Viikon varrelta: Jos Rauma ei ole Suomen Ibiza, niin entä Suomen Florida?

Riku Räsästä innosti aikoinaan visio Raumasta Suomen Ibizana. RMJ:n huippuvuosina visio osin toteutuikin. RMJ teki Raumaa paremmin tunnetuksi ja monet kävivät silloin ensi kertaa kanaalikaupungissamme. Jotain vastaavaa kipeästi kaipaisimme. Tapahtumilla on yllättävän suuri merkitys kaupunkien ja alueiden vetovoimalle.

| Päivitetty

Riku Räsästä innosti aikoinaan visio Raumasta Suomen Ibizana. Espanjalle kuuluva saarihan tunnetaan Välimeren bilekeskuksena.

RMJ:n huippuvuosina visio osin toteutuikin. Toki vain juhannuksena ja Otanlahden suunnalla. Hyvä niinkin, parhaimmillaan tapahtuma teki Raumaa paremmin tunnetuksi. Monet kävivät silloin ensi kertaa kanaalikaupungissamme.

Jotain vastaavaa kipeästi kaipaisimme. Tapahtumilla on yllättävän suuri merkitys kaupunkien ja alueiden vetovoimalle.

Siis sille haluavatko ihmiset asua täällä tai muuttaa tänne.

Entä voisiko Rauma olla Suomen Florida? Kyseinen osavaltio on USA:n suosituinta seutua eläkepäivien viettoon.

Suomen aurinkoisin kaupunki, hienot kulttuurikohteet, edulliset asunnot, riittävät palvelut ja niin edelleen. On helppo keksiä hyviä syitä viettää eläkepäivänsä juuri täällä.

Monet eläkkeelle jäävät ovat hyväkuntoisia ja aktiivisia ihmisiä. Heillä on aikaa osallistua ja kohtalaisesti rahaa käytettävissään. Onhan yleensä suurimmat hankinnat jo tehty ja lainat maksettu.

Siinä olisi markkinarakoa.

Olen tästä ennenkin varmasti kirjoittanut. Sen jälkeen yksi asia on olennaisesti muuttunut.

Nimittäin sote-uudistuksen jälkeen ikäihmisten hoitokustannukset eivät mene suoraan kaupungin piikkiin, vaan jakaantuvat hyvinvointialueelle.

Miettikääpä sitä.

Otanlahti "Suomen Floridana" viime suvena. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Viime viikolla haaveilin tällä palstalla junamatkasta Raumalta Tampereelle ja Helsinkiin.

Posti toi painotuoreen satamakäsikirjan. Sen mukaan Raumalta on säännöllistä laivaliikennettä vaikka minne.

Saksaan ja Belgiaan on useampi lähtö viikossa, Espanjaan ja USA:han kerran viikossa. Britanniaan, Ranskaan, Italiaan ja Aasiaan on linjaliikennettä 1-3 kertaa kuussa.

Näyttäähän tämä edelleen komealta: esimerkiksi Rostock, Hampuri, Bremen, Hull, Lontoo, Antwerp, Ghent, Santander, Genova, Philadelphia, Shanghai, Kobe ja niin edelleen.

Papukaijamerkki sille, joka arvaa kaupunkeja mielessäni yhdistävän asian.

Lukija kysyi onkohan kaavoitus miettinyt mitään käyttöä huonoon kuntoon päässeelle Nortamonkatu 1:n laatikkorakennukselle, entiselle Anttilalle ja Sokokselle.

Asia ratkaistiin osana kauppakeskuskaavaa. Tavaratalon kortteli on varattu asuinrakennuksille. Kerrostalot saa rakentaa 5-7-kerroksisiksi. Kadun toisella puolella sellaisia jo onkin.

Entä missähän viipyy suunnitelma matkakeskuksesta vai saako se jäädä kirkon parkkiin, tiedusteli samainen lukija. Matkakeskus on tarkoitus sijoittaa uuteen kauppakeskukseen.

Porin prikaati osallistuu parhaillaan Norjan johtamaan Cold Response 2022 -talviharjoitukseen. Joukkoja on Norjan lisäksi muista Nato-maista sekä Suomesta ja Ruotsista, kaikkiaan noin 30 000 sotilasta.

Norjan-malli on nyt erityisen kiinnostuksen kohteena. Rauhan aikana Norjassa ei ole Nato-joukkoja, eikä maahan ole sijoitettu ydinaseita.

Sellainen Nato-jäsenyys olisi helpompi hyväksyä myös Suomessa.

Rauma japanilaisen yhtyeen nimenä herätti tietysti meikäläisen mielenkiinnon. Helsingin Sanomat kertoi japanilaisista Salmiakista ja Raumasta, jotka esittävät suomalaista kansanmusiikkia. Kantele soi kummankin biiseissä.

Lehden mukaan toisen yhtyeen, tarkemmin duon, nimeksi meinattiin Araumaa. Se on japania ja tarkoittaa kuulemma villiä hevosta. Muusikot saivat tietää, että Suomessa on kaunis vanha kaupunki nimeltään Rauma.

Duo on esiintynyt Suomessakin. Hesarin mukaan Tarja Halonen valitsi Rauman Deep Ocean -albumin vuoden kantelelevyksi vuonna 2019.

Selvitäpä Nokia Areenan parkkitiedot, ettet vain kirjoita, kehotti lukija tekstarissaan. Kiitos palautteesta.

Kyllä, olen tietoinen Tampereen uuden hallin parkkihallista, josta pääsee hissillä ala-aulaan tosi kätevästi.

Se vaan, että otteluiden ja tapahtumien aikaan suurin osa pysäköintipaikoista on asukkaiden, hotellivieraiden ja henkilökunnan käytössä.

Areenaparkki on myös kallis, noin 10 euroa per peli. Vanhassa hallissa Hakametsässä selvisi vitosella. Ja lähellä oli myös ilmaisia paikkoja.

Hinnoista puheen ollen: entistä kalliimpia ovat myös pääsyliput. Tiketti pääkatsomoon maksaa 40-50 euroa, paikallispeleissä ylikin.

Loppukaneetti. Liigan runkosarja päättyy tiistaina. Jääkiekkojournalistit valitsevat sarjan parhaan pelaajan. Annoin ääneni kolmikolle Vili Saarijärvi Lukko, Anton Levtchi Tappara ja Petrus Palmu Jukurit.

... ja menköön vielä loppukevennys Radio Jerevanista.

Putin: Muona loppu, lähettäkää ruokaa!

Xi: Emme lähetä, kiristäkää vöitä!

Putin: No, lähettäkää sitten vöitä!

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut