Viikon varrelta: Älä tarjoa sushia kesävieraille, vinkkaa Fredman

Jouduin kameran toiselle puolelle viime viikolla. Jälleen kerran sain yrittää selittää ulkomaisille, miksi ydinjätteen loppusijoitus on alkamassa Eurajoella ensimmäisenä maailmassa. Nyt kysyjät olivat sveitsiläisiä.

| Päivitetty

Tina Turner, simppelisti paras.

83-vuotiaana kuollut Tina Turner on niitä artisteja, joiden biisejä ”kaikki” tuntevat. Kuumin hittiputki ajoittui 1980-luvulle, mutta läpimurron upeaääninen tulkitsija oli tehnyt jo 1960-luvulla. Erityisesti River Deep, Mountain High on huikea veto.

Edellä mainitun klassikon Tina levytti miehensä Ike Turnerin kanssa. Ike osoittautui ilkeäksi ja väkivaltaiseksi aviomieheksi. Tinan elämästä tehtiin traaginen elokuvakin, What's Love Got To Do With It. Ikeltä meni perhe, rahat ja maine. Kun Ike ja Tina valittiin rockin kunniagalleriaan, mies istui linnatuomiota huumeista.

Mainitsen vielä, että Ike esiintyi Rauma Bluesissa kesällä 2006.

Kesäjuhlissa ei vieraille kannata tarjota ainakaan sushia, jos uskomme Rauman Lapissa toimivaa keittiötarvikevalmistaja Fredmania.

Yli puolet Fredmanin kyselyyn vastanneista ei ikinä ottaisi sushia lautaselleen. Sushin lisäksi inhokkeja ovat lihakeitto, ribsit, graavilohi ja kinkkukiusaus. Raakakypsytetty kala tosin on joko tai -juttuja, sillä graavilohi näkyy myös viiden suosikkiruuan listalla.

Kesäjuhlissa ruoka, jota varmimmin haetaan lisää, on savulohi. Melkein yhtä pidetty on karjalanpaisti. Kärkiviisikkoon mahtuvat myös uudet perunat, ruokaisa salaatti ja graavi kala.

”Monesta juhlapöydästä tuttu voileipäkakku ei mahdu viiden suosituimman ruokalajin joukkoon”, kertoi Fredmanin liiketoimintajohtaja Peter Nyman.

Rauman Lyseon kasvatti Suomen presidenttinä. Ei, ei ole Risto Ryti, vaikka mieleen saattaa ensimmäisenä tulla. Ryti kun aloitti lakimiesuransa Kauppakadulla Raumalla. Viime sunnuntain Länskärin pressasarjassa esitelty Ryti kirjoitti kuitenkin ylioppilaaksi Porin Lyseosta.

Tarkoitan Edwin Linkomiestä, jonka rintakuva tervehtii Rauman Lyseon lukioon saapuvia. Linkomies kirjoitti Raumalla ylioppilaaksi 16-vuotiaana.

Hänestä tuli kirjallisuuden proffa ja kokoomuslainen valtiopäivämies. Linkomies oli päätöksenteon ytimessä talvi- ja jatkosodan vuosina. Ensin eduskunnan puhemiehenä ja sitten puolitoista vuotta pääministerinä - ja kolme päivää presidentin sijaisenakin Rytin ja Mannerheimin välissä vuonna 1944.

Hävityn sodan jälkeen Linkomies tuomittiin muun valtiojohdon tavoin sotasyyllisenä. Hän sai viiden ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen, josta istui puolet. Hän ei palannut politiikkaan, vaan keskittyi yliopistouraansa.

Jouduin kameran toiselle puolelle viime viikolla. Jälleen kerran sain yrittää selittää ulkomaisille, miksi ydinjätteen loppusijoitus on alkamassa Eurajoella ensimmäisenä maailmassa. Nyt kysyjät olivat sveitsiläisiä.

Nagra, ”Sveitsin Posiva”, valitsi viime syksynä parhaana pitämänsä loppusijoituspaikan maan käytetylle uraanipolttoaineelle. Lupia ei vielä ole. Nördlich Lägernin alueelta kävikin retkikunta tutustumassa Eurajokeen, Posivaan ja Onkaloon.

Nagran partneri Andra on askeleen pidemmällä Ranskassa. Se jätti loppusijoituslaitoksen rakennuslupahakemuksen tammikuussa. Rakentaminen voisi alkaa 2027 ja loppusijoitus 2035.

Mitäkö selitin? Arvelin muun muassa, että Ruotsissa ja Suomessa ydinjäteyhtiöiden avoin ja aktiivinen tiedottaminen on helpottanut yleisen hyväksynnän saavuttamista. Tuumasin, että turvallisemmalta tuntuu ydinjätteen upottaminen peruskallion syvyyksiin kuin sen makuuttaminen voimaloiden pihoilla vuosikymmenten ajan.

Ja onhan se niinkin, että kun olemme tällä seudulla hyötyneet taloudellisesti valtavasti ydinvoimaloista, on vastuullista huolehtia itse myös loppusijoituksesta.

Britanniassa ydinjätteen loppusijoituspaikkaa haetaan etenkin matkailusta tunnetun Järviseudun naapurista.

Ydinjätehaudan paikan valinta on ajankohtaista monessa maassa.

Britanniassa todennäköisesti valinta osuu Cumbriaan, Sellafieldin ydinvoimalan lähelle – ja turistien suosiman Järviseudun (Lake District) naapuriin Englannin länsirannikolla.

Nyt brittien ydinjäte on parissakymmenessä välivarastossa ympäri maata. Vaarallista tavaraa on ehtinyt kertyä, sillä maan ensimmäinen ydinvoimala käynnistettiin vuonna 1956. Britanniassa on viisi ydinreaktoria käytössä ja kaksi OL3-tyyppistä rakenteilla. Toistakymmentä 1950- 60-luvulla valmistunutta reaktoria on ajettu alas.

Raumalaisessa kerrottiin viime viikolla elokuvateatteri Iso-Hannun remontista. Hienoa, että Raumalla voidaan jatkossakin tarjota ajanmukaisia leffakokemuksia.

Yhtä vaan jäin miettimään. Tuleviksi isoiksi ensi-illoiksi mainittiin Transformers: Rise of the Beasts, Indiana Jones – Dial of Destiny ja Mission Impossible – Dead Reckoning part one.

Suomen kieltä ammatikseen käyttävänä muistelen haikeana aikoja entisiä, kun elokuvien nimet suomennettiin. Nimet muuten käännetään paikalliselle kielelle yhä monissa Euroopan maissa.

Että voisi suomea olla vaikka vain suluissa alkuperäisen nimen jälkeen. Kun ei englanti vielä Suomen virallinen kieli ole.

Eläviä kuvia muuten katsoo yllättävän moni laittomasti.

Mediavisionin tutkimuksen mukaan yli 700 000 suomalaista lataa tai suoratoistaa elokuvia ja tv-ohjelmia luvattomista lähteistä. Muissa Pohjoismaissa ”av-piratismi” on jopa hieman yleisempää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut