Viikon varrelta: Oluen ja urheilun liitto, ei pyhä mutta tiivis suhde

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on reissannut Pohjois-Amerikassa, Kiinassa ja Euroopassa houkuttelemassa akkuklusterin investointeja Suomeen. Kauppalehden haastattelussa hän lupasi niitä olevan lisää tulossa.

| Päivitetty

Viime viikolla kerroimme Valmet Automotiven laajentavan Uudessakaupungissa tehdastaan, jossa kootaan Mersuja ennätystahtiin. Ensi vuonna samojen kattojen alla ruvetaan valmistamaan akkuja sähköautoihin. Sen takia “Ämpärporiin” palkataan parisataa ihmistä lisää.

Pian perään australialaiset Critical Metals ja Neometals ilmoittivat vanadiinituotantolaitoksen perustamisesta Tahkoluodon satamaan Poriin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on reissannut Pohjois-Amerikassa, Kiinassa ja Euroopassa houkuttelemassa akkuklusterin investointeja Suomeen. Kauppalehden haastattelussa hän lupasi niitä olevan lisää tulossa.

”Ei kai me turhaan olla tehty niitä hommia, mutta antaa toimijoiden itsensä informoida”, sanoi Lintilä.

Rauman sahan rakentamisessa käytämme puuta niin paljon kuin teollisuusrakentamisessa voi käyttää, julistaa Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen.

Esimerkiksi kattopalkit ovat liimapuupalkkeja. Sahalla kokeillaan myös hybridielementtirakennetta, jossa sisäpuoli on puuta ja ulkopuoli betonia.

Sahan Metsälle rakentaa Skanska. Nousiainen ennustaa, että mitä isot edellä sitä pienet perässä eli puurakentaminen yleistyy.

Rauman kaupungin suurhankkeessa, Karin kampuksessa, julkisivuun tulee paljon puuta ja lasia. Niin Suomessa pitäisikin.

Saha hahmottuu Raumanmeren rannalla:

https://ls24.fi/web-kamerat/rauman-sahaprojekti

Nyt nollataan. Hartwall tiedotti viime kuussa siirtävänsä kaiken urheilusponsorinsa alkoholittomiin juomiin. Niinpä Leijonien ”virallinen kisaolut” on nyt Karjala 0,0.

”Kannustamme urheilufaneja nauttimaan yhä useammin alkoholittomia vaihtoehtoja”, sanoi Hartwallin markkinointijohtaja Matti Ristola.

Eteenpäin on sikäli menty, että jotkut alkoholittomat oluet ovat jo ihan juotavia.

Oluen ja urheilun liitossa palataan tavallaan vanhaan, joskin nyt vapaaehtoisesti. Takavuosina olutta mainostettiin matseissa oikein hanalla, vaikkei oikeastaan olisi saanut. Noin puolella joukkueista oli pelipaidassa iso Koffin ja lopuilla Karjalan mainos.

Niin, virallisten selitysten mukaan silloin mainostettiin tietenkin ykkösolutta, jota oli kaupoissa kori tai pari pölyttymässä…

Iso pelinavaus tehtiin Raumalla reilut 20 vuotta sitten. Hartwall teki Suomen mitassa uudenlaisen ja suuren, ”miljoonasopimukseksi” tuolloin ristimäni diilin Lukon kanssa.

Lukon liigajoukkue kuului Koffin ”talliin”, mutta Hartwall sponsoroi suurella summalla Lukon junnuja. Iso Jaffa-pullo tuotiin harjoitushallin kulmalle ja limsabrändi ilmestyi pelipaitoihin.

Nuorempi kaarti voi luulla, että otteluissa on aina myyty alkoholijuomia. Itse asiassa olut on melko tuore lisäys suomalaisiin urheilutapahtumiin. Anniskelu sallittiin vasta 1990-luvulla.

Muistan miten tuolloin pelättiin kuinka käykään, kun viikonlopun kuumissa paikallispeleissä avataan hanat.

Kävikin niin, että oluen myynti rauhoitti katsomoita. Kuten eräs järjestyksenvalvoja selitti: enää ei tarvitse tyhjentää kossupulloa nopeasti kylmällä parkkipaikalla.

Suurin osa yleisöstä ei juo kahvia väkevämpää ja useimmille muillekin riittää tuoppi tai kaksi.

Venäläisten “lentäjien” arvoitusta on ratkottu Raumalla. Vanhan hautausmaan muistomerkissä puhutaan lentäjistä, mutta vainajat ovat sotavankeja.

Länsi-Suomen jutussa puhuttiin Rauman satamassa vankityössä olleista maavoimien sotilaista. Venäjän konsulaatin sivuston mukaan haudassa lepää kaksi sotavankia Karvian leiriltä ja yksi Kokkolan sotasairaalasta. Kuolinpäivät poikkeavat muistomerkin tiedoista.

Vain elämää yllätti iloisesti. Musiikkiohjelman yhdestoista (!) kausi toi hyvää mieltä kaiken koronan keskelle ainakin meidän kotikatsomoon. Artisteille ohjelma tuo uutta yleisöä ja nostetta, jota koronarajoitusten runtelema viihdeala totisesti tarvitsee.

Pikanttina piristyksenä oli vielä Rauman viihdemiehen Toni ”Protoni” Järvisen vilahtaminen Herra Ylpön taideleffan trailerissa.

Hieno formaatti on myös Suomalainen Menestysresepti, jossa etsitään uusia hittejä S-ruokakauppoihin. Aiempien kausien voittajat, Boltsi ja Rostis, löivät näyttävästi läpi.

Leivon Leipomo on sittemmin saanut lihatalo HKScanin kumppanikseen kaura-siemenpyöryköiden kehitystyöhön.

Karjalanpiirakoita haastavat Rostikset ylittivät ainakin alkuun kaikki myyntiodotukset. Rosten on palkannut lisää porukkaa ja laajentaa leipomoaan.

”Meillä on vahva halu edistää kotimaista ruoka-alaa ja auttaa myös pienempiä yrityksiä luomaan uusia innovaatioita kuluttajien saataville”, sanoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.

Haluan uskoa häntä. Joka tapauksessa pienille ja keskisuurille ruokafirmoille tarkoitetun tv-sarjan haku on nyt päällä.

Ruokabloggarina tunnettu Peggy Thomas joutui viime suvena tyytymään kotimaan lomareissuihin. Normaalisti matkat ovat vieneet ulkomaille halvempien hintojen, eksoottisten kohteiden, auringon ja ihmisten takia. Kesä Suomessa yllätti positiivisesti. Edellä mainitut ennakkoluulot lensivät roskikseen.

Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa Thomas kertoi mieleenpainuvimmasta leirintäalueesta.

"Raumalla oli tosi erikoinen paikka, Poroholma. Olo oli kuin Karibialla, musiikki soi, tekopalmut huojuivat. Mutta veteen ei voinut mennä uimaan, eikä rannalla kävely houkuttanut, koska hanhet olivat kakkineet koko rannan pilalle", sanoi Thomas.

Niin kuin hittibiisissä sanotaan: tää ei voi olla näin.

Toivottavasti Rauma saa kaupungin ykkösrannan kuntoon ja hanhet menevät jonnekin muualle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut