Viikon varrelta: Rauman ykköskaupunginjohtaja on aina ollut demari

Rauman ykköskaupunginjohtaja on aina ollut demari. No, ainakin niin kauan kuin meikäläinen voi muistaa.

| Päivitetty

Niin monta kertaa on vakuuteltu, ettei mustille hevosille ole paikkaa tässä kisassa, että pakko on uskoa. Rauman uusi kaupunginjohtaja valitaan siitä kymmeniköstä, joka virkaa haki virallisesti määräaikaan mennessä.

https://ls24.fi/uutiset/valintatoimikunnan-pj-leppikorpi-uskon-etta-tassa-joukossa-on-meidan-tuleva-kaupunginjohtaja

Hyvä näin.

Siitäkin huolimatta, että avoimuus pudotti todennäköisesti pois joitakin päteviä vaihtoehtoja.

Toisen ison mielenkiintoisen kysymyksen nosti otsikkoon kunnallistoimittajamme:

https://ls24.fi/uutiset/raumalle-haki-monta-kokenutta-kuntajohtajaa-ja-ainakin-yksi-varmuudella-demari

Rauman ykköskaupunginjohtaja on aina ollut demari. No, ainakin niin kauan kuin meikäläinen voi muistaa.

SDP on Rauman selvästi suurin valtuustoryhmä. Kuinka tärkeää demareille on oman miehen tai naisen saaminen Kari Kosken seuraajaksi?

Valistunut veikkaus kuuluu, että ainakin kahta tasavahvalta vaikuttavaa vertailtaessa demari on etusijalla.

Kaupunkilaisena toivon, että valinnan tekijät kuuntelevat avoimesti mitä kullakin hakijalla on Raumalle tarjota. Paras voittakoon.

Demarit valitsivat Suomelle sunnuntaina käytännössä uuden pääministerin. 34-vuotiaasta Sanna Marinista tulee Suomen nuorin pääministeri:

https://ls24.fi/lannen-media/sanna-marin-on-uuden-sukupolven-rautarouva-nyt-hanesta-on-tulossa-suomen-nuorin-paaministeri

Suomea 1990-luvun lamavuosina johtanut "Kannuksen Kennedy" eli Esko Aho (kesk.) oli 36-vuotias aloittaessaan pääministerinä.

Antti Rinteen pääministerikausi jäi nolon lyhyeksi, kun hallituskumppani keskusta pakotti miehen eroamaan. Onko yllättäen syntynyt tilanne demareille uhka vai mahdollisuus?

Voisiko tuore kasvo avittaa puolueen uuteen nousuun?

Vai onko tämä sittenkin viimeinen taisto kuten tässä jutussa ennakoitiin:

https://ls24.fi/lannen-media/taa-on-viimeinen-taisto-antti-rinne-sai-puolueiden-vastaukset-mutta-taman-jalkeen-hallitusta-tuskin-vahaan-aikaan-muodostetaan-demareiden-johdolla

Länsi-Suomen Friski myättäst -tunnustukset, siis entiset LS-mitalit, jaettiin tutusti ennen itsenäisyyspäivää. Tosin ajankohta määrittyy tämän sanomalehden synttärien mukaan. Länsi-Suomi perustettiin 7.12.1905.

Onnea voittajille:

https://ls24.fi/uutiset/lansi-suomen-friski-myattast-tunnustukset-raumalle-ja-laitilaan

Yhteishyvän tunnustuksen valintaperusteluissa todettiin näin: ”Rauma saa kiittää Ari Salmen päättäväisyyttä ja sitkeyttä Lakarin alueen startista, joka johti myös HKScanin Raumalle tuloon. Tarvittiin tienavaaja, ja sellaiseksi Salmi tarjosi Logistikasta, jonka hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja mies on”.

Palkintopäivällisillä Salmi kertoi, että hänellä on tallessa Uudessa Raumassa vuonna 2008 julkaistu haastattelu, jonka olin otsikoinut: Salmi kaipaa imua sataman läheisyyteen. Juttuidea lähti Rauman kauppakamarin vaatimuksesta, että pitää luoda edellytyksiä kasvuhakuisille yrityksille.

- Yrittäjä ei tarvitse valmiita halleja. Ne nousevat kyllä. Mutta pitää olla tontti ja kunnallistekniikkaa valmiina, sanoi Salmi haastattelussa.

https://ls24.fi/uutiset/lakarissa-kahta-tuuria-rmc-lla-paksu-tilauskirja-ei-yrittaminen-pelkkaa-ruusuilla-tanssia-ole-ollut-sanoo-friski-myattast-yhteishyvamitalisti-ari-salmi

Sopii tarinaan, että ensi kertaa jalkapallon EM-kisoihin päässyt Suomi kohtaa turnauksessa Belgian. Ottelu pelataan Pietarissa juhannuksen jälkeisenä maanantaina.

Huuhkajien tarinahan alkoi EM-karsintaottelusta juuri Belgiaa vastaan kesäkuussa 2007. Suomelta puuttuivat mm. Jari Litmanen, Sami Hyypiä ja Teemu Tainio, mutta nuorekas joukkue voitti matsin 2-0.

Belgia aloitti terävämmin ja hallitsi, kunnes tuolloin Olympiastadionilla asunut huuhkaja liiteli kentälle. Erotuomarin oli pakko viheltää peli poikki, kun huuhkaja päivysti vuoroin kummankin maalin päällä. Pitkähkön paussin jälkeen Suomi otti ohjat.

Huuhkajat on mennyt eteenpäin. Niin on Belgiakin: se on Fifan maailmanrankingin ykkönen.

Rauman kaupunki jakoi omia tunnustuksiaan itsenäisyyspäivänä. Kulttuuripalkinnon sai raumalaisen harrastajateatterin pieni suuri mies, Jarmo Koski.

https://ls24.fi/uutiset/vuoden-2019-kulttuuripalkinto-jarmo-jankke-koskelle-minun-kauttani-palkinto-kulkeutuu-kaikille-teatterin-tekijoille

Ihmetellä ja arvostaa pitää Jankken jaksamista. Todella monta juttua olen itsekin persoonallisen pidesluotolaisen kanssa tehnyt.

Punaviiniä myydään paljon joulukuussa, kertoi Helsingin Sanomat. Jutussa kerrottiin miten suomalaisten kiinnostus viineihin lisääntyi 1980-luvulla. Siitä lähtien viinien myynti on kasvanut ja monipuolistunut.

Yhdeksi tärkeäksi tekijäksi mainittiin Alkon valintamyymälät, mikä pitää varmasti paikkansa.

Niin vanha itsekin olen, että ehdin Raumalla asioida vanhanaikaisessa pitkäripaisessa. Perjantaina pitkät jonot, ja kun lopulta myyntitiskille pääsi, ei tullut mieleenkään ruveta kyselemään eri vaihtoehdoista tai millainen punaviini grillipihvin kanssa yhteen sopisi.

Vieraat kielet eivät likikään kaikilla olleet tuolloin hallussa, joten monet arvatenkin pitäytyivät harvoissa tutuissa nimissä: Porvoon lankku, Erkin pikakivääri, Suave, Rioja tinto ja niin edelleen.

Toinen poiminta Hesarista. Varusmiespalveluksen aloittavien nuorten miesten keskipaino on noussut seitsemisen kiloa 25 vuodessa.

Painon noustessa on kunto heikentynyt. Varusmiehet pääsevät 12 minuutin juoksussa eli Cooper-testissä enää keskimäärin 2400 metriin.

Se lienee noin 300 metriä vähemmän kuin käydessäni intin Säkylässä reilut 30 vuotta sitten.

Surulliseksi vetää. Ennen kaikkea huonokuntoisten miesten puolesta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut