Viikon varrelta: Maskit huurussa Äijänsuolla, otsat rypyssä paperitehtailla

Kirkon roolia maallistuvassa Suomessa olen miettinyt viime päivinä. Lupauduin näet juontamaan Turun arkkihiippakunnan piispan vaalin ensimmäisen paneelin. Se järjestetään tiistaina kauppakeskus Puuvillassa. Tarkoitus on näyttää tilaisuus myös Länskärin verkossa.

| Päivitetty

Olipa ikimuistoinen kiekkokauden avaus viime perjantaina. Täysin uusi kokemus oli matsin seuraaminen maski naamalla ja ajoittain rillit huurussa.

Sujuihan se niinkin. Tämän vaivan olen vastakin valmis näkemään, jos se yhtään auttaa kauden läpiviemistä.

Kaukalossa Lukko tarjosi yhden parhaista näkemistäni liigastarteista (ja niitä on jo kymmenittäin). Lukkohan kaatoi Tapparan peräti 7-2.

Lukkoa on suitsutettu valtakunnan mediassa tänä syksynä. Jutussa toisensa jälkeen on hehkutettu suurta muutosta urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin aikana.

Hyvältä Lukon tilanne näyttääkin. Väitän, että ilman koronaa Lukko olisi ollut hyvin lähellä SM-finaalia jo tänä vuonna.

Sahlstedtilla on kirkas näkemys millainen menestyvän joukkueen ytimen ja sielun pitää olla. Rekrytoinnit ulkomailta onnistuvat entistä paremmin. Lukko kuuluu mestarisuosikkeihin, mikä lisää Rauman vetovoimaa pelaajien silmissä.

Draaman kaarta jutuissa rakennetaan, sen ymmärrän toimittajana hyvin. Sahlstedt on tehnyt hyvää työtä, muttei hän ihan pohjalta lähtenyt. 2010-luvulla Lukko sijoittui keskimäärin viidenneksi.

Perustaa on rakennettu määrätietoisesti jo hyvän aikaa. Raumalaiskiekkoilun Tuki puheenjohtajansa Rafael Eerolan johdolla on viisaasti käyttänyt rahaa harjoitus- ja halliolojen parantamiseen sekä juniorityön tukemiseen.

Lukko Oy:n puheenjohtaja Ari Salmi on tuonut jämptiyttä ja selkeyttä organisaation toimintaan. Toimitusjohtaja Timo Rajala on kasvattanut liikevaihtoa reippaasti, mikä mahdollistaa huippupelaajien palkkaamisen.

Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen kutsui edellisen työnantajansa, naapurikaupunki Laitilan, mukaan Rauman seutuyhteistyöhön. Ja samoin toisen naapurin, Pyhärannan kunnan.

Hyvä, hyvä! Virallisesti Laitila ja Pyhäranta eivät kuulu Rauman seutukuntaan, mutta käytännössä ne ovat olennainen osa Rauman seutua.

Maakuntaraja ei saa estää nykyistä tiiviimpää yhteistyötä. Siitä hyötyvät kaikki mainitut.

Pieni mainos sallittaneen, kun tarkoitus on hyvä ja aihe paikallinen.

Säkylässä toimiva Apetit tiedotti tuoneensa markkinoille ensimmäiset kokonaan kotimaiset wokki-vihannespakasteet.

Pusseissa on muun muassa valkokaalia, lehtikaalia, punasipulia, porkkanaa, palsternakkaa ja lanttua. Peukkua lähiruualle. Eiköhän noista sapuskaa saisi syntymään.

Apetit kisaa muuten vahvasti Elintarviketeollisuusliiton Tähtiteko-kisan voitosta. Kuuden finalistin joukossa on kaksi Apetitin vaikuttavaa tekoa: järvikalan vastuullinen tuotteistaminen ja rypsinsiemenjauhe.

"Kilpailulla tuomme esiin, miten innovatiivisia ratkaisuja alalla jatkuvasti tehdään ja kuinka hienoja ammattilaisia elintarvikkeiden parissa Suomessa työskentelee", toimitusjohtaja Pia Pohja Elintarviketeollisuusliitosta sanoo tiedotteessa.

Metsäteollisuus jysäytti pommin viime viikolla.

Se ilmoitti työnantajien suulla, että työehtosopimuksista neuvotellaan vastedes firmakohtaisesti. Muilla toimialoilla seurataan suurella mielenkiinnolla, miten asia etenee. Otetaanko nyt askel vai peräti loikka paikallisen sopimisen suuntaan?

Suomessa on kolme metsäjättiä. Ne ovat viime vuosina tuottaneet suuria voittoja. Kun UPM:n, Stora Enson ja Metsä Groupin ottaa tarkempaan syyniin, näkee isoja eroja.

Metsä on luopunut kokonaan painopapereista ja investoi isosti sellutehtaisiin. Päätöstä uudesta tehtaasta odotellaan kemiläisten joululahjaksi – edellyttäen, että ympäristölupa heltiää sitä ennen.

UPM investoi myös, mutta pääosin ulkomaille. Painopaperibisneksen kannattavuutta yhtiö pitää yllä koneita ja tehtaita sulkemalla. Samoin toimii Stora Enso.

Jättien lisäksi alalla on laaja joukko kaikenkokoisia yrityksiä. Hyvässä, huonossa ja oikein huonossa kunnossa.

Kirkon roolia maallistuvassa Suomessa olen miettinyt viime päivinä.

Lupauduin näet juontamaan Turun arkkihiippakunnan piispan vaalin ensimmäisen paneelin. Se järjestetään tiistaina kauppakeskus Puuvillassa. Tarkoitus on näyttää tilaisuus myös Länskärin verkossa.

Ei ole helppoa kirkollakaan näinä vastakkain asettelun aikoina. Yksi kuuma aihe riittää esimerkiksi (vaikkei se ainoa linjakiista olekaan).

Seurakunnat menettävät aktiivisia jäseniä, jos homo- ja lesboparien vihkiminen kirkoissa sallitaan. Mutta yhtä lailla jäseniä lähtee, ellei niitä sallita.

Jäsenkato leikkaa verotuloja, joilla seurakunnat elävät. Pitää säästää, muuttaa toimintatapoja ja tehdä kipeitä valintoja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut