Viikon varrelta: Katso kuvia Rauman edellisten synttärien vietosta – CCCP-paidat kertovat haikailusta Neuvostoliiton mahtiaikaan

Rauman kaupunki täyttää ensi vuonna 580 vuotta. Ensimmäinen näkyvämpi tapahtuma on Lumen-valotaideviikko heti tammikuussa. Viimeinen puolestaan on Vanhaan Raumaan sijoittuva jouluspektaakkeli, josta Länskäri kertoi syyskuussa.

| Päivitetty

Rauman kaupunki täyttää ensi vuonna 580 vuotta. Ensimmäinen näkyvämpi tapahtuma on Lumen-valotaideviikko heti tammikuussa. Viimeinen puolestaan on Vanhaan Raumaan sijoittuva jouluspektaakkeli, josta Länskäri kertoi syyskuussa.

Eniten juhlavuoden ohjelmaa on Rauma-päivänä. Sehän on huhtikuun 17:s niin kuin kaikki tietävät. Ensi vuonna kaupunki aikaistaa Rauman synttäreitä neljällä päivällä. Syykin selvisi, kun kalenteria katsoin. Varsinainen merkkipäivä näkyy olevan pääsiäispäivä. 

Rauman 550-vuoden alussa aloitti virallisesti Finnyards eli Repolan ja Hollmingin yhteinen telakka. Sen syntymisestä oli uutisoitu marraskuussa 1991. Rauma Oy omisti "Länsitelakoista" 48 prosenttia, Hollming 39 ja valtio 13 prosenttia.

Fuusion aikaan raumalaistelakoiden palkkalistoilla oli noin 2000 ihmistä. Tilauskirjassa olivat Sally Linen ja Diamond Cruisesin risteilijät sekä ensimmäinen monitoimimurtaja.

Tiedotustilaisuudessa kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo sanoi, ettei Suomella ole mahdollisuutta maksaa EY-maissa hyväksyttyä suoraa 13 prosentin aluskohtaista telakkatukea. Ministeri kertoi Suomen toivovan, että muutkin maat luopuisivat tuistaan.

Koulutus- ja työllistämistukia uusi telakkayhtiö valtiolta sai, koska Rauman seudun työttömyysaste oli "katastrofaalinen 15-16 prosenttia" kuten työministeri Ilkka Kanerva kuvasi.

Yksi Suomen telakkakriisin syistä oli idänviennin hiipuminen.

Venäjä kohautti joulukuun perinteisessä jääkiekkoturnauksessa pukemalla maajoukkueensa legendaariseen CCCP-paitaan. Virallisen selityksen mukaan retropaidoilla juhlistettiin venäläiskiekkoilun merkkivuotta, mutta samalla monet näkivät sen vahvana viittauksena Neuvostoliiton kultaisiin vuosiin.

Yhteiskuntana Neuvostoliitto epäonnistui surkeasti, mutta jääkiekossa se oli jopa maailman paras. Meikäläisen ikäiset muistavat "punakoneen" eli valtionammattilaisista kootun maajoukkueen, jolle ei pysäyttäjää löytynyt.

CCCP-paidat tuovat mieliimme aikakauden, jolloin Neuvostoliitto hallitsi rautaisella otteellaan koko Itä-Eurooppaa. Nyt presidentti Vladimir Putin pyrkii laajentamaan Venäjän etupiiriä ja palauttamaan Venäjän suurvaltojen joukkoon.

Nyt ajankohtaista on Ukrainan pitäminen Venäjän etupiirissä niin, ettei maa luisu Euroopan unionin tai Naton jäseneksi. Putin rakentaa tarinaa, jonka mukaan Venäjän pitää sotilaallisella voimankäytöllä vastata lännen ja Naton uhkaan. Viimeisimmät jaksot julkaistiin suuressa mediashow'ssa ennen joulua.

Diplomi-insinööri Mikko Lintula aloittaa Metsä Fibren Merikarvian sahanjohtajana vuodenvaihteessa. Lintula on kesästä 2019 ollut Metsän Rauman sahaprojektissa projektipäällikkönä. Lintulan vastuulla ovat mittaustekniikka ja konenäkö.

Tampereen yliopiston opinnäytetyössään Lintula selvitti hankesuunnitteluvaiheessa olleen Metsä Groupin sahan automaattista lähtölogistiikkaratkaisua potentiaalisten toimittajien kanssa.

Kesäduunareita Metsä palkkaa liki tuhat. Rauman sellutehtaalle otetaan 24 harjoittelijaa.

”Kesätyö on monelle nuorelle ensimmäinen askel Metsä-uralle. Kannustamme henkilöstöämme tehtäväkiertoon ja siitä, että kartuttaa kokemustaan monipuolisissa tehtävissä jo opiskeluaikana, on hyötyä missä tahansa tehtävässä myös tulevaisuudessa”, sanoo tehtaanjohtaja Janne Rantanen firman tiedotteessa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut