Viikon varrelta: Ei Rauman matkailukesä ihan nappiin mennyt

Tv-selostaja kehui Pitsiturnausta ja sen järjestelyjä. Hän myös pani merkille, että jäähallin katosta roikkuu vain yksi mestaruuskyltti. Asia on helposti hoidettavissa.

Tässäkin aviisissa on uutisoitu kotimaan matkailun suosiosta koronakesänä. On kerrottu, että Rauma on yksi kohteista, jotka ovat suomalaisia kiinnostaneet. Hyvä näin. Toivottavasti turistit tulevat toistekin.

Ihan nappiin ei Rauman matkailukesä mennyt.

Vesitorni kiinni koko kesän, Kiikartornikin pitkään.

Kaupungin ykkösranta uintikiellossa. Kuulu Kanali kelvottomassa kunnossa.

Hylätty rapistuva tavaratalo ja purettu linja-autoasema ydinkeskustassa.

Kylmäpihlajan huoltorakennus toista vuotta kesken, matkailutoimen kehuman Reksaaren palvelut pätkivät.

Lopetan listaamisen tähän. Muuten tulee paha mieli.

Kyllä, olen yhä rakastunut Raumaan ja ylpeä kotikaupungistani. Mutta parempaan meidän on pystyttävä.

Ihan ykkönen Rauma on merimetsojen kasvattajana. Suomen ympäristökeskuksen viime viikolla julkistaman tilaston mukaan Rauma on maamme merimetsometropoli: 3600 pesää.

Siis pesää, ei lintua.

Rauman sataman ja teollisuusalueen edustan koloniassa lienee noin 15 000 merimetsoa.

Raumanmeri (Selkämeri) on erityisesti merimetsojen suosiossa. Rauman 3600 pesän lisäksi Porissa on 1600, Eurajoella 1600 ja Uudessakaupungissa 1500 pesää.

Jätän mustien lintujen yhteismäärän ynnäämättä. Muuten tulee paha mieli.

Kyllä, merimetsolla on paikkansa Suomen luonnossa. Mutta liika on liikaa.

Kevennetään tunnelmaa. Lukijallemme oli tullut Satakunnan naakkajahdista (siitä, jossa yhtä metsästäjääkin vahingossa ammuttiin) mieleen seuraava kasku.

”1970-luvulla Suomessa järjestettiin kuninkaallinen fasaanijahti. Ahti Karjalainen näki harakan, ja kysyi kuningas Kaarle XVI Kustaalta: Vilken fågel? Kalle Kustaa ei oikein kuullut Ahtin kysymystä ja heitti tälle vastakysymyksen: Va saa ni? Siinä samassa pamahti Karjalaisen haulikko, ja harakka pääsi orrelle roikkumaan 200 kesyfasaanin joukkoon”.

Kiitos nimimerkille "Oi niitä metsämiehiä".

Hyviä ja huonoja uutisia Mersuista. Perjantain Länskäristä luin, että suomalainen formulakuski Valtteri Bottas saa jatkaa mahtitalli Mercedeksellä ainakin ensi kauden loppuun.

Tunnustan, etten katso F1-kisoja. Sen verran toki tiedän, että ilman hyvää autoa ei kyseisessä urheilulajissa voi menestyä. Mersulla rata on avoin vaikka maailmanmestaruuteen.

Kauppalehdestä luin huolestuttavia uutisia Daimlerista. Saksalaisen autojätin suurin merkki on Mercedes-Benz. Konsernilähteiden mukaan Daimlerin on pakko supistaa yhteistyötään Valmet Automotiven eli Uudenkaupungin autotehtaan kanssa.

Daimlerilla on kolme omaa tehdasta Saksassa sekä tehtaat Ranskassa, Unkarissa, USA:ssa, Etelä-Afrikassa ja Kiinassa. Valmet Automotive taas on sopimusvalmistaja, jonka tuotanto joustaa kysynnän mukaan.

Täytyy keventää lisää. Raumalaislähtöisen jalkapallotoimittaja Saku-Pekka Sundelinin Brittifutis-kirjasta poimin tarinan suomalaishyökkääjä Shefki Kuqin seurasiirrosta.

Erikoinen sirkus jatkuu vuodesta toiseen. Vaikka siirtoikkuna on auki viikkokausia, monet siirrot toteutuvat viimeisen päivän - jopa viimeisen tunnin - aikana. Tai kariutuvat.

Kuqi lensi kerran kesken maajoukkueleirin takaisin Englantiin, keskustelemaan Crystal Palacen valmentajan kanssa. Hän kävi myös lääkärintarkastuksessa, joka magneettikuvineen kesti kolmisen tuntia. Palace ei tunnu oikealta valinnalta, ilmoitti Kuqi agentilleen.

Palacelle tuli hätä. Tunti aikaa, mistä enää toisen hyökkääjän saisi? Seura paransi palkkatarjoustaan, Blackburn puolestaan alensi siirtosummapyyntönsä 2,5 miljoonaan puntaan. Kättä päälle ja sopimuspapereita läpikäymään.

Nippa nappa ehdittiin lähettää siirtopaperit jalkapalloliittoon faksilla ennen puoltayötä. Vastausta ei kuulunut, joten Palacen edustajat soittivat liittoon. Varmaan vaan kova ruuhka faksilaitteilla, kun on paljon siirtoja, arveltiin.

Ei ollut ruuhka, vaan yksi numero väärin. Liitto antoi armon käydä oikeudesta, kun faksi oli yritetty lähettää ajoissa. Seuraavana päivän seura selvitti mihin faksi oli mennyt. Puhelimeen vastasi kalaperunaravintolan omistaja.

Fish and chips -yrittäjä vitsaili lehdille, että Kuqin palvelut kiinnostaisivat, mutta hänellä ei olisi varaa maksaa suomalaisen kovaa palkkaa.

Pitsiturnaus jäi väliin meikäläiseltä. Päivän olin töissä ja illalla tyydyin seuraamaan Lukon matsit kotikatsomossa. Länskäristä lukemani mukaan korona oli otettu tosissaan järjestävän seuran puolesta.

Tv-selostaja kehui turnausta ja järjestelyjä. Hän myös pani merkille, että jäähallin katosta roikkuu vain yksi mestaruuskyltti. Asia on helposti hoidettavissa.

Lukkohan voisi nostaa esille myös Pitsiturnausten mestaruudet. Raumalaisjoukkueelle tämän vuoden turnausvoitto oli jo kymmenes.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut