Viikon varrelta: Merituulivoimapuistoja ennen pitkää myös Raumanmerelle

Tarmo Thorström esiintyi edukseen maanantaina Ylen suorassa aamulähetyksessä. Pitsimies kertoi, että ulkomailta tulee paljon viestejä Rauma-neuleesta.

| Päivitetty

Hallitus kertoi viime viikolla uudesta huutokauppamallista, jolla valtion merialueita vuokrataan tuulivoimapuistoiksi. Ensimmäinen huutokauppa järjestettäisiin vuonna 2023 tai 2024.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Suomeen tarvitaan uusia tuulivoimahankkeita ilmasto- ja energiapoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi, sillä Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen.

Lintilä ennakoi merituulivoiman kannattavuuden paranevan lähivuosina niin, että rakentaminen olisi mahdollista ilman valtiontukea.

Raumanmeri on aiemmin nostettu yhdeksi potentiaaliseksi merituulivoiman sijoituspaikaksi.

Länsi-Suomi kertoi kesällä, että EU:lla on kovat tuulivoimatavoitteet ja Ruotsi suunnittelee massiivisia tuulivoimapuistoja Selkämerelle.

”Kaikissa vähähiilisyystavoitteissa merituulivoima on keskeinen työkalu. On vaikea nähdä muuta kehityskulua kuin merituulivoiman kasvu ja suurillakin alueilla”, sanoi Suomen merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaattori Mari Pohja-Mykrä Varsinais-Suomen liitosta.

Vihreä murros kiinnostaa kovasti myös teollisuutta. Kuten Länsi-Suomessa suvella sanottiin: merituulivoima valtaa markkinaa puhurin lailla. Se avaa uusia mahdollisuuksia myös esimerkiksi Kongsberg Maritimelle. Taas tarvitaan asennus- ja huoltoaluksia, ja niihin potkurilaitteita.

”Vielä kysyntä on pientä, mutta selvästi lähdössä liikkeelle. Kongsbergin vahvuus on siinä, että sillä on tarjota isoja kokonaisuuksia asiakkaille”, totesi toimitusjohtaja Olli Rantanen.

Pääkaupungin paraatipaikalle, Elielinaukiolle rautatieaseman viereen, on tulossa uusi rakennus. Suunnittelukilpailun voitti ehdotus nimeltä Klyyga.

Raumalla meillä onkin jo Klyykka. Paraatipaikalla sekin, Kanalin rannalla. Matti Pursiheimon suunnittelema ja Muisto Laineen tekemä taideteos koostuu oikein isosta ja tosipienestä airohankaimesta, ”klyykasta”.

Helsingin havainnekuvista en osannut hahmottaa hankainta. Sitten maakunnan miehelle valkeni, että stadin slangilla klyyga tarkoittaakin risteystä.

Itsenäisyyspäivänä ylennettiin Janne Huusko kommodorista lippueamiraaliksi. Rannikkoprikaatin komentajana toimiva Huusko siirtyy vuodenvaihteessa Pääesikunnan valmiuspäälliköksi.

Huusko oli sotilasuransa alkuvaiheessa opetusupseerina ja linnakkeen varapäällikkönä Rauman Kuuskajaskarissa 1992-1995.

Jaskari puolestaan oli tuolloin jo kukoistuksensa loppusuoralla. Viimeiset varusmiehet kotiutuivat saarelta lokakuussa 1996. Linnakesaari on jo pitkään ollut kaupungin omistuksessa ja matkailukäytössä.

Linnakkeen rakentaminen aloitettiin vuoden 1939 lopulla. Sotatoimet eivät Jaskaria suoraan koskettaneet. Varusmieskoulutuksen vuosina saaressa kävi aika kuhina. Kasarmi mitoitettiin 200 miehelle ja henkilökuntaa oli useita kymmeniä.

Viime tiistain pääkirjoitus herätti keskustelua, kun lehti arvioi joulukaupungin startin jäävän vaisuksi. Toiset kummastelivat eikö oman kaupungin lehden pitäisi markkinoida "pitsikaupungin joulua" innokkaammin.

Markkinointi ei ole journalismia. Toimittajien tehtävä on arvioida asioita myös kriittisesti, esittää kysymyksiä ja herättää keskustelua.

Tietysti toivomme, että "raumlaine joul" kasvaa menestystarinaksi, joka tuottaa iloa, työtä ja tunnettuutta Rauman seudulle.

Tarmo Thorström esiintyi edukseen maanantaina Ylen suorassa aamulähetyksessä. Pitsimies kertoi, että ulkomailta tulee paljon viestejä pitsikuvioisesta Rauma-neuleesta.

Thorström arveli, että Rauma-, Islanti- ja Strömsö-villapaidoissa koukuttaa tekemisen suhteellinen helppous: "Näyttää vaikeammalta kuin on".

Paperitehtaan lakko uhkaa kylmentää kaukolämpöä käyttäviä raumalaistaloja, uutisoi Länsi-Suomi viime viikolla.  Jos UPM:n ja Paperiliiton vaikea neuvottelutilanne johtaa vuodenvaihteessa lakkoon, se koskisi tämänhetkisen tiedon perusteella myös Rauman Biovoiman voimalaitoshenkilökuntaa. Vastaava uhkakuva ei ole ollut esillä koskaan aiemmin.

Paperiliitto on päässyt neuvottelutulokseen muiden metsäjättien eli Stora Enson ja Metsä Groupin kanssa, mutta UPM haraa tiukasti vastaan. Sunnuntaille sovittu tapaaminenkin lykkääntyi ensi perjantaille.

Kello käy, Hakulista ei näy niin kuin ennen vanhaan sanottiin. Eli kiire tulee, jos työtaisteluilta meinataan välttyä.

Tälläkin palstalla mainittiin, kun Sanna Marin toi Suomelle ihailevaa kansainvälistä huomiota nuorekkaan ja naisvetoisen hallituksen pääministerinä. Nyt Marin palasi ulkomailla otsikoihin. Ainakin Britanniassa suunnilleen kaikki suuret mediat uutisoivat pääministerin baari-illasta korona-altistuksen jälkeen.

https://www.bbc.com/news/topics/c87l667838mt/sanna-marin

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut