Viikon varrelta: Maailma ei pelastu, jos kaupunki nappaa kinkun sämpylän välistä

Lihaa syömättömiä suomalaisia on suunnilleen yhtä paljon kuin ruotsia äidinkielenään puhuvia suomalaisia.

| Päivitetty

Uudenkaupungin Työvene luovutti viime viikolla Rajalle rannikkovartioveneen. Se oli neljäs seitsemän veneen sarjasta. Alustilauksen arvoksi kerrottiin kaksi vuotta sitten noin 22 miljoonaa euroa.

Uudet veneet korvaavat 70-, 80- ja 90-luvulla käyttöön otettuja. Raja sai hankintaan EU-tukea, koska veneitä voidaan käyttää Frontexin rajaturvallisuusoperaatioissa.

Uusia veneitä voi käyttää muun muassa meripelastukseen, hinaukseen, ympäristövahinkojen torjuntaan sekä maanpuolustuksen tukitehtäviin.

Vartioveneitä ei parane sekoittaa vartiolaivoihin. Kokoluokka on ihan toinen. Raja teki Meyer Turun kanssa 240 miljoonan euron aiesopimuksen kahdesta vartiolaivasta.

Kalaruokailmiöstä puhui S-ryhmä vuosittaisessa trendikatsauksessaan. Kova kilpailija Kesko kertoi samaa: kalan myynti marketeissa on kasvussa.

Tässä yhteydessä kala tarkoittaa lohta. Vielä tarkemmin sanottuna norjalaista lohta.

Ässän myyntidatan mukaan viiden kärki on järjestyksessä lohi, kirjolohi, sushi, sillit ja silakka.

Keskon ja ässän trendikatsauksissa nostettiin ilmiöksi myös kasviproteiinit. Niiden myynnin kasvuprosentit ovat komeita, mutta se selittyy pitkälti alhaisella lähtötasolla.

Päinvastoin kuin julkisesta keskustelusta välillä voisi luulla, ei lihansyönti suinkaan ole Suomessa romahtanut. Punaisen lihan myynti on pienessä laskussa, mutta vastaavasti broilerin kulutus jatkaa kasvuaan.

Lihaa syömättömiä suomalaisia on suunnilleen yhtä paljon kuin ruotsia äidinkielenään puhuvia suomalaisia.

Paljon huomiota saanut Helsingin kaupungin päätös luopua lihan tarjoamisesta edustustilaisuuksissaan aiheutti kovaa pulinaa, mutta maailma ei sillä pelastu, jos sämpylän välistä kinkunsiivu napataan pois.

"Se oli harkitsematon päätös, jossa ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta pienet ja isot asiat ovat menneet sekaisin", kommentoi HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä Talouselämälle.

Isoihin asioihin kuuluvat muun muassa merituulipuistot. LUT-yliopiston selvityksen mukaan Ahvenanmaalle voisi rakentaa maailman suurimman merituulipuiston.

Ahvenanmaan maakuntahallituksen tavoitteena on käyttää merta laajamittaiseen energiantuotantoon. Tuulivoiman lisäksi visioidaan muun muassa vedystä.

Toistaiseksi suurin valmisteilla oleva tuulipuisto on Dogger Bank Britannian itärannikolla.

Mistä lienee kyse? Tottenham, Brighton, Espanyol, Real Sociedad, Valencia, Juventus, Lazio, Sampdoria, AIK, Hammarby?

Aivan oikein! Suomen maajoukkuepelaajien nykyisiä seuroja. Siis Helmarien eli naisten maajoukkueen. Vielä naisten palkat ovat tuollaisissa suurseuroissakin kaukana miesten liksoista. Hienoa kuitenkin, että myös tytöillä on mahdollisuus tehdä ulkomailla uraa ammattiurheilijana.

Mihin haluaisit muuttaa? Ja miksi juuri Tampereelle? Niinkin voisi tiivistää Lähi-Tapiolan tilaaman kyselyn tulokset. Jälleen kerran Suomen Manchester nousi ykköseksi.

"Suosikkimuuttopaikkakunnat ovat yleensä läheisiä isoja kaupunkeja. Uudellamaalla haluttaisiin mieluiten muuttaa mieluiten muuttaa Helsinkiin, muualla Etelä-Suomessa Turkuun, Länsi-Suomessa Tampereelle ja Pohjois- ja Itä-Suomessa Kuopioon. Tampereella on kuitenkin muita kaupunkeja laajempaa vetovoimaa, sillä myös Uudellamaalla ja Etelä-Suomessa se kuuluu Top 3 suosikkeihin. Tampereen keskeinen sijainti voi selittää koko maanlaajuista imua", arveli Lähi-Tapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro tiedotteessa.

Apulaiskaupunginjohtajan valintaan Suvanto vs Räihä vuonna 2002 palasi vielä kunnallisneuvos Vesa Heino. Valtuuston kokousta johtanut Heino muistaa, että Suvannon varajäsen oli paikalla.

"Arvontaan jouduttiin, koska yksi valtuutettu äänesti tyhjää", Heino sanoo.

Valistunut arvaus on siitäkin kuka tuon tyhjän kupongin palautti.

Pitsikaupungin joulu tuntuu jakavan paikallisten mielipiteet.

Toiset ovat vakuuttuneet, että turhaa touhua on. Eivät suomalaiset suurin joukoin ryntää Raumalle, ulkomaalaisista nyt puhumattakaan.

Toiset taas jaksavat uskoa, että Vanhasta Raumasta ja ydinkeskustasta voi hyvinkin kehittyä vetovoimainen kohde.

Niin sanottu totuus asettunee jonnekin välimaastoon. Ainakin joulukoristeltu Rauma on harvinaisen idyllinen ja kaunis.

Unajan Tapiolassa vietettiin viime perjantaina varsin onnistunutta blues-iltaa. Rockin Johnny Burgin toi kylätalolle rokkaavaa Chicago-bluesia. Hyvän setin heitti myös lämppärinä toiminut talonbändi Bluesters.

Viime vuonna tarjolla olisi ollut vielä kovempaa kamaa, mutta koronan vuoksi Rick Estrin yökissoineen ei Suomeen päässyt. Nimi ei taida olla tuttu kuin alan harrastajille. Jotain kuitenkin kertoo, että Estrin ja Nightcats valittiin tänä vuonna USA:n parhaaksi bluesbändiksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut