Viikon varrelta: Pitsiturnaus näytti tapahtumamallia

Niin paljon Pitsistä etukäteen puhuttiin, kävin töiden jälkeen illalla hallissa. Halusin omin silmin nähdä miltä koronaturvallinen tapahtuma vaikuttaa.

| Päivitetty

Perinteiseen tapaan eniten yleisöä oli Pitsiturnauksen aamupäivän Lukko-Ässät-ottelussa. Kuva: Juha Sinisalo

Meinaatko mennä Pitsiturnaukseen, kyselivät monet viime viikolla. Meikäläisellä oli töissä niin kiireinen päivä, ettei Äijänsuolle olisi ehtinyt. Lukko-Ässät-matsin (3-0) tiirailin sentään toisella silmällä toimituksessa.

Niin paljon Pitsistä etukäteen puhuttiin, että kävin töiden jälkeen illalla hallissa. Halusin omin silmin nähdä miltä koronaturvallinen tapahtuma vaikuttaa.

Näytti aika asialliselta. Melkein kaikilla katsojilla oli maskit, käsidesiä oli ja sitä käytettiin. Turvavälejä muihin porukoihin yritettiin katsomossa pitää.

Se oli rohkaisevaa, koska tähän suuntaan meidän pitäisi edetä syksyllä.

Lukko hävisi finaalin, millä ei paljon väliä ole. Kovempi kolaus on, jos maajoukkuepakki Vili Saarijärven loukkaantuminen osoittautuu vakavaksi.

Koronapassi otetaan käyttöön Ranskassa tänään. Ranskan perustuslakituomioistuin hyväksyi koronapassin viime viikolla. Tuomioistuin arvioi, että hyödyt ovat haittoja suuremmat.

Ranskassa rokotetut tai tuoreen negatiivisen koronatestituloksen saaneet ihmiset pääsevät muun muassa kahviloihin, ravintoloihin, tiettyihin juniin ja kiireettömiin hoitoihin.

Suomessa hallitus vasta valmistelee asiaa. Pääministeri Sanna Marin puhui koronapassin puolesta viime viikolla, muttei uskaltanut luvata sitä vielä syksyksi.

Ehkä lokakuussa, aikaisintaan. Pitää näet vielä valmistella ja selvittää asiaa monessa ministeriössä. Marin selitti, että paljon on avoimia kysymyksiä.

Lakiasioiden maallikon on vaikea ymmärtää hitautta. Miksei ole jo valmisteltu?

Tori oli täynnä myyjiä ja ostajia silloin ennen, muistatko?

Sellaisia muistikuvia meillä on Rauman torista, ja niitä tukevat somessa julkaistavat vanhat valokuvat. Mutta kuinka pitkälle historiaan pitää mennä, että Kauppatorilla oli paljon porukkaa muulloinkin kuin kesälauantaisin?

Nyt monessa marketissa on monipuoliset palvelutiskit, ja kauppojen valikoima moninkertainen takavuosiin verrattuna. Kesäinen marjamyynti keskittyy markettien pihoille ja käytäville. Marketin parkkipaikalla käytävä Reko-kauppakin on torilta pois.

Lukijamme Riitta toivoi, että keksisimme suomenkielisen ilmaisun stripille. Parempaa sanaa voisi hakea vaikka lukijakilpailulla.

Strippi on yhden ruuturivin sarjakuva, esimerkiksi Länskärissä julkaistava Fingerpori. Suomalaisempaa sanaa voisi toki tilalle tarjota, mutta mahtaisiko kantaa?

Esimerkkejä hienoista suomennoksista, jotka vaan eivät yleiseen käyttöön tulleet riittää kosolti. Klassikko lienee kieppo (roll-on).

Iloisesti muuten yllätyin, kun kesällä kävin haastattelemassa Heli Laaksosta Kodiksamissa. Hän oli ripustanut vanhan pankin seinälle kyltin: Kirja-taide-myymiö. Ehdin jo kehua sanamaijaa, mutta hän ei ottanut kunniaa itselleen. Myymiö on kuulemma Lönnrotin tarjoama suomennos kioskille.

Toinen lukija tivasi miksi Länsi-Suomi ajaa niin voimakkaasti kauppakeskusta Raumalle.

Ei aja. Toimittajia ei ole mitenkään ohjeistettu sen paremmin puolustamaan kuin vastustamaan hanketta. Uutisia aiheesta on tehty toistakymmentä vuotta journalistisin perustein. Ja tehdään vastakin.

Lehden kanta näkyy pääkirjoituksissa, ei uutisissa. Kauppakeskukseen Länsi-Suomi suhtautuu varovaisen positiivisesti.  Hankkeeseen liittyy uhkia ja riskejä, mutta ehkä kuitenkin enemmän mahdollisuuksia.

Lehden kannan määrittelee päätoimittaja. Edellä kuvattu kanta voi olla väärä tai sellaiseksi osoittautua.

Riippumatonta journalismia se on joka tapauksessa.

Lehden nykyinen kanta perustuu tiedossa oleviin faktoihin, ennusteisiin ja arvioihin. Kukaan tai mikään ei ole määrännyt, painostanut tai lahjonut olemaan sitä mieltä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut