Viikon varrelta: Paperiliiton saunalisä on erikoinen jäänne menneiltä vuosikymmeniltä

Ilmastonmuutos jäi kamppailemaan pronssista, kun suomalaisilta kysyttiin mikä meitä huolestuttaa. Suurin huolen aiheemme on maailman pakolaistilanne.

| Päivitetty

Ilmastonmuutos jäi kamppailemaan pronssista, kun suomalaisilta kysyttiin mikä meitä huolestuttaa.

Suurin huolen aiheemme on maailman pakolaistilanne. Sen mainitsi 82 prosenttia vastaajista. Kansainvälinen terrorismi pääsi lähelle: 81 prosenttia.

Jaetulle kolmannelle tilalle sijoittuivat joukkotuhoaseiden leviäminen, ilmastonmuutos, poliittiset ääriliikkeet ja järjestäytynyt rikollisuus, kaikki 75 prosenttia.

Tiedot ovat viime viikolla julkistetusta Maanpuolustustiedotuksen suunnittelutoimikunnan kyselystä, joka tehdään kahden vuoden välein. Tutkimuksen pääpointtina on maanpuolustustahdon kehityksen seuraaminen.

Tahto on yhä vahva. 68 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että Suomen pitää puolustautua aseellisesti hyökkäystä vastaan, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. Miehistä sitä mieltä on 78 prosenttia.

Puolustusvoimille huojentava tieto on sekin, että nykyisen asevelvollisjärjestelmän kannalla on 77 prosenttia vastaajista.

* * *

Paperiliiton saunalisä on erikoinen jäänne menneiltä ajoilta. Työehtosopimuksen mukaan palkan päälle pitää lauantaisin maksaa 4,27 euroa tunnilta korvausta siitä, ettei työntekijä pääse saunaan juuri perinteiseen aikaan.

Toki lauantailisiä maksetaan muillakin aloilla. Saunalisän nimellä kuitenkin harvoissa hommissa.

Nuorena toimittajana ihmettelin sopimuksiimme ilmestynyttä näyttöpäätelisää. Journalisteille siis maksettiin pientä ekstraa siitä, että suostuivat käyttämään tietokonetta – joka helpotti työntekoa aika lailla.

Lakkasivat tämänkin pojan sormenpäät aristamasta, kun ei tarvinnut takoa tekstiä mekaanisilla koneilla.

Toisaalta perinteisiin kirjoituskoneisiin tottuneilla kesti aikansa sopeutua. Eräskin kollega hakkasi uusia vehkeitä vanhaan tapaan. Muutamassa kuukaudessa haihtuivat merkit useimmin käytettyjen kirjainten kohdalta.

* * *

UPM investoi Uruguayhin reilu kolme miljardia euroa, mutta satsaa se Saksaankin.

UPM panee 550 miljoonaa euroa biojalostamoon, joka tuottaa puupohjaisia biokemikaaleja. On niillä hienot nimetkin, mutta joka tapauksessa niillä voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita esimerkiksi tekstiileissä, muovipulloissa, pakkauksissa, komposiiteissa, lääkkeissä, kosmetiikassa, pesuaineissa ja autonrenkaissa.

Tehdas rakennetaan Leunan teollisuuspuistoon Leipzigin liepeille eli entiseen Itä-Saksaan. Vuonna 2022 starttaava biojalostamo syö lehtipuuta, ilmeisesti lähinnä pyökkiä.

Tämä on oiva esimerkki siitä miten maailman pelastaminen voi olla myös tuottoisaa liiketoimintaa.

* * *

Sosiaalisessa mediassa kommentoidaan usein Raumalta otettuja valokuvia, että onpa hiljaisen näköistä. Että kyllä ennen oli porukkaa.

Niinköhän? Ellen pahasti väärin muista, ei Vanhassa Raumassa takavuosinakaan monta ihmistä nähnyt, jos illalla liikkeellä oli.

Sitä paitsi nykyisinkin ihmisiä kaupungilla kulkee, mutta vähän eri paikoissa kuin menneillä vuosikymmenillä.

Toinen ärsytyksen aihe vielä, kun tälle tielle lähdin. Jotkut jaksavat marmattaa torikatoksista. En ymmärrä. Onhan Kauppatori tänään viihtyisämpi ja toimivampi, sekä meikäläisen silmään nätimpikin, kuin se entinen asvalttiparkkipaikka.

* * *

Karin kampuksen ja kauppakeskuksen toteutuminen muuttanee raumalaista katuvilinää.

Näiden kahden suurhankkeen valmistuttua Rauman ilta-aktiviteetit tiivistyvät L-kirjaimen muotoiselle reitille, jonka ”pysäkkejä” ovat muun muassa Prisma, Citymarket, Kanal-kauppakeskus, teatteri/kirjasto, Karin kampus, Pick N Pay ja Äijänsuon liikuntakeskus.

Keskustaan nousevat uudet kerrostalot siihen päälle, niin takaan, että porukkaa kulkee keskustassa.

* * *

Järjestetäänkö RMJ:tä lainkaan, kysyi lukijamme huolestuneena.

Muut kesäfestarit ovat julkaisseet esiintyjiään, mutta RMJ:n nettisivuilla kerrotaan vain lippujen hinnoista. Vielä viikon päivät tiketin saa ostettua talvihintaan (109 euroa).

Sellaista sisäpiirin tietoa sain, että RMJ aikoo julkistaa artisteja heti talvihintakauden päätyttyä, tarkemmin sanottuna tiistaina helmikuun 11. päivänä.

* * *

Korhonen vai Luukkonen? Rauman kaupunginhallituksen haastattelussa, konsultin johdolla tosin, ovat tänään kaupunginjohtajakisan finalistit Ari Korhonen ja Johanna Luukkonen.

Kisa lienee edelleen aidosti käynnissä. Kaupunginvaltuuston on määrä päättää valinnasta helmikuun lopun kokouksessaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut