Viikon varrelta: Katsokaa, näin vähän meillä oli velkaa!

Erikoissairaanhoidon siirtäminen Poriin puhututtaa kovasti. Syystäkin. Kun vetovoimatekijöistä puhutaan, on terveydenhuolto hyvin korkealla.

| Päivitetty

Vanha koulukaveri kysyi kuka Rauman kaupunginjohtaja esitteli aikoinaan Uudessa Raumassa 20 euron seteliä ja totesi sen olevan raumalaisen velka.

Tilanteen muistin heti, olinhan sen setelin kaupunginjohtajalle käteen lykännyt ja valokuvan napannut.

Arkistohaku kertoi ajankohdan. Arno Miettinen esitteli kahdeksan vuotta sitten viimeistä kertaa Rauman budjettia.

”Tämä oli erikoisin budjetin valmistelu pitkällä urallani”, sanoi Miettinen.

Punakynää kaupunginjohtajan ei tarvinnut käyttää. Kaupunginjohtajat jopa lisäsivät rahaa pariin kohtaan.

”Työ on tehty siellä, missä on paras osaaminen. Lautakunnat saivat mitä pyysivät, mutta silti budjetti on realistinen ja hyvä”, tuki apulaiskaupunginjohtaja Tomi Suvanto.

Uutisen mukaan talousarvio turvasi nykyiset palvelut ja antoi paljon uutta. Rauman kerrottiin jatkavan rajuja investointejaan.

Rauman tulovero jäi 18 prosenttiin, kun maan keskiarvo nousi 19,5 prosenttiin.

”Se on iso ero, joka tuntuu kukkarossa. Hyödyn saa jokainen kaupunkilainen ja jokainen Raumalla toimiva yritys”, muistutti Miettinen.

Leikkaus tähän päivään. Tänään maanantaina illalla Rauman kaupunginvaltuusto päättää nostetaanko tuloveroprosentti 21:een kaupunginjohtaja Kari Kosken esityksen mukaan. Vai jätetäänkö 20:een kuten kaupunginhallitus äänesti.

Hyvä olisi, jos 20 prosentilla voitaisiin vielä ainakin vuosi jatkaa.

Yksi tuloveroprosentti vastaa Raumalla noin seitsemää miljoonaa euroa, joten "ei" veronkorotukselle lisää painetta raapia miljoonasäästöt kasaan muulla tavalla.

Kaupungin ja elinkeinoelämän tilanteen ja taustat hyvin tunteva lukijamme oli palautteessaan sitä mieltä, että Rauman pitäisi palata normaalitasolle.

Olkiluoto 3:n yli kymmenen vuotta pitkäksi mennyt rakennusprojekti kerrytti Rauman kassaan valtavasti "ilmaista" rahaa. Ydinvoimala valmistuu (valmistunee) ensi vuonna, joten se rahahana menee kiinni.

Yhteisöveron tuotto oli Raumalle monta vuotta muhkea, kun muun muassa Rolls-Royce teki loistavaa tulosta. Yhtiö oli koko Suomen suurimpia yhteisöveron maksajia. Kun melkein kaikki toiminta on Raumalla, hyötyi kaupunki potkurilaitebisneksen myötätuulesta.

Mainittu tuumailija huomautti myös siitä, että Raumalla työllisten määrä on vähentynyt merkittävästi. Se leikkaa verotuottoja, vaikka työttömyysprosentti onkin melko alhaalla.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen kertoi Kauppalehdessä, että jopa sata kuntaa on nostamassa veroprosenttiaan.

- Mukana on isoja kaupunkeja kasvualueilla. Eli eivät vain pienet syrjäiset kunnat, vaan myös isot kasvukunnat ovat tällä hetkellä vaikeuksissa. Tilanne on se, etteivät kunnat pääse tästä ulos, sanoi Karhunen.

Tätä on liikkeellä.

Mielipidekirjoituksia Länskäriin on viime päivinä tarjottu tavallista enemmän. Vaikka lisäsivuja on keskustelulle annettu, eivät kaikki mielipiteet ole painettuun sanaan mahtuneet. Verkkolehdessä sen sijaan on julkaistu kaikki asialliset kirjoitukset.

Erikoissairaanhoidon siirtäminen Poriin puhututtaa kovasti. Syystäkin. Kun vetovoimatekijöistä puhutaan, on terveydenhuolto hyvin korkealla.

Siksi tuntuu erikoiselta, että Rauma näyttäisi luovuttavan vapaaehtoisesti palveluja Poriin. Se istuu huonosti tarinaan Raumasta gallialaisena kylänä, joka pitää yhtenäisesti omiensa puolta, kun taivas uhkaa pudota niskaan.

Voi olla, että erikoissairaanhoidosta on aikaa myöten luovuttava. Mutta mieluummin pakon edessä.

Vihtori viittasi viime viikon palstakirjoitukseeni. Porin teatterin eläköitynyt johtaja kertoi, että jos 80 prosenttia teatterin ammattilaisista haluaa tehdä teatteria joka kiinnostaa 20 prosenttia katsojista, ohjelmistoa pitää muuttaa.

Entä jos 80 prosenttia toimittajista haluaa kirjoittaa aiheista jotka kiinnostavat 20 prosenttia lukijoista, pitääkö alkaa kirjoittamaan hömppää, juoruja ja viihdettä? Mitä sanoo tästä toimittajien ammattikunnia, kysyi Vihtori.

Oikein hyvä kysymys, jota mietimme toimituksessa usein. Siihen tietenkin pyrimme, että toimittajat kirjoittavat maksavia asiakkaita kiinnostavista aiheista.

Se on vaikeampaa kuin voisi luulla, sillä lukijoita on niin moneen lähtöön. Toinen haluaa enemmän viihdettä, toinen vähemmän. Entä missä kulkee uutisen ja hömpän raja?

Otetaan esimerkiksi vero- eli palkkauutiset. Enimmäkseen ne menevät juoruilun piikkiin, mutta löytyy niistä asiaakin. Vaikkapa sellainen tieto, että Eeva Kallin tulot putosivat aika reippaasti, kun hänestä tuli kansanedustaja.

Toimialajohtaja Tomi Suvannolle on siirtymässä komea titteli. Hänestä tulee Kuuskajaskarin rannikkotykin asevastaava.

Rauman piti hakea uutta ampuma-aselupaa Jaskarin tykeille, koska lupa oli juuri eläkkeelle siirtyneen tilapalvelu- ja liikelaitosjohtajan nimissä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut