Viikon varrelta: Mustan munan yö Laitilaan

Nykykannatuksella puolet Satakunnan kansanedustajista voisi olla perussuomalaisia.

| Päivitetty

Perussuomalaisten kannatus on noussut ennätyslukemiin. Prosentit ovat komeita, mutta vielä paremman käsityksen tilanteesta saa spekuloimalla ketkä olisivat Satakunnan kansanedustajia näillä kannatusluvuilla.

Satakunnan kahdeksasta paikasta jopa puolet olisi mennyt viime vaaleissa persuille. Valituiksi olisivat tulleet Laura Huhtasaari, Jari Koskela, Petri Huru ja raumalainen Pasi Mäenranta. Niina Immosesta olisi tullut kansanedustaja Huhtasaaren lennettyä Brysseliin.

Persunelikon lisäksi eduskuntaan olisi valittu kolmikko Rauman seudulta: Kristiina Salonen (sd), Matias Marttinen (kok) ja Eeva Kalli (kesk) sekä vasemmistoliiton Jari Myllykoski.

Eipä olisi tullut porilaisdemari Krista Kiurusta ministeriä.

* * *

Pitsiviikon historiikissa, joka julkaistiin netissä viikonloppuna, kerrottiin muun muassa paikallislehtien kommenteista, kun Jaakolan Bibi Poriin Mustan jatsin yön perusti.

Rauman Pitsiviikon vahvin yleisömagneetti, Mustan pitsin yö, oli kaupungin silloisen kulttuurijohtajan Birgit P. Jaakolan luomus. Kun Jaakola lähti Poriin kulttuurijohtajaksi, hän hyödynsi ideansa karhukaupungissa.

Pitsiviikko-historiikin mukaan Rauman paikallismediassa herkuteltiin ajatuksella, että Jaakola menisi kulttuuripomoksi Karkkilaan ja käynnistäisi Mustan makian yön. Varmaan joku niinkin kirjoitti.

Mutta enemmän pyöriteltiin ajatusleikkiä, että Laitilassa Bibi pistäisi ilman muuta pystyyn Mustan munan yön. Munamarkkinat kun oli, ja on yhä, Laitilan kova kesäjuttu.

* * *

Kasitiellä paljain kontein. Laitilassa infottiin perjantaina kasitien kehittämissuunnitelmasta. Tien käyttäjän puheenvuoron piti myös juomatehtaan tirehtööri Rami Aarikka. Hän muisteli lapsuuttaan Eurajoella kasitien varrella.

Aarikka paljasti toisinaan kävelleensä kaverien kanssa iltaisin paljain jaloin valtatiellä, jonka aurinko oli päivällä mukavasti lämmittänyt. Joskus pojat makasivatkin tiellä. Sekin oli mahdollista, sillä autoja kulki harvakseltaan.

Lukuisten numerotodistelujen joukossa tämä pieni tarina kivasti havainnollisti liikennemäärien kasvun kasitiellä. Ehkä nostalgisuutta vahvisti oma tausta niin ikään kasitien naapuristossa kasvaneena.

* * *

Kylmä murha saa ensi-iltansa Rauman teatterissa ensi lauantaina. Käsikirjoittaja Edward Taylorin nimi ei taida näillä kulmilla kelloja kilisitellä, mutta ainakin yksi miehen tuotoksista on monelle tuttu. Hupaisa kuunnelmasarja Knalli ja sateenvarjo pyöri Ylellä vuosikymmenet

Kylmä murha sen sijaan ei ymmärtääkseni ole hauska, vaan aito jännitysnäytelmä.

Jännitysnäytelmät ovat Rauman ohjelmistossa pitkälti korvanneet draaman. Lisäksi tarjolla on lähinnä musiikkikomedioita ja satunnaisesti paikallisia aiheita. Ymmärrän uuden linjauksen, sillä se on suora vastaus asiakkaiden toiveisiin. Maakunnissa teatteriin tullaan ennen kaikkea viihtymään.

Silti on mukava välillä päästä katsomaan puhedraamaakin. Kun viimeksi piipahdimme ”isolla kirkolla”, näimme Kansallisteatterissa Kauppamatkustajan kuoleman (jossa Hannu-Pekka Björkman loistaa) ja Rikinkeltaisen taivaan (jossa nuoruuden totuus näyttäytyy kuin jonkun toisen elämänä).

* * *

Suomen euroviisukarsinnan, siis virallisesti Uuden musiikin kilpailun, finaalin yllättävin veto on Erika Wikmanin ”Cicciolina”. Lähinnä siksi, että Wikman on niin nuori, ettei hän millään voi pornotähdestä kansanedustajaksi noussutta Ilona Stalleria muistaa.

Euroviisut järjestetään keväällä Rotterdamissa. En voi mitään sille, että hollantilaiskaupungista tulee aina mieleen Rauno Tuuna. Hän voitti kerran Kotkan meripäivien laulukisan kappaleella, jonka kertosäkeessä ollaan Rotterdammis, piänes timmis, Fretu ja mnää.

* * *

Lukko venytti voittoputkensa Liigassa kymmeneen otteluun, ja sivusi näin seuraennätystä. Siitä tuli varmaan monelle ikimuistoinen tapahtuma, pelattiinhan ottelu poikkeuksellisesti Tallinnassa.

Se edellinen kymmenen voiton sarja katkesi marraskuussa 1994 Turussa. TPS saattaa tälläkin kerralla panna putken poikki, sillä Lukko kohtaa Palloseuran perjantaina Turussa ja lauantaina Raumalla. Tosin sitä ennen Lukko käy vielä Tampereella Ilveksen vieraana.

Kotona kuulen joskus mutinaa, kun ”aina” on Lukon kotipeli viikonloppuna. Mutta millaista mahtaakaan olla Jokerien kausikorttilaisilla? Viime viikollakin helsinkiläisjoukkueella oli neljä (4) kotimatsia.

* * *

Helene Schjerfbeckistä tuli Ateneumin suosituin näyttely päivittäisellä kävijämäärällä mitattuna. Loppua kohti  kävijöitä oli jo saman verran kuin Lukon otteluissa katsojia.

Kiinnostusta varmaankin lisäsi Helene-elokuva, joka menee parhaillaan Raumallakin. Sekä syksyn näyttely Lontoossa. Meille suomalaisille on vieläkin kova juttu, kun meidän mestarimme kelpaavat muillekin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut