Viikon varrelta: Keskustajakehittäjän viisaus ­­– ”Hillomunkkikaupungeissa yksi plus yksi voi olla kolme”

Lemminkäinen ilahtuu kuullessaan, että Raumalle pitkään tulossa ollut uusi kauppakeskus on toteutumassa noin puolet alkuperäisiä suunnitelmia pienempänä. ”Sellaisessa koossa kauppakeskus voi vahvistaa Vanhaa Raumaa. Oikein hyvä, jos järki on voittanut”, hän sanoo.

| Päivitetty

Keskustojen tyhjät liiketilat ja hiljaiset torit puhuttavat kautta maan. Elävä Kaupunkikeskusta ry:n toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen on pitkään kiertänyt Suomen kaupunkeja miettimässä miten keskustat saadaan eläviksi.

”Poikkeusaika laski keskustojen elinvoimaa. Pian nähdään, onko se pysyvää. Jaksan uskoa, ettei ole. Jokainen keskusta on oman onnensa seppä. Jotkut kaupungit ovat onnistuneet erinomaisesti”, sanoo Lemminkäinen.

Mikä niitä yhdistää?

”Hyvä kysymys. Ehkä juureva visio ja hyvä kokonaisnäkemys. Ei haihatella, vaan pannaan perusasiat kuntoon ja tehdään investoinnit lähelle keskipistettä. Silloin saadaan upeita hillomunkkikaupunkeja, joissa yksi plus yksi voi olla kolme”, valistaa Lemminkäinen.

Hän tarkentaa, ettei puhu esimerkiksi Kontion kahvilan munkeista, vaan kaupungeista jossa ”hillo” on keskustassa.

Munkkirinkiläkaupungeissa yksi plus yksi on usein puolitoista.

Sellaisia monista Suomen kaupungeista tuli, kun suuria kauppakeskuksia ja hypermarketteja rakennettiin valtateiden varsille.

Lemminkäinen kehuu Rauman olleen pioneereja hillomunkki-ajattelussa. Täällä suuret marketit sijoitettiin Vanhan Rauman lähelle. Kauppakeskuksellekin näytettiin paikka Kanalin partaalta.

”Palkitsimme Rauman vuoden kaupunkikeskustana 2009. Seuraavana vuonna järjestimme vuosikonferenssimme siellä. Muistan hyvin, kun asuntoministeri Jan Vapaavuori saapui sähköautolla Raumalle. Vapaavuori piti erinomaisen puheen. Hän painotti, ettei seiniä tekemällä hyvinvointia ja liikevaihtoa kasvateta”, kertoo Lemminkäinen.

Länsi-Suomen arkistosta kaivoin vanhan uutisen. Näin Vapaavuori julisti Raumalla vuonna 2010: ”Mielestäni Raumalla on tehty onnistunut ratkaisu. Peltomarkettien aika on ohi.”

Lemminkäinen ilahtuu kuullessaan, että Raumalle pitkään tulossa ollut uusi kauppakeskus on toteutumassa noin puolet alkuperäisiä suunnitelmia pienempänä.

”Sellaisessa koossa kauppakeskus voi vahvistaa Vanhaa Raumaa. Oikein hyvä, jos järki on voittanut”, hän sanoo.

Järjen voitosta nyt tiedä, mutta enempää ei vain ole vuokralaisia kai tulossa. Vaatekaupat ilmeisesti puuttuvat kokonaan Ganal-keskuksesta.

Keskustajakehittäjä toivoo, että asuntorakentaminen keskustaan jatkuu myös Raumalla. Hän puhuu vartin keskustasta.

”Kaikki mikä on kilometrin säteellä keskustan keskipisteestä, on korkeintaan vartin kävelymatkan päässä. Potentiaalisimpia keskustan kuluttajia ovat siellä asuvat ja siellä töissä käyvät. Kulutamme noin 2000 kilokaloria päivässä. Siinä on suuri mahdollisuus keskustan ravintoloille ja kahviloille. Minulle ainakin hyvä elämä on sitä, kun saa nähdä muita ihmisiä”, sanoo Lemminkäinen.

Elävä Kaupunkikeskusta pitää todella tärkeänä, että kulttuuri-investoinnit sijoitetaan keskustaan. Tästä Rauma saisi melkein täydet pisteet: Äijänsuon liikuntapaikat, kirjasto ja teatteri – sekä nyt monitoiminen Karin kampus niiden väliin.

Mitkä Pokon silmin ovat niitä erinomaisia onnistujia?

"Tämän vuoden palkinnon sai 20 000 asukkaan Pietarsaari. Se on aivan huippu. Elinvoimainen, monipuolinen keskusta. Sitä on kehitetty pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti. Jokaista ratkaisua on mietitty keskustan vetovoiman näkökulmasta. Hienoja juttuja ovat toriparkki sekä koulu- ja kulttuurikeskus Campus Allegro", sanoo Lemminkäinen.

Kuopio on toinen huippuesimerkki. 1100 paikan toriparkki mahdollistaa Suomen suurimman kävelykatualueen.

Isoimmista kaupungeista Tampere on ilmeinen onnistuja: uusi areena keskustassa, uusi stadion rakenteilla keskustan tuntumaan, ratikka, uusia asuinalueita keskustan laidalla ja niin edelleen.

Myös Turulla on huikeita visioita. Sinne on tulossa satojen miljoonien investointeja keskustaan, lisää Lemminkäinen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut