisimme jo olleet energiaomavaraisia Venäjän hyökkäyssodan syttyessä.
Euroopan energianpolitiikan luotto itänaapurin kaasuun osoittautui virheeksi. Mutta mistäpä sellaiset osaa ennustaa?
Ruuan hinta kytkeytyy myös kaasun hintaan. Se nousi ennen sotaa Venäjän rajoittaessa maakaasun virtausta Eurooppaan. Maakaasu on välttämätöntä keinolannoitteen valmistusprosessissa. Lannoitteiden hinnat nousee, maataloustuottajat joutuvat nostamaan hintojaan, kauppa nostaa hintojaan.
Putinin hyökkäyssota on siis pääsyy moniin kriiseihin. Euroopan vilja-aitan eli Ukrainan epävakaa vehnäntoimitus heilutti rahamarkkinoita ja opportunistiset pörssihait ryhtyivät keinottelemaan venäfutuureilla: hinta nousi, eikä köyhimmillä enää ollut varaa ostaa vehnää, vaikka sitä oli ja on yllin kyllin ruokkimaan Afrikankin lapset. Paha kuivuus, lannoitteiden kalleus ja avustusrahojen ohjautuminen Ukrainaan lisäsi mm. afrikkalaisten kärsimystä.
”Vihreää siirtymää” syytetään milloin mistäkin. Siitä on tullut samanlainen syntipukki, kuin koko hallituksesta, joka ei kuulemma tee mitään oikein. Ihmiskunnan on kuitenkin pakko reagoida antropogeeniseen ilmastonmuutokseen, Raumankin.
Tulipa mieleen paikallinen luonnonkuvaajan ilkikurinen kysymys: mihin seuraavista voi luottaa, jotta ihmisen saa toimimaan eri tavoin. Katastrofi kasvojen edessä, ”uskoon” tuleminen vai verot?
Vastaus on tietysti verot, sillä kahta muuta ei kannata jäädä odottelemaan.
Teemu Laulajainen