Viikon varrelta: Missä olit, kun Suomen kisapaikka varmistui?

Hunajata, hunajata! Ei, en siirry futiksesta kiekkoon. Sivuutan Erkki Liikasen puhkirenkutetun kasarihitin ja Tepsin. Kirjoitan kansallisruuastamme.

| Päivitetty

Luin ex-ministeri Paavo Arhinmäen jalkapallomuistelmakirjan Kaiken se kestää: maajoukkuekannattajan tunnustukset.

Kymmenissä Huuhkajien vieraspeleissäkin paikalla ollut vasemmistopoliitikko aloitti kirjan sukupolvensa juhamieto-kokemuksella. Siis legendaarisen vuoden 1997 Unkari-ottelun karvailla kokemuksilla. Ottelua johtanut Suomi menetti jatkokarsintapaikan viimeisen minuutin tasoitusmaaliin. Viisi palloon viimeksi koskenutta pelaajaa oli suomalaisia.

Draaman kaari piirtyy mallikkaasti, kun pettymysten jälkeen seuraa toinen, kolmas ja sitä rataa – kunnes Suomi viimeinkin pelaa tiensä arvokisoihin.

Virallisesti se varmistui noin varttia vaille iltayhdeksän marraskuun 15. päivänä 2019. Silloin Suomi voitti Liechtensteinin EM-karsintaottelussa Helsingissä. Paikam bääll oltti.

Käytännössä kisapaikka ratkesi Suomen eduksi jo kuukautta aiemmin. Silloin Suomi löi Turussa Armenian 3-0. Myöhemmin samana iltana Kreikka kaatoi Bosnia-Hertsegovinan 2-1. Ja kuinka ollakaan: voittomaali syntyi viimeisellä minuutilla omiin.

Arhinmäen oma vastaus otsikon kysymykseen kuuluukin: moottoritiellä Turun ja Helsingin välillä. Kuskia lukuun ottamatta kaikki matkustajat tapittivat puhelimistaan myöhäisottelua. He tiesivät mitä tulos tarkoitti: Bosnia-Hertsegovina ei Suomea enää kiinni saisi.

EM-lopputurnaukseen riittäisi Suomen kotivoitto Liechtensteinista. Ja sehän oli saletti niin kuin kuukausi myöhemmin nähtiin.

Sama oli illan ohjelma itselläkin. Kupittaalta Raumalle ajettaessa katsoin matsia puhelimesta ja räknäsin samaa futismatikkaa. Olisi hienoa väittää ”sen hetken” osuneen synnyinkyläni Unajan kohdalle. Jos oikein muistan, näin dramaattisen Ateenan-maalin kotona.

Hunajata, hunajata! Ei, en siirry futiksesta kiekkoon. Sivuutan Erkki Liikasen puhkirenkutetun kasarihitin ja Tepsin. Kirjoitan kansallisruuastamme.

Hunajamarinoidut broilerisuikaleet täyttävät 30 vuotta. Ensin Eurassa ja nyt Raumalla valmistettava tuote on säilyttänyt suosionsa käsittämättömällä tavalla.

”Sitä vältellään, sitä rakastetaan, sen väri voi hätkähdyttää, mutta ennen kaikkea sitä ostetaan ja syödään paljon: lähes 4 miljoonaa pakettia vuodessa”, sanotaan HKScanin tiedotteessa.

Kariniemen tuotekehittäjä Vesa Saarenmaan johdolla kehitettiin marinoitujen broilerisuikaleiden tuotesarja: vähän fiinimpi valkosipuli, eksoottisempi mandariini ja hunaja.

Viime mainitusta ”perusmausta” tuli hitti. Juuri tätä oli lapsiperheissä kaivattu. Helppokäyttöinen vaihtoehto jauhelihalle.

Suruviesti pysäytti viime torstaina. Toimittaja Asko Tanhuanpää oli kuollut sairaskohtaukseen. Kesti aikansa käsittää, ettei miestä enää ole. Pelkkä nimen kirjoittaminen saa kuulemaan Askon äänen ja omaperäisen puheenparren.

Pekka Wallenius pyysi minut Länsi-Suomen avustajaksi reilut 40 vuotta sitten. Lyseon lukiolaisena katselin lehtimiehen mallia Askosta, joka oli vakinaistettu urheilutoimittajaksi 1980. "Lupaavana poikana" pääsin kesätoimittajana tekemään töitä Askon kanssa. 

Vaikka kahden suven jälkeen emme samassa toimituksessa olleetkaan ennen kuin vasta 2000-luvulla (Aluesanomat, Uusi Rauma, Kiekkoareena), niin väleissä ja yhteyksissä pysyttiin. Jutuista kilpailtiin, mutta vapaa-ajalla nähtiin monissa yhteyksissä. Tultiin perhetutuiksikin.

Ikävä tuli jo. Ei Askon kanssa ollut aina helppoa, vaan ei koskaan tylsääkään.

Kärsivällisyys koetuksella. Eihän tämän näin pitänyt mennä! Tuntuu, että olemme jääneet rokottamattomien panttivangeiksi. Melkein kaikki ovat ottaneet rokotukset itseään ja toisia suojellakseen, mutta kun pieni joukko panee hanttiin, niin sitten kaikki kiva kielletään kaikilta?

Ihan niin kuin intissä kauan sitten. Kun yksi kymmenestä tai jopa sadasta lusmuili, kaikkia rangaistiin. Ajatus kai oli, että porukka panee omat niskurinsa kuriin.

Suomessa ruokaravintolaan ei pääse illalla, teatterit ja konsertit on peruutettu, ottelut pelataan ilman yleisöä.

Ruotsissa jäähalleihin saa ottaa tuhansia katsojia, 500 per lohko niin kuin Suomessakin aiemmin. Britanniassa stadionit ovat täynnä, mikä tarkoittaa keskimäärin 40 000 katsojaa ja suurimmillaan yli 70 000.

Pandemiatilanne mainituissa maissa ei ole parempi kuin Suomessa.

Kolmen veljeksen – Tuomas, Miika ja Samuel Sorosen ­- Raumalla perustama maalausliike Sorcolor jatkaa laajentumistaan. Viime vuonna liki 10 miljoonan liikevaihdon maalannut Sorcolor teki tammikuussa yrityskaupan Jyväskylässä.

Sävyisän omistajista tuli kaupassa Sorcolorin osakkaita ja Sävyisän perustaja Antero Laukasta Sorcolorin Jyväskylän yksikön pomo.

Korona vähensi vuokra-asuntojen kysyntää. Sen vuoksi vuokra-asuntojen hinnat laskivat loppuvuodesta Suomessa.

”Vuokratason lasku loppuvuonna ei ollut suuri, mutta muutoksen suunta on historiallinen. Moni vuokranantaja on laskenut vuokrapyyntejä ja jättänyt vuokrankorotukset tekemättä, totesi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat yli 20 euroa neliöltä. Tilastokeskuksen seurannan matalimmat vuokrat olivat Kouvolassa, Raumalla ja Porissa: noin 11 euroa neliö.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut