Viikon varrelta: Mistä asukkaita kaikkiin uusiin kerrostaloihin

Monet ovat kysyneet mistä riittää ostajia kaikkiin uusiin kerrostaloihin, kun Rauman asukasmäärä on nafti 40 000 ja pikemminkin laskemaan päin.

Kanalin rantaan rakennetaan kolmatta uutta kerrostaloa. Papinpeltoon valmistuu vuokrakerrostaloja. Hartela rakentaa kerrostalon linja-autoaseman tilalle.

Hiljattain uutisoitiin kerrostalohankkeesta Teboilin tontille, Scandic-hotellin (omaa sukua Cumulus) viereen. Sunnuntain Länskärin mainoksessa kerrottiin, että Kaivopuiston tien uuden kerrostalon asuntoja on varattu runsaasti.

Useammalle uudelle kerrostalolle on varaus myös niin sanotussa kauppakeskuskaavassa.

Kerrostaloa suunnitellaan myös Seminaarinmäelle ja niin edelleen.

Monet ovat kysyneet mistä riittää ostajia kaikkiin uusiin kerrostaloihin, kun Rauman asukasmäärä on nafti 40 000 ja pikemminkin laskemaan päin.

Yksi vastaus on tässä: yksin asuvien määrä jatkaa kasvuaan. Jo 44 prosenttia Suomen asuntokunnista on yhden ihmisen muodostamia.

Viime perjantaina tehtiin suomalaista jääkiekkohistoriaa. Leijonat kukisti ensi kertaa Iso-Britannian. Kaksi aiempaa kohtaamista, ennen meikäläisen syntymää, olivat päättyneet brittien voittoon.

Mielenkiinnosta katsoin mitä The Times kirjoittaa ottelusta. Ei mitään, ei ennen, ei jälkeen matsin. Jääkiekon MM-kisat eivät ylitä uutiskynnystä, vaikka Iso-Britannia kiekkoilee A-sarjassa ensi kertaa miesmuistiin. Kenties myös viimeistä.

Tuorein jääkiekkojuttu, jonka mainitusta sanomalehdestä löysin, kertoi Vladimir Putinista. Venäjän presidentti teki ainakin kahdeksan maalia näytösottelussa. Nolo uutisvideo kertoo miten ymmärtäväisesti vastustajat osasivat olla estämättä mahtimiehen onnistumisia. Vaan kuinkas sitten kävikään…

Kansainvälinen raportti paljasti kuilun suomalaisten elämäntapojen ja ilmastotavoitteiden välillä.

Sitra kertoi mallintaneensa kumppaneidensa kanssa ensimmäistä kertaa maailmassa, kuinka radikaalisti elämäntapojen ja kulutuksen on muututtava, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää 1,5 asteeseen Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti.

Yksityisautoilu tulisi korvata joukkoliikenteellä tai sähköpyörällä. Asunto vaihtaa pienempään. Punaisen lihan ja maidon käyttö saada kuriin. Ja sitä rataa.

Kolikolla on aina toinen puolensa, kehityksellä voittajansa.

Sitra tarjoaa myös ratkaisuja ja rohkaisua. Se kokoaa listaa kiertotalouden kiinnostavimmista yrityksistä. Yksi näistä inspiroivimmista on raumalainen Forchem.

- Forchem jalostaa mäntyöljyä käytettäväksi korkean jalostusarvon tuotteissa: yrityksen mäntyöljypohjaisia tuotteita hyödynnetään esimerkiksi maaleissa, pinnoitustuotteissa, liimoissa sekä antimikrobisissa rehuaineissa. Tuotteet korvaavat fossiilisia raakaaineita ja edistävät antibioottivapaata maataloutta, todetaan Sitran sivuilla.

Inspiralaiset rakentavat Nokan taidetorpan pihalle omaa hiljaista kansaansa, kerrottiin kulttuurisivuilla.

Taideyhdistyksessä mietittiin, mitä poikkeavaa se voisi tuoda 40-vuotisjuhlavuoteen. Pirkko Metsäkallas muisti Suomussalmella ympäristötaideteoksen, Hiljaisen kansan, eli pellollisen erilaisia ihmishahmoja.

Tuli vaan mieleen, että olen nähnyt pellon täynnä hahmoja hassuja lähempänäkin. Nimittäin Rauman Lapin Kodiksamin kylässä.

Tarkkaavainen lukija huomautti, että olin tällä palstalla puhunut Metsä Fibren Raumalle suunnittelemasta sahasta maailman suurimpana. Puuttui yksi olennainen sana.

Alkuperäisessä uutisessa asia kerrottiin täsmällisesti ja oikein: Metsä Fibre aikoo rakentaa mäntysahan, joka lienee maailman suurin yksilinjainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut