Viikon varrelta: Mikä ei kuulu Pitsiviikolle?

Rauman kesän perinteinen kärkitapahtuma, 50 vuotta täyttävä Pitsiviikko, päättyi eilen sunnuntaina. Siitä miten hyvin kaupunkifestivaali onnistui on jokaisella oma mielipiteensä.

| Päivitetty

Rauman kesän perinteinen kärkitapahtuma, 50 vuotta täyttävä Pitsiviikko, päättyi eilen sunnuntaina. Siitä miten hyvin kaupunkifestivaali onnistui on jokaisella oma mielipiteensä.

Kesälomalaisena oli tavallista parempi tilaisuus osallistua viikon tapahtumiin.

Väkeä ainakin näytti riittävän, kun sää suosi Pitsiviikkoa. Vähän liiankin kanssa, sillä jopa yli 30 asteeseen kivunnut helle taisi vähentää ihmisten halua kiertää ja ostella.

Meikäläisen suosikki Pitsiviikon tarjonnassa on Vanhan Rauman avoimet pihat.

Konsepti on yksinkertainen ja nerokas. Vanhan kaupungin asukkaat päästävät uteliaat paikalliset ja turistit kurkkimaan pihoilleen. Vaivan palkaksi asukkaat pääsevät eroon itselleen tarpeettomiksi käyneistä tavaroista ja saavat vähän rahaakin.

Nostan vuodesta toiseen lippalakkia Vanhan Rauman ihmisille, jotka viitsivät päivystää pihoillaan koko viikon aamusta iltaan. Taas kerran: iso kiitos kaikille!

Avointen pihojen suosio ei osoita hiipumisen merkkejä. Päinvastoin. Varmistin asian Tapio Nurmelta, joka on Kaarina-vaimonsa kanssa kirjannut pihallaan kävijämääriä pitkään.

Väliaikatietona Nurmi veikkasi, että vierailijoita kertyisi pari tuhatta. Mieti moista vilinää omalle pihallesi.

Nurmi summasi varmaan monen muunkin pihaesittelijän tunnot toteamalla, että paras palkkio viikon uurastuksesta yhteisen hyvän eteen on kävijöiltä saatu palaute.

Kansainväliset markkinat näyttävät vakiintuneen osaksi Pitsiviikkoa. Se jakaa kovasti mielipiteitä. Toisille ulkomainen eksotiikka on just parasta, toiset taas katsovat kateellisina markkinakaravaanin mukana häipyviä ostoseuroja.

Pointtinsa on siinä yleisessä kysymyksessä, eivätkö kiertävät kalaperuna-, juusto-, ja salamikauppiaat voisi vallata Rauman katuja ennen tai jälkeen Pitsiviikon.

Ikävä kyllä Pitsiviikko on kenties ainoa ajankohta, jolloin kansainväliset markkinat ovat pienestä Raumasta kiinnostuneita. Lisäksi logistiikka vaikuttaa: kiertueen edellinen stoppi oli Turussa.

Rauman tapahtumakesä on sikäli erinomaisen hieno, että se jatkuu vielä pitkään.

Vasta RMJ, Rock In The City ja Pitsiviikko ovat takana.

Ensi perjantaina suomalaisen jääkiekkokauden puolivirallinen startti eli Pitsiturnaus houkuttelee viitisen tuhatta penkkiurheilijaa Kivikylän Areenaan. Ottelut näkyvät jo tuttuun tapaan myös televisiossa suorana.

Todettakoon jälleen, että kiekkoturnauksen siirtäminen pois Mustan Pitsin yöstä oli erinomainen veto. Lukkoa ei viisaasta päätöksestä liikaa parane kehua, sillä ratkaisu oli pakon sanelema. Jääkiekon pelaajayhdistys ei salli treenimatseja heinäkuussa. Hyvä niin.

Pitsiyössä oli silti sporttia tarjolla. Noin 850 katsojaa oli taas Äijänsuolla, kun Iirot otti komean 3-0-voiton.

Kiekkokarnevaalin jälkeen tulevat vielä esimerkiksi Festivo, Rauma Blues ja Blue Sea Film Festival.

Jaa että vastaus otsikon kysymykseen? Mikä ei Pitsiviikolle sovi?

En ymmärrä miksi juuri mitään pitäisi ohjelmasta pois karsia. Annetaan ihmisten ihan itse päättää mihin osallistuvat ja mistä maksavat.

Tässä tapauksessa tarjonta lisää varmasti kysyntää.

Potentiaalisia kävijöitä ja asiakkaita on kymmeniä tuhansia jo Rauman seudulla – ja matkailijat siihen päälle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut