Viikon varrelta: Merimetsot vievät leivän kalastajalta ja aapot lautaseltani

Uusi K-Supermarket on tulossa Rauman pohjoiselle alueelle. Kesko haluaisi rakentaa ensimmäisessä vaiheessa noin 1500 neliön ruokakaupan Luoteisväylän liikenneympyrän kulmille.

| Päivitetty

Länskärissä kerrottiin viime viikolla, että merimetsot ovat palanneet sankoin – ellei peräti sankentunein – joukoin Rauman seudulle. Lukijahavaintoja on toimitukseen tippunut jo muutaman viikon.

Raumalaiskalastaja Jarno Aaltonen on menettämässä toivonsa merimetsojen takia. Rauman sataman ja telakan naapurissa on kenties vahvin merimetsoyhdyskunta.

Ammattikalastaja näkee seuraukset. Huhtikuun ahvensaaliit olivat vuodesta toiseen samaa tasoa. Kunnes viime vuonna saalis pieneni 40 prosenttia, ja tänä vuonna jo 60-70 prosenttia.

- Mitään muuta syytä en tälle kehitykselle löydä kuin merimetsot. Merimetsot ruokailevat kaupungin edessä kaikissa pienissä lahdissa, Eurajoessa ja Haapasaaren sisimmissä lahdissa. Kaikki nämä alueet ovat ahvenen kutualueita, kertoo Aaltonen.

Uusi K-Supermarket on tulossa Rauman pohjoiselle alueelle. Kesko haluaisi rakentaa ensimmäisessä vaiheessa noin 1500 neliön ruokakaupan Luoteisväylän liikenneympyrän kulmille. Tarkemmin Sinkokadun ja Pyynpäänkadun risteykseen.

Kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto päättänee huomenna tiistaina suostua Keskon pyyntöön ja panna tarvittavan asemakaavamuutoksen liikkeelle sekä myydä tontin Keskolle.

Tavattoman ripeästi hanke ei ole edennyt, koska Keskon pyyntö on päivätty viime suvelle. Allekirjoittaja, aluejohtaja Olli Setänen on jo jäämässä eläkkeelle.

Hänen työtään Lounais-Suomessa jatkaa Lauri Inna, joka siirtyy Keskolle Salon kaupunginjohtajan virasta.

Bensa on halpaa. Eilen sunnuntaina ysivitosta sai Raumalla 1,26 euron litrahintaan.

Taustalla vaikuttaa vahvasti öljyn maailmanmarkkinahinta, joka on alhaisimmalla tasolla pariinkymmeneen vuoteen. Öljymaiden tuotantoleikkauksetkaan eivät ole kääntäneet hintaa nousuun, kun koronan vauhdittama talouden taantuma vähentää kysyntää.

Autoilijalle tämä on hyvä uutinen, mutta negatiivisia vaikutuksiakin löytää helposti. Esimerkiksi Suomen naapuri ja tärkeä kauppakumppani Venäjä on lirissä tämän kanssa. Maan valtiontalous on rakennettu öljybisneksen pohjalle.

Uudenmaan eristys kirvoitti vastenmielisiä kommentteja suomalaisilta.

Kovin monet mesosivat, että maakunnan rajat avattiin, jotta rikkaat uusimaalaiset pääsevät mökeilleen. Näille irvileuoille taisi olla pettymys, ettei mitään ryntäystä viime viikonloppuna syntynyt. Tolkun porukkaa ovat uusimaalaiset siinä kuin satakuntalaiset, savolaiset tai lappilaiset.

Oli oikein ja järkevää vapauttaa poliisi tärkeämpiin tehtäviin teiden varsilta.

Monet Uudellamaalla asuvat eivät sitä paitsi ole varsinaisesti uusimaalaisia.

Siellä on paljon Rauman seudun opiskelijoita ja töiden perässä täältä muuttaneita. Heillä voi olla monia hyviä syitä käydä täällä, niiin kuin vanhemmat ja isovanhemmat – jotka eivät suinkaan kaikki ole riskiryhmäläisiä tai ikäihmisiä.

Eikä se huhtikuun mökkeilykään välttämättä varsinainen nautinto ole. Enemmän kai kyse on siitä, että halutaan käydä katsomassa ovatko paikat talven jäljiltä kunnossa.

Kummastelin tällä palstalla, ettei Telia voinut näyttää jo hyvän aikaa mainostamaansa nostalgiaklassikkoa, Lukko-Jokerit keväältä 2013. Telian ontuva selitys kuului, että kuvatallenne oli liian huonolaatuinen.

Lukko kaivoi nauhan esiin ja näytti ikimuistoisen pudotuspelin Youtubessa. Sieltä se löytyy edelleen.

Onhan tallenne hieman suhjuinen, mutta ihan hyvin siitä näkee mitä tapahtui. Liigahistoriaa tapahtui, ensi kertaa runkosarjan kymmenenneksi sijoittunut joukkue pudotti runkosarjan voittajan. Kaiken lisäksi altavastaaja Lukolta puuttui vatsataudin, loukkaantumisten ja samanaikaisen A-nuorten pronssipelin vuoksi liuta pelaajia.

Liigaklassikkoa odotellessa laskin kymmenen viime kauden keskisijoitukset Liigassa.

Tässä tulevat seurat paremmuusjärjestyksessä: Tappara neljäs, Kärpät viides, JYP viides, HIFK viides, Lukko kuudes, Jokerit kuudes, Blues seitsemäs, KalPa kahdeksas, HPK yhdeksäs, Ässät yhdeksäs, Pelicans yhdeksäs, TPS kymmenes, Ilves kymmenes, KooKoo yhdestoista, Jukurit kolmastoista ja Sport kolmastoista.

Lukko on siis menestynyt viidenneksi parhaiten. Mitaleita laskettaessa kärkiviisikko on sama ja samassa järjestyksessä.

Kaikki neljä Lukon edelle tässä vertailussa nousevaa ovat päässeet myös mestaruuden makuun kymmenen viime vuoden aikana. Ja lisäksi HPK ja Ässät.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut