Viikon varrelta: Olkiluoto 3:n viimeinen testitaisto keskiviikkona

Fåfängan paviljonki ja tanssilava, Merska, on myynnissä. Merikylpylä perustettiin kyseiselle paikalle vajaat sata vuotta sitten. Merikylpylä tarjosi kylpyjä, hierontaa, sairasvoimistelua ja vihtasaunaa muutaman suven ajan.

| Päivitetty

Eurajoen muhkeista kiinteistöverotuotoista, asukasta kohti Suomen suurimmista, kirjoitin viikko sitten. Ei kuntatalous pelkkää auvoa silti ole Suomen sähköisimmässä kunnassakaan.

Sote-uudistuksessa kymmeniä miljardeja euroja menoja siirtyi kunnilta hyvinvointialueille ja tuloja kunnilta valtiolle. Uudistuksen tasauserät ovat johtaneet siihen, että ensi kertaa kahdeksan kuntaa ei saa lainkaan valtionosuuksia – vaan päinvastoin valtio lähettää niille laskun.

Eurajoen lasku on suurin, nelisen miljoonaa euroa.

Olkiluoto 3:n viimeinen testi tehdään tällä viikolla. Menossa on kuukauden päivät kestävä demonstraatioajo, jonka aikana osoitetaan, että ydinvoimalaa voidaan ajaa täydellä teholla.

Jäljellä on enää yksi koe. Siinä OL3:n teho lasketaan lyhytaikaisesti noin 450 megawatin tehotasolle ja nostetaan takaisin maksimiin, noin 1600 megawattiin. Jos reaktori tässä testissä rokkaa ja pelittää, OL3:n voidaan todeta olevan viimeinkin valmis.

Säännöllisen sähköntuotannon viralliseksi starttipäiväksi Teollisuuden Voima on ilmoittanut ensi viikon maanantain.

Brygän venetsialaiset ja nuorison musiikkitapahtuma Savilassa saivat Rauman kaupungin tapahtumatukea. Venetsialaisille myönnettiin noin 30 000 euroa, Rakastunut Raumaan -yhteisön nuorisotapahtmalle noin 20 000 euroa.

Mikä Brygä? Nimi ei varmaan kaikille vielä tuttu ole, mutta kyse on kauppakeskus Potkurin kattoterassista.

Brygä on yksi Rauman Top Security Servicen ravintoloista. Muita ovat Hella Street Food, Kapakka2, Wanha Kyttis, Syvärauman Pub ja laivaravintola Marita.

Tesla ohitti Toyotan. Automyynnin tilastoissa tehtiin historiaa, kun maaliskuun ensirekisteröinneissä ykköspaikalle kiilasi Tesla Y -sähköauto. Niitä oli kymmenisen prosenttia kaikista ensi kertaa rekisteröidyistä henkilöautoista. Toyota Corolla oli toinen, Volkswagen ID 4 kolmas ja Volvo XC 60 neljäs.

Joko ollaan matkalla Norjan tilanteeseen, jossa sähköautot päihittävät polttomoottorit? Juttumme mukaan ei, sillä Teslan menestys perustui vuodenvaihteen hinta-aleen ja muilta vapautuneisiin tuotantoeriin.

Suunta on silti selvä. Liikenne sähköistyy.

Murheellinen tilasto. Ennakkotiedon mukaan Raumalla syntyi viime vuonna 260 lasta. Vastaavasti Raumalla kuoli viime vuoden aikana 519 ihmistä.

Trendi oli sama valtakunnallisesti. Suomessa syntyi noin 45 000 lasta ja kuoli noin 63 000 ihmistä.

Ilmiö on suurin selittäjä sille, että työvoimapula yleistyy melkein kaikilla aloilla. Ja kun suunta on tuo, emme kerta kaikkiaan pärjää ilman opiskelu- ja työperäistä maahanmuuttoa.

Raumalaislähtöisen ohjaajan Maarit Lallin Made in Finland -draamasarja tuli pääsiäisenä parin jakson päiväsatseissa MTV:n kanavalla. Jos meni ohi, Katsomosta näkyy löytyvän.

Nokian menestystarina on meille suomalaisille tuttu. Kuinka olimmekaan ylpeitä Nokian kännyköiden valloittaessa maailmaa. Lalli käsikirjoitti yrityksen tarinan lomaan tarinoita ihmisistä, joiden intohimo työhön teki menestyksen mahdolliseksi. Ja tietenkin kääntöpuolesta, menestys ei aina tee onnelliseksi.

Elisa Viihde -palvelusta olen seurannut toista suomalaista tositarinaa. Rosvopankki kertoo kasinotalouden hurjista vuosista, pankkien sodasta ja sen seurauksista, jotka vaikuttivat meistä jokaiseen. Toisiin niin kipeästi, etteivät haavat ole vieläkään kunnolla arpeutuneet.

Hienoa, että tällaisia tehdään. Koukuttavaa draamaa, jossa ei tarvita murhia jännitystä kiihdyttämään. Tai no, tarkalleen ottaen kummassakin sarjassa tehdään itsemurha.

Fåfängan paviljonki ja tanssilava, siis Merska, on myynnissä. Esa Narmalalla on sen verran monta rautaa tulessa, että hän ymmärrettävästi haluaa luopua haaleimmasta. Palaneen Merijakamon saunan tilalle on tulossa uusi komeampi, eikä Porin Kirvatsin kylpylähankettakaan vielä ole kuopattu.

Merska on lyhenne merikylpylästä. Sellainen perustettiin kyseiselle paikalle vajaat sata vuotta sitten. Merikylpylä tarjosi kylpyjä, hierontaa, sairasvoimistelua ja vihtasaunaa muutaman suven ajan.

Merikylpylä vuonna 1982.

Kolumniin lisätty tieto OL3:n viimeisen testin tarkemmasta ajankohdasta. Se tehdään keskiviikkona 12. huhtikuuta. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut