Viikon varrelta: Aluevaaleissa keräilyeriin jäänyttä kansanedustajaa epäiltäisiin urheilussa dopingista

Pastisen mökin kaupunki laittaa vuokralle. Mökki sijaitsee Kataviston saaressa. Piti heti tsekata, onko kyseessä se Pastinen, jonka nimen olen usein kuullut lausuttavan kuin kirosanan. Kyllä vaan.

| Päivitetty

Kokoomuksen Matias Marttinen (oik.) oli odotetusti eduskuntavaalien ykkönen Raumalla. Demari Juha Viitalan valintaa sen sijaan voi pitää yllätyksenä.

Rauman raketti. Juha Viitalan valintaa kansanedustajaksi hämmästellään vieläkin politiikan sisäpiirissä.

Paperimiehen vaalimenestys koheni sellaista tahtia, että urheilussa vastaavien tulosparannusten taustalta epäiltäisiin löytyvän dopingia.

Kuntavaaleissa 2021 Viitala valittiin Rauman kaupunginvaltuustoon - yhdeksäntenä demarina. Kalle Leppikorpi sai 447 ääntä, Reijo Kallio 442, Jari Laihonen 393, Sari Seimelä 371 ja niin edelleen. Viitalan saalis oli 208.

Aluevaaleissa 2022 Viitala oli raumalaisdemareista seitsemänneksi suosituin. Se riitti vain kahdeksanteen varasijaan. Kristiina Salonen sai 2583 ääntä, Seimelä 547 ja niin edelleen. Viitalalle kertyi 281 ääntä.

Eduskuntavaaleissa 2023 Viitala sai taakseen 4235 äänestäjää, joka riitti pudottamaan kansanedustaja Heidi Viljasen. Rauman demareista Maarit Pirinen sai 1406 ja Seimelä 1396 ääntä.

Daniel Lebedeff on Stadin kundi.

Lukon kannattajista osa käy kuumana, kun kovia vahvistuksia perätään ensi kauden joukkueeseen. Länsi-Suomi on kertonut lähtevistä pelaajista, mutta vasta viime perjantaina seura tuli ulos ensimmäisen uuden diilin kanssa. Maalivahti Daniel Lebedeff liittyy Lukkoon.

Tällä viikolla on luvassa lisää siirtouutisia. Odotukset ovat osin epärealistisia, taas kerran.

Lukko on SM-liigan kärkipään seuroja, mutta isot ovat vielä isompia. HIFK ja Kärpät pystyvät maksamaan suurempia palkkoja kuin Lukko. Uuden suurhallin ansiosta tamperelaisseurat ovat karkaamassa muilta kuten urheilutoimittajamme talvella jutussaan avasi.

Sisäpiiritietojen mukaan Tapparan pelaajabudjetti oli jo tällä kaudella puolet suurempi kuin Lukon. Todennäköinen mestaruus vahvistaa Tapparan taloutta ja vetovoimaa entisestään.

Lahden Pelicansin finaalipaikka pitää yllä uskoa siihen, ettei raha kaikkea ratkaise. Hyvällä urheiluosaamisella on aina mahdollista kuroa resurssieroja umpeen.

Soudettii Kanalii. Viime viikolla uutisoimme, että Rauman Kanaliin tulee kesällä soutupaatteja vapaaseen käyttöön. Kaupunkilehtemme tuottaja kirjoitti aiheesta kolumnin otsikolla Muistaks Rauman Ganali.

Otsikko viittasi Rauman ganal -lauluun, jonka kertosäkeessä hoilataan Oi sä sulo, oi sä sulo, oi sä sulo ganaali. Se löytyy Youtubesta ja Spotifysta Luuvartim Boja -yhtyeen esityksenä.

Sävellys perustuu kansansävelmään, jossa on osia Saksan kansallishymnistä.

Siksi lämmin kotoinen läikähdys tuntuu sisikunnassa aina, kun Deutschland über alles soitetaan vaikkapa urheilutapahtumissa. Muistan miten tässäkin tilanteessa hyräilin hiljaa mielessäni raumankielisin sanoin lehdistökatsomossa:

Pastisen mökin kaupunki laittaa vuokralle. Mökki sijaitsee Kataviston saaressa.

Piti heti tsekata, onko kyseessä se Pastinen, jonka nimen olen usein kuullut lausuttavan kuin kirosanan. Kyllä vaan. Heikki Pastinen oli rakennustarkastajana viitisenkymmentä vuotta sitten, kun Raumalla piti tehdä tasakatot omakotitaloihin.

Myöhemmin, kovan väännön jälkeen, omistajat saivat rakennuttaa koteihinsa harja- ja aumakattoja esimerkiksi Äyhönjärven ja Kourujärven alueilla.

Kovaa vääntöä on käyty Kataviston saarestakin. Tasakattojen aikaan haluttiin Poroholma ottaa kaupunkilaisten virkistyskäyttöön. Siksi leirintäalueelle etsittiin uutta paikkaa Katavistosta.

Kaupunki osti maata ja aikoi rakentaa sillan Säikänsuntin yli saareen. Hanke hyväksyttiin valtuustossa 1977. Ankaran vastustuksen takia silta päätettiin jättää tekemättä vuonna 1980.

Idea sillasta nousee esille aika ajoin. Usein katsotaan vielä pidemmälle ja hahmotellaan siltaa myös saaren toiseen päähän. Se yhdistäisi suuren Nurmeksen mantereeseen.

Nanun koulun purkutyöt on aloitettu. Kesällä puretaan myös viereinen Aronahde (alkujaan Rauman yhteiskoulu). Jutussamme listattiin muita viiden viime vuoden aikana purettuja kouluja: Lensu, Merirauma, Lyseo, Uotila ja Uotilanrinne.

Koulujen purkaminen jatkuu. Ammattioppilaitoksen B- ja D-talojen purku-urakoita kilpailutetaan. Tarkoitus on purkaa myös vuonna 1964 valmistunut päärakennus (A). Nykyisistä pystyyn jäisi vain jo kunnostettu C-rakennus.

Kolmen poistuvan tilalle on tulossa yksi selvästi pienempi ja käyttökustannuksiltaan edullisempi koulurakennus.

Seuraavana vuorossa, kun koulujen purkamisesta Raumalla päätetään: ammattioppilaitoksen rakennukset Satamakadulla. Kolme taloa on aikomus purkaa ja tilalle rakentaa yksi pienempi.

Ja kun Nanunkallion koulu lähivuosina valmistuu, niin eiköhän se tiedä Kourujärven koululle purkupäätöstä. Ikää koululla on vasta 45 vuotta.

Monet ikäiseni muistelevat haikeina, miten ennen vanhaan lauantaisin tuli telkkarista Englannin liigan ottelu. Aulis Virtanen selosti nortinkarhealla äänellään matseja, joissa pelattiin kovaa mutaisilla kentillä.

Joskus kului aikansa ennen kuin Suomessa saatiin kokoonpanot selville. Muutaman kerran arvailtiin sitäkin, mitkä joukkueet pelaavat. Ottelu kun saattoi vaihtua viime tipassa, kun pelejä peruutettiin jäisten kenttien takia.

Tuolloin 1970-luvulla Pohjoismaihin kasvoi erikoinen jalkapallokulttuuri. Melkein kaikilla lajia seuraavilla oli englantilainen suosikkijoukkue. Joillekin siitä tuli paikallisia ja kotimaisia joukkueita tärkeämpikin.

Pitkä perinne katkesi, kun brittifutis siirtyi maksukanaville. Tänä keväänä MTV näyttää yhden Valioliigan ottelun lauantaisin. Tällä viikolla vuorossa on Brighton – Wolverhampton.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut