Viikon varrelta: Liian äkkiä lähdet, Luukkonen

Länsi-Suomen haastattelussa Luukkonen sanoi ymmärtävänsä, että ihmisiä voi ihmetyttää näin nopea hakeutuminen pois Raumalta.

| Päivitetty

Torstaina jysähti Hyvinkäällä pieni pommi, joka tärisytti Raumalla saakka. Hyvinkään kaupunginhallitus esittää tänään maanantaina Johanna Luukkosta kaupunginjohtajaksi.

Lopullisen valinnan tekee vasta kaupunginvaltuusto, mutta peli on selvä. Luukkonen muuttaa Hyvinkäälle ja hänen johtajapestinsä Raumalla jää vuoden mittaiseksi.

Länsi-Suomen haastattelussa Luukkonen sanoi ymmärtävänsä, että ihmisiä voi ihmetyttää näin nopea hakeutuminen pois Raumalta.

”Se oli koti, joka kutsui”, painotti Luukkonen.

Toki ymmärrän halun palata kotikaupunkiin, kun kiinnostava paikka aukeaa. Raumalaisittain lähtö vaan tulee liian äkkiä.

Sitä en epäile, etteikö Rauman kaltaisen sikses vetovoimaisen kaupungin pomoksi tulijoita olisi. Mutta ylimääräistä vaivaa ja vähtiä valintaprosessi aiheuttaa.

Hyvinkää on jäänyt meikäläiselle vieraaksi, vaikka Raumaa suurempi kaupunki onkin. Kerran piti mennä viikonlopuksi Rockfutikseen, mutta jonkun päällekkäisyyden vuoksi sekin jäi väliin.

Lunttaamatta tiedän rautatiemuseon, pesäpalloseura Tahkon, Sveitsin matkailualueen sekä kauppakeskus Villan. Viime mainittu tuli vastaan, kun Rauman hankkeen koolle on vertailukohtia haettu.

Kun tässä taas on kotimaan matkailukesä tulossa, niin voisikin tutustua kaupunkiin.

Oraksella on toimitusvaikeuksia. Mistään laajamittaisesta häiriöstä ei onneksi ole kyse. Mustia hanoja ei vaan saada valmistettua niin paljon kuin markkinat vetäisivät.

”Lisäämme kapasiteettia mahdollisuuksiemme mukaan, mutta oma arvioni on että vasta keskikesällä saamme tuotannon balansoitua kysynnän tasolle”, kertoi Pohjoismaiden myyntijohtaja Marko Sundholm.

Riku Räsänenpaljasti viikko sitten Länsi-Suomelle haluavansa luopua Poroholman pyörittämisestä.

”Enää ei löydy suurta intohimoa. Sitä tarvitsen, koska olen enempi taiteilija kuin tavallinen bisnesmies. Ei J. Karjalainenkaan halua laulaa samoja biisejä vuodesta toiseen. Hän haluaa tehdä myös uusia biisejä”, perusteli Räsänen.

Hän on hoitanut lomakeskusta kuin omaansa, mutta Poroholma on yhä kaupungin omistuksessa. Siksi liiketoiminnan siirtoon tarvitaan myös kaupungin hyväksyntä.

Satakunta on sinikeltainen, hihkuvat raumalaiskannattajat, kun Lukko voitti liigassa kauden kaikki kuusi paikallispeliä. Voittoputki Satakunnan derbyissä on kahdeksan matsin mittainen, kun viime kausi lasketaan mukaan.

Raumalaisilla on vahva ote myös Satakunnan johdossa. Asko Aro-Heinilä on maakuntajohtaja ja Reijo Kallio maakuntahallituksen puheenjohtaja. Kumpikin teki pitkän päivätyön Rauman kaupungintalolla.

Vai pitäisikö puhua Rauman maalaiskunnan miehistä? Kaksikko teki yhdessä hommia jo 1980-luvulla maalaiskunnan elinkeinotoimessa.

Vähiin käy ennen kuin loppuvat? Suomessa on enää nelisensataa päätoimista rannikkokalastajaa. Yli puolet kalastajista on lopettanut 2000-luvulla. Ammatissa jatkavien keski-ikä on reilusti yli 50 vuotta.

”Rannikkokalastuksen tulevaisuudennäkymiä ovat jo kauan synkentäneet jatkuvasti kasvavat harmaahylje- ja norppakannat, jotka särkevät pyydykset ja pyytävät monen kalalajin tuotannosta kalastajia suuremman osuuden”, kirjoittaa Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen.

Vaihdan kanavaa aina, kun kuulen tän musiikin, kuvaili ysiluokkalainen A-studion tunnarin herättämiä tuntoja yhteiskuntaopin tunnilla.

”Jos listaisi ysiluokkalaisten politiikkaan liittämiä adjektiiveja, osuvin sana olisi tylsä. Vaalit, äänestäminen ja poliittinen päätöksenteko ovat kovin kaukana nuorten elämästä”, kuvasi opettaja Helsingin yliopiston lehdessä.

Harmi homma, sillä kuntavaaleissa yhdelläkin äänellä voi oikeasti olla merkitystä. Ja vallankin sillä, jos kunnanvaltuustoissa kuuluisi myös nuorten ääni.

Tämäkin vielä! Rauman Lukko voitti ensi kertaa kiekkoliigan runkosarjan. Normaalioloissa se tietäisi kotikenttäetua kaikille pudotuspelikierroksille aina finaaliin saakka. Koronan takia voi käydä niin, että Lukko joutuukin pelaamaan kaikki matsinsa vieraskaukalossa, esimerkiksi Tampereella.

Kotiyleisön tuen lisäksi Lukko on menettämässä pudotuspelien tuoton. Normaalioloissa järjestävä seura saa neljännesfinaaleissa pitää lippu- ja oheismyynnin eurot. Nyt tiedossa on vain kuluja, kun yleisöä ei halliin saa ottaa.

Eikä siinä kaikki. Normaalioloissa välierien ja finaalien tuotot menevät Liigalle, joka jakaa potin menestyksen suhteessa. Tänä keväänä potti jää jakamatta kokonaan.

Kirjailija Hannu Mäkelän muistelmateoksesta: Kerttu-Kaarina Suosalmen romaani Koiran tähti on harvinainen kirja. Sitä ei koskaan julkaistu, mutta silti Satakunnan Kansa arvosteli teoksen. Lehden kriitikko oli paukuttanut arvion Otavan ennakkotiedotteen perusteella. Arvostelija ei pitänyt kirjan naiskuvausta kovin onnistuneena.

Pinon alle hautautuneeseen palautteeseen vielä vastaus. Lukija harmitteli lehden tason laskeneen siltä osin, kun Pekka Joutsin sanaristikot vaihdettiin toisiin. Toiset tykkäävät helpoista, toiset vaikeammista. Näppituntuman eli palautusmäärän perusteella nykyiset ovat monelle lukijalle mieluisia.

Juttua korjattu kello 17.15. Reijo Kallion titteli muutettu. Kallio johtaa maakuntahallitusta, ei maakuntavaltuustoa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut