Viikon varrelta: Menestynyt kauppias ei koskaan lue romaaneja

”Suomea pitäisi palkita metsien suojelusta, eikä laittaa maksamaan”, sanoi meppi Laura Huhtasaari (ps.).

| Päivitetty

Kauppalehti Optio haastatteli Suomen menestyneimpiin kauppiaisiin kuuluvaa Hannu Aaltosta. Aamut ovat miehelle tärkeää omaa aikaa. Hän herää ani varhain, keittää kahvit ja istahtaa lukemaan.

”En koskaan lue romaaneja tai mitään, mikä ei ole totta. Ajan, jonka käytän lukemiseen, pitää olla hyödyllistä. Tykkään todellisista case-esimerkeistä, jotka liittyvät omaan alaan sekä bisneskirjoista, elämäkerroista ja historiaan liittyvistä teoksista”, Aaltonen kertoi.

Väitän vähän vastaan. Monet hyvät romaanit ovat hyödyllistä luettavaa, koska ne auttavat ymmärtämään miten ihmiset voivat ajatella ja toimia erilaisissa tilanteissa.

Mutta mikä meikäläinen on tässä neuvomaan? Turun Citymarket on myynniltään Suomen toiseksi suurin ruokakauppa. Kauppias Aaltoselle kertyi viime vuonnakin liki kahden miljoonan euron pääomatulot.

Kauppiasuransa Aaltonen aloitti Raumalla. Kaivoin Länskärin arkistosta kuvan Rauman Cittarin avajaisista vuonna 1990. Raumalta Aaltonen muutti Lahteen Launeen CM-kauppiaaksi. Turun Kupittaata hän on isännöinyt vuodesta 2000.

Käsi pystyyn virheen merkiksi. Kirjoitin viikko sitten epätarkasti Länsi-Suomen pääkirjoituksessa, jossa kuvasin metsäteollisuuden suurta merkitystä Rauman seudulle.

Kyse on tästä kohdasta: ”Kun Metsä Fibren Rauman-sellutehdas jyskyttää, se huolehtii osaltaan yhteiskunnan huoltovarmuudesta: kaukolämpöä raumalaisille, sähköä valtakunnan verkkoon”.

Rauman integraatin muut osat eli UPM:n paperitehdas ja Rauman Biovoima olisi pitänyt myös mainita.

Huoltovarmuuden vinkkelistä tärkeitä palasia ovat myös vedenpuhdistamo ja Rauman satama, jonka hyvistä yhteyksistä saamme kiittää metsäteollisuutta.

Meppi Laura Huhtasaari osallistui Metsäteollisuus ry:n tilaisuuteen, josta tuon pääkirjoituksen tein. Huhtasaari (ps.) arvosteli ennallistamisasetusta, josta Suomessa on kovasti väitelty.

EU:n komission esityksen mukaan Suomen tulisi palauttaa iso osa maata luonnontilaan vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on paluu vuoden 1952 luonnontilaan. Se on ihan mielivaltaisesti valittu vuosiluku, kritisoi Huhtasaari. Monet isot maat olivat ehtineet hakata omat metsänsä siihen mennessä.

”Suomea pitäisi palkita metsien suojelusta, eikä laittaa maksamaan”, sanoi Huhtasaari.

Hän kehotti Suomea ottamaan mallia Ruotsin uudesta oikeistohallituksesta: jos ei päästä tavoitteisiin, niin sitten ei päästä.

”Kiina nauraa matkalla pankkiin, jos olemme liian kunnianhimoisia”, varoitti Huhtasaari.

Maarit Rainio puhuu tusinaa kieltä. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Rauman normaalikoulussa työskentelevä Maarit Rainio palkittiin Vuoden kieltenopettajana Suomessa. Rainion uran tähtihetki on ollut valinnaisaine, joka keskittyi maailmankansalaiseksi kasvamiseen. Siinä opeteltiin kahdeksan kielen turistialkeet.

Rainio puhuu peräti tusinaa kieltä, muun muassa japania, puolaa ja tshekkiä.

Jo aiemmin Rainio on palkittu ruotsin kielen opetuksesta. Länsi-Suomen haastattelun otsikko on jäänyt mieleen: Pakkopullasta suosikki-aineeksi: Svenska är super!

Linnavuoren kuntoportaat valmistuivat Lappiin kaksi vuotta sitten. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Kuntoportaat myös pohjoispuolelle kaupunkia, vaikka Kokkovuorelle, ehdotettiin kuntalaisaloitteessa. Vuonna 2020 jätettyyn aloitteeseen saadaan vastaus tällä viikolla Rauman sivistysvaliokunnan kokouksessa.

Vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäen ehdottama vastaus kuuluu, ettei Kokkovuori sovellu portaiden rakentamiseen. Todennäköisesti portaille ei edes lupaa heltiäisi. Kun Lähdepellon portaat rakennettiin, selvitettiin soveltuvia paikkoja myös Rauman pohjoisosista. Ei löytynyt.

”Vaihteleva kuntorata Pyytjärvellä mahdollistaa myös tehokkaan mäkiharjoittelun, eikä vaadi varsinaisia kuntoportaita”, vinkkaa Rajamäki vastauksessaan.

Rauman seudun kuntoportaista meillä olikin taannoin juttua Raumalaisessa.

Markus Niemelä, raumalainen entinen kilpa-autoilija, ei ole koronan takia päässyt Rush Factory -firmansa kanssa painamaan kunnolla kaasua eurooppalaisessa tapahtumabisneksessä.

Color Obstacle Rush -väriestejuoksuja on järjestetty, mutta odotetun uuden konseptin lanseerausta piti lykätä. Nyt Utopia Nation Festival on ennakkomyynnissä. Lontoon, Newcastlen ja Brightonin tapahtumien perustiketit maksavat 56 euroa.

UNF järjestetään liikuteltavassa sisähallissa. Jos oikein ymmärsin, niin elektroninen musa soi ja visuaalista tykitystä tulee joka suunnasta. On maailmanpyörää, vaijeriliukua ja hologrammi-tiskijukkia.

Boikotoin Qatarin MM-kisoja. En katsonut turnauksen avausottelua, jonka isäntämaa hävisi. Sattui sopivasti sählyvuoro samaan aikaan.

Jalkapallo on ollut osa elämääni yli 50 vuotta. Näihin MM-kisoihin on vaikeampaa syttyä kuin koskaan. Aion kuitenkin katsoa parhaat matsit, jos töiltäni ja esimerkiksi Lukon peleiltä ehdin.

Futisliitto Fifan ja Qatarin epäreilusta pelistä on mediassa raportoitu niin paljon, että teen sen hyvällä omallatunnolla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut