Viikon varrelta: Lukon ex-poliisi kieltäisi junioreilta taklauksetkin

Se on 5G:tä nyt. 5G-puhelinten myynti on ampaissut kovaan kasvuun. DNA:n mukaan jo 30 prosenttia uusista puhelimista on 5G-malleja. DNA ennustaa, että osuus nousee 50-60 prosenttiin keväällä.

| Päivitetty

Mitä järkeä tuossa on ja miksi sitä näytetään televisiossa, kysyi vaimoni, kun katsoin Ylen dokumenttia Ice Guardians, joka löytyy Yle Areenasta.

Dokumentti kertoo jääkiekkojoukkueiden tappelijoista. Lajin sisäpiirissä näitä likaisen työn tekijöitä on arvostettu, koska ”kaukalopoliisien” ajatellaan pitävän pelin siistinä. Jotain perää varmaan siinäkin, mutta varsinkin Pohjois-Amerikassa tappelut ovat myös olleet sirkushuvia kansalle.

Monet entiset nyrkkisankarit puhuvat sen puolesta, että kiekkotappeluiden pitäisi olla katoavaa kansanperinnettä.

Lukossakin 1970-luvulla kauden pelannut Allan Globensky uskoo kärsivänsä CTE:stä, kroonisesta aivoja rappeuttavasta sairaudesta. Hän arvelee saaneensa urallaan 60-70 aivotärähdystä.

”Vieläkin tunnen ne tällit. Otan viisitoista pilleriä päivässä. Olen tavannut psykiatreja ja kaikkia, jotka voivat auttaa”, kertoo Globensky.

”Vahingoitamme turhaan paljon aivoja. Haluaisin kieltää väkivallan ja konktaktipelin alle 18-vuotiailta”, sanoo Globensky haastattelussa ja myös viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan.

Vanhojen hyvien aikojen urheilupersoonia lisää.

Ikäiseni brittifutiksen ystävät pudottelevat ulkomuistista Englannin avauskokoonpanon 1966 MM-finaalissa. Monet penkkiurheilijat muistavat tuosta loppuottelusta ainakin voittomaalin. Kävikö pallo maalissa vai ei?

Yli puolet Englannin maailmanmestareista on saanut diagnoosin muistisairaudesta. Niin myös voittomaalin tekijä Sir Geoff Hurst. Todennäköinen syy on pallon puskeminen päällä, päivästä toiseen, vuosien ajan.

Timesin haastattelussa Hurst vähentäisi pääpeliharjoittelua heti ja tuntuvasti.

Kuka ties pallon pelaaminen päällä kielletään ennen pitkää kokonaan?

Se on 5G:tä nyt. 5G-puhelinten myynti on ampaissut kovaan kasvuun. DNA:n mukaan jo 30 prosenttia uusista puhelimista on 5G-malleja. DNA ennustaa, että osuus nousee 50-60 prosenttiin keväällä.

5G-mallit ovat kalliimpia, mutta DNA:n tiedotteessa kehutaan niiden parempaa vaihto- ja jälleenmyyntiarvoa.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari vetosi Talouselämän haastattelussa, että Suomi seuraisi Ruotsia eikä päästäisi kiinalaista Huaweita 5G-verkkoja rakentamaan.

”Sillä on merkitystä mistä laitteet tulevat ja millaiset yhteiskunnat ovat laitteita valmistavien yritysten taustalla. Jos kuvainnollisesti etuovi avataan epäluotettavalle toimijalle, silloin takaovista ei kannata enää olla niin huolissaan”, sanoi Pelttari.

Voiko pedofiilin laulama biisi kuulostaa hyvältä? Tai tuntuuko biisi paremmalta, jos sen tekijän puoluekanta on sama kuin kuulijan?

Tällaisia jäin miettimään luettuani Egotrippi-muusikko Mikki Kausten (vihr.) aloittamaa Twitter-keskustelua. Niin se lienee, että muusikoiden sanomiset ja tekemiset vaikuttavat heidän biisiensä arvostukseen. Hyvässä ja varsinkin pahassa.

En ole enää aikoihin lukenut kirjoja muusikoista ja bändeistä. En välttämättä halua tietää kuinka urpoja monen suosikkibändini tyypit ovat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut