Viihdeala tahtoisi palkita valtion hyvästä työstä

Tasavallan presidentiltä saamani tunnustus tuli isolta osin Oi Maamme -kokonaisuudesta. Se hiljainen ääni, joka kuului yli tuhannessa some-kommentissa ja -kannustuksessa ansaitsee vahvistusta. Iso osa tuli viihteen ammattilaisilta, joiden arvo palkitussa työssä näkyy.

Meillä ei pidä olla ristiriitoja valtion kanssa, vaikka viihteen kohtelu ja eriarvoisuus siihen provosoivat. 

On surullista, jos perustuslaillinen oikeus työhön ja elinkeinoon pitää hakea barrikadeilla. Valtion velvoite on huolehtia yhteiskunnan toimivuus erityisesti nykyajassa, jossa ulkomaiset ylivoimaiset koneistot tahtovat hyödyn osaamisestamme ja vauraudestamme.

Kärkihitit eivät täytä sitä tyhjyyttä, mikä kysynnän valtavirtaan jää. Musiikki kuuluu kaikille, ja erityisesti sitä tarvitaan vaikeina aikoina.

Sota-ajan laulut ja tallenteet olivat aikansa ”tosi TV”. Niiden sävel tuli sydämistä, teksti tunteista ja kompin antoi kenttätykistö. Kun se ampui iskun, se oli iso hitti. Sodan analogia on yksi yhteen viihdetyön kanssa. Maa, jolla ei ole uskottavia talouden ja kulttuurin puolustusvoimia, on käytännössä vallattu!

Musiikkituotannon talous tulvii ostovoimaa ulkomaille ja oman väen palvelu on tyhjän päällä. Työ-, kulttuuri-, valtiovarain- ja elinkeinonoministeriöt, miksi on näin? 

Kun viihdeduunari tai -yrittäjä valittaa, niin rätingeistä huolimatta jopa yli sadallatuhannella on nälkä tai alipalkka. Isommassa kuvassa laskelmat todistavat, ettei Suomi selviä ilman luovan talouden kasvattamista.

Emme ole sisällissodassa, vaikka näkemykset työpaikkojen luomiseksi, talouden kasvattamiseksi ja kulttuuriarvojen säilyttämiseksi ovat joidenkin päättäjien mielessä päinvastaiset. Myös valtion pitää voida yrittää paremmin!

Suomi on siirtynyt sotaveteraanityössä perinneaikaan. Perinnetyö on muutakin kuin lipunnostoja ja juhlapuheita. Sen ydin on rauhantyötä. Sadat tallenteillamme esiintyvistä veteraaneista sanoivat, että asiat on hoidettava niin, ettei sotia tule.

Lupasin tunnustusta esittäneelle Sotaveteraaniliitolle, että vaikutan hyvässä tai pahassa tallenteiden perinnetyössä niin kauan kun elän.

Erkki Puumalainen