Viikon varrelta: Kauppakeskuksen rakentamista ei enää voi Unesco tai kaupunki estää

Kaava on hyväksytty ja rakennuslupa myönnetty. Mielen muuttaminen tässä vaiheessa johtaisi koviin korvausvaatimuksiin ja antaisi Raumalle huonon maineen epäluotettavana kumppanina.

| Päivitetty

Unescon maailmanperintökeskuksen Suomelle osoittama kirjelmä herätti odotetusti vilkkaan keskustelun kauppakeskuksesta Raumalla.

Niin hankkeen kannattajilla - joita lienee enemmistö raumalaisista – kuin sen vastustajilla on hyviä pointteja.

Selvää on, että Kanal-kauppakeskuksella olisi sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia kaupungin tulevaan kehitykseen. Suurimmat vaikutukset kohdistuvat nykyiseen kaupalliseen keskustaan ja Vanhaan Raumaan.

Mutta millaisia tarkalleen?

Sitä ei pysty kukaan varmuudella sanomaan. Kyse on monimutkaisesta kokonaisuudesta, jossa eri asiat vaikuttavat toisiinsa - ja maailma ympärillä muuttuu kaiken aikaa.

Jälkiviisaus houkuttaa, muttei paljon hyödytä. Monet keskustelijat ehdottelevat kaikenlaista kauppakeskuksen tilalle: puistoa, uimahallia, kauppahallia tai vaikka jäähallia.

Kaupunki ei voi enää kauppakeskuksen rakentamista pysäyttää.

Kaava on hyväksytty ja rakennuslupa myönnetty. Mielen muuttaminen tässä vaiheessa johtaisi koviin korvausvaatimuksiin ja antaisi Raumalle huonon maineen epäluotettavana kumppanina.

Joten turha on enää esimerkiksi Karin kampusta Kanalin varteen hahmotella. Sitä kun rakennetaan jo toisaalla.

Unescon lausunto puolestaan on suositus. Yksi kannanotto, vaikkakin hyvin perusteltu.

Kun asiat pitkittyvät, ne usein mutkistuvat.

Meikäläisellä ei ole mitään sisäpiirin tietoa kauppakeskushankkeen tilanteesta. Helppo on silti päätellä, ettei vuokralaisten saaminen ihan helppoa ole.

Tässä lehdessä on kerrottu muun muassa rakentamisen mahdollisesta vaiheistamisesta ja siitä, että Kanal-keskukseen tullee vähemmän kauppoja kuin alun perin esitettiin.

Tämä tarjoaa kaupungille ja alueen toimijoille mahdollisuuden yrittää vaikuttaa siihen millainen keskuksesta tulee.

Jos ylipäätään tulee. Voihan käydä niin, ettei nykyinen toimija saa rahoitus- ja vuokralaispakettia kasaan.

Autiosta Kalatorista kirjoitettiin sunnuntain Länskärissä. Muutama vuosi sitten valmistuneessa katuremontissa Kalatorin seutu pantiin hienoon kuntoon ja parkkipaikat siirrettiin paraatipaikalta puiston puolelle.

Tänä vuonna Kalatorilla ei ole tapahtunut käytännössä mitään, kun Pitsiviikon käsityöläismarkkinat jäivät koronan takia väliin.

Haastava keisi tämä, eihän läheisellä Kauppatorillakaan tapahtumia ja toimintaa liiaksi ole.

Rauma nousi kärkikymppiin, kun Helsingin Sanomat listasi Suomen pirikaupungit sen mukaan paljonko amfetamiinia asukasta kohti on jätevedessä.

Vertailussa Lahti menetti Suomen piripääkaupungin ei-toivotun tittelin Helsingille. Myös Kotkassa amfetamiinia näyttää kuluvan todella paljon.

Rauman edelle nousivat myös Kouvola, Espoo, Vihti, Turku, Kemi ja Rovaniemi.

Lukutaitoko tulevaisuuden luksusta, kysyi Katri Kesti Länskärin kolumnissa. Hän kysyi miten korkeakouluopinnoissa ja työelämässä pärjäävät ne, jotka eivät lue kirjoja ja osaa kirjoittaa.

Lukevatko jatkossa vain ne lapset, joiden kotona lukemiseen kannustetaan? Tuleeko lukutaidosta eriarvoistava tekijä?

Kovia kysymyksiä, joita vanhempien kannattaisi miettiä.

Samankaltaista huolta kantoi kirjailija Heli Laaksonen Länskärin haastattelussa. Entistä harvemmat jaksavat keskittyä kirjan lukemiseen, kun viestiä ja ärsykettä pukkaa taukoamatta. Yhä useammin puhelimesta, jonka orjiksi olemme muuttumassa.

Yhtä mieltä olimme, että romaanien lukeminen palkitsee. Se on hyödyllistä, terveellistä ja kaiken kukkuraksi kivaa.

Presidentti Sauli Niinistö hakee uralleen komeaa kruunua. Niinistö on monessa yhteydessä puhunut "Helsingin hengen" elvyttämisestä. Niinistö visioi suurta huippukokousta Helsinkiin vuonna 2025.

Silloin tulee kuluneeksi 50 vuotta Etykistä, jota Suomi Urho Kekkosen johdolla isännöi Helsingissä 1975. Huippukokousta pidetään eräänä käännekohtana lännen ja idän välien liennytyksessä.

"Siinä missä Helsingin päätösasiakirja itsessään koskee turvallisuutta ja yhteistyötä Euroopassa, Helsingistä noussut henki voisi palvella koko planeettamme tulevaisuutta", kirjoitti Niinistö amerikkalaisessa Foreign Policy -lehdessä.

Loppuun lehtikatsaus. Tamperelainen tempaisi ja julkaisi erikoisnumeron, Ratikka-Tamperelaisen. Kaupunkilehdessä oli viime viikolla ratikka-aiheita kannesta kanteen, uutisista talouteen, kulttuuriin, urheiluun ja kolumneihin.

Ratikasta väännettiin Tampereella tiukasti vuosikaudet. Kallis hanke, mutta vauhdittaa kaupungin kehitystä. Muutenkin Mansessa on tekemisen meininkiä. Uusi Uros Live Areenakin on valmistumassa rautatieaseman viereen, keskelle cityä.

Liverpool Echosta silmäilin mitä liverpoolilaiset ajattelevat, kun Unesco riisti kaupungilta maailmanperintöarvon. Enemmistöä ei näytä kamalasti surettavan, että Unesco-kunniakirja nostettiin alas kaupungintalon seinältä ja kiikutettiin museoon. Pitävät kaupungin kehittämistä, muun muassa uutta futistadionia, tärkeämpänä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut