Viikon varrelta: Pitsiviikon video tulee väärään aikaan

Osuuspankin Esa Sainio muisteli kaupunginjohtaja Kari Kosken esittäytymistä Rauman kaupunginteatterilla. Koski sanoi odottavansa, että kaupungin virkamies vastaa puhelimeen myös viikonloppuisin. Siitä viestistä yritysväki piti. Se viesti myös piti kutinsa.

Näin jälkiviisaana saattaisi olla sitä mieltä, että Rauman päätös perua Pitsiviikon tapahtumat kokonaan oli hätiköity. Nythän järjestetään jo yleisötapahtumia tuhansille ihmisille.

Se on kuitenkin jälkiviisautta. Kevään koronatilanteessa oli kova paine tehdä tällaisia päätöksiä nopeasti.

Tapahtumien sijaan Rauma tarjoaa Pitsiviikolla yhdeksän tunnin livelähetyksen netissä. Se on hyvä idea, mutta väärään aikaan.

Netin suoratoistoja seurattiin keväällä, paremman puutteessa ja silloinkin kai toisella silmällä. Katsojamäärät jäivät pieniksi.

Nyt kysyntää on vielä vähemmän, sillä väki haluaa ihmisten ilmoille. Sen näkee Raumankin kaduilla. Porukkaa on paljon liikkeellä. Tapahtumia ja esityksiä, pieniäkin, he toivoisivat.

Harva kahvilan terassilla tai omalla parvekkeella haluaa kesähelteellä puhelimensa näytöltä pitsivideota tihruttaa.

Kuuskajaskarissa kävimme kesäteatteria katsomassa. Teatteri Roudan kolmikko urakoi Aleksis Kivi -näytelmän kolmisenkymmentä roolia hienosti.

Miinuspuolelle reissulta voi kirjata paluumatkan täpötäyteen ahdetun vesibussin ja saarikierroksen havainnot entisen armeijasaaren rivitalojen huonosta kunnosta.

Jaskarissa olisi matkailun ja vapaa-ajan potentiaalia, siellä kun on tilaa touhuta. Kunnon petipaikat vain puuttuvat – ja kuten Länskäri uutisoi, mökkihanke ei ole etenemässä.

Kaupunginjohtaja Kari Kosken läksijäisiä vietettiin koronan vuoksi pienehköllä porukalla. Vieraat kehuivat kovasti Kosken työtä työpaikkojen synnyttämiseksi ja pitämiseksi Raumalla.

Osuuspankin Esa Sainio muisteli Kosken esittäytymistä Rauman kaupunginteatterilla. Koski sanoi odottavansa, että kaupungin virkamies vastaa puhelimeen myös viikonloppuisin. Siitä viestistä yritysväki piti.

Se viesti myös piti kutinsa.

Koski teki lujasti hommia Rauman firmojen eteen. Uusi iso työnantajakin kaupunkiin saatiin, kun HKScan valitsi Lakarin uuden broileritehtaansa paikaksi.

Rolls-Roycen Olli Rantanen kertoi Kosken pyytäneen soittamaan, ja soittamaan heti, jos jelppiä tarvitaan.

Apua Rantanen tarvitsikin, kun Rolls-Royce puntaroi mihin yhtiön (nykyisen Kongsberg Maritimen) kannattaisi investoida: Kiinaan, Puolaan vai Raumalle? Pitkän väännön jälkeen Rauma voitti.

Metsä Fibren Ari-Pekka Vanamo toi lahjaksi sahan kiitokseksi Kosken työstä pitkään salassa pidetyssä projektissa, jonka tulokset näkyvät nyt. Raumanmeren rannalle rakennetaan suurta mäntysahaa. Se turvaa osaltaan myös naapurinsa eli sellutehtaan tulevaisuutta.

RMC:n Jyrki Heinimaa muistutti Kosken suuresta panoksesta Rauman laivanrakennuksen elossa pitämisestä. Kosken saavutuksista tämä lienee valtakunnallisesti tunnetuin, se ”Rauman ihme”.

Raumalaisen kolumnissa kirjoitin keväällä, että kävelyloma Irlannissa vaihtui terassiremonttiin. Kun koronan kuristusote hellitti, alkoi tehdä mieli jonnekin.

Vihreän saaren Galway jäi katsomatta, eikä Kälviä napannut. Kotkan sääennuste näytti paremmalta kuin Kokkolan, joten ei muuta kuin auton renkaat kohti kaakkoa.

Kotka osoittautui yllättävän vihreäksi, suorastaan Suomen puistopääkaupungiksi. Upeat puistot ovat hyvin hoidettuja ja erilaisia.

Merellisyys on vahvasti läsnä, Kotkan keskustahan on saaressa. Merellinen maisema on vähintään yhtä teollinen kuin Raumalla. Vesibussit lähtevät Sapokan satamasta paperitehtaan varjosta. Näkymää hallitsevat sellutehdas ja Raumaa suurempi satama.

Sanottakoon, ettei se meikäläistä haitannut. Hyvä kun suomalaisilla on töitä.

Kotkan keskusta ei kovin elinvoimaiselta vaikuttanut. Keskustan kivijaloissa olisi niin sanotusti tilaa yrittää, kun suuret marketit on viety isojen teiden risteyksiin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut