Viikon varrelta: Poliisi pysäytti – mikä mies, miksi erikoinen rekkari?

Kuulepas Rantanen, kirjoitti lukija ja kysyi: onko Pori taas kosimassa Raumaa yhteistyöhön, josta on yhteistyöstä vain huonoja kokemuksia raumalaisille?

| Päivitetty

Uutuuskirja Amerikkalainen unelma kertoo eräästä pitkästä ja vaiheikkaasta tiestä amerikkalaiseen unelmaan.

Turkulainen Pekka Mäkilä lähti nuorena tyhjätaskuna maailmalle seikkailemaan. Kovalla työllä hänestä tuli Floridan suomalaisyhteisön hyvin tuntema menestyvä yrittäjä ja kunniakonsuli Peter J. Mäkilä.

”USA on vapaa ja helppo maa aloittaa bisnes. Joskus ärsyttää se kuva, jonka Amerikasta saa suomalaisessa mediassa. Joka maalla on hyvät ja huonot puolensa”, sanoo 25 vuotta Floridassa asunut Mäkilä.

Peterin elämä on esimerkki siitä, että amerikkalainen unelma on mahdollista kenelle tahansa. Vaikka matkalla on ollut sairauksia ja vastoinkäymisiä, Peter on säilyttänyt positiivisen elämänasenteensa, kehuu tarinan kirjaksi koonnut Mike Wave.

Vaikutuksen on tehnyt myös Mäkilän ja hänen vaimonsa halu auttaa. Kirja päättyy kunniakonsulin sanoihin: kun tulet Floridaan, etsi minut käsiisi niin mennään kahville. Minä tarjoan.

Poliisi on pysäyttänyt Mäkilän monesti Suomessa. Ihmekö tuo, kun auton etukilvessä lukee Florida Panthers ja takana floridalaisessa rekkarissa consul.

Näin kävi myös Raumalla viisi vuotta sitten. Mäkilä kertoi olevansa kunniakonsuli ja menossa  kaupungintalolle. Raumalaispoliisit innostuivat kyselemään poliisitoiminnasta Amerikassa. Laitetaanko pidätetty aina käsirautoihin? Miten aseen käyttö?

Aikaa kului niin, että Mäkilä pelkäsi myöhästyvänsä tapaamisesta. Mäkilä opastettiin poliisisaatossa kaupungintalolle. Kaupungin edustajat luulivat hetken, että vieras on pidätetty, kun Mäkilä saapui Kanalin partaalle sinivalojen vilkkuessa.

Raumalle kunniakonsulin toi ystävyyskaupunkihanke. Rauma ja Floridalainen Poynton Beach ovat virallisia kavereita vuodesta 2017.

Rauma oli toki miehelle tuttu entuudestaan. Mäkilät muuttivat välillä Kanadasta Suomeen, kun Mäkilä sai houkuttelevan tarjouksen: Raumalle haetaan markkinointijohtajaa laivasuunnittelutoimistolle. Perhe asui puolisen vuotta Ihodessa, kunnes palasi Pohjois-Amerikkaan.

75-vuotiaana, ja juuri eläkkeelle jääneenä, Mäkilällä on mahdollisuus viettää pidempiä aikoja Suomessa suvisin.

”Suomi on rakas synnyinmaa, mutta täällä lonkat ja polvet kolottavat talvisin. Samasta syystä monet ”lumilinnut” muuttavat talveksi Floridan lämpöön”, sanoo Mäkilä.

Vielä vahvemmin Floridaan vetää se, että neljä lasta, yhdeksän lastenlasta ja kahdeksan lastenlastenlasta asuvat Amerikassa.

Kuulepas Rantanen, kirjoitti lukija ja kysyi: onko Pori taas kosimassa Raumaa yhteistyöhön, josta on vain huonoja kokemuksia raumalaisille?

Lukija viittasi viikontakaiseen kolumniin, jossa kerroin Porin, Rauman ja Satakunnan pyöreän pöydän keskustelusta. Marraskuiseen miitinkiin meikäläinenkin sai kutsun maakuntajohtajalta.

"Kun Rauman päättäjät ovat olleet jees jees, niin Pori on sanellut kaiken. Sairaiden on mentävä Poriin, kun oma sairaala ajettiin alas. Toivon että pelkoni on aiheeton", kirjoitti lukija.

Pointti on hyvä, eikä pelkokaan täysin aiheeton ole. Silti on parempi yrittää yhdessä kuin yksin.

Kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto käsittelee tiistain kokouksessaan taas yhtä hakemusta liiketilan muuttamisesta asuntokäyttöön Vanhan Rauman sivukadulla.

Kyse on vuonna 1987 rakennetusta talosta, jossa viimeksi toimi ravintola Wähä-Tallbo. Ravintola muutti paremmalla paikalle, naapuritaloon, Savilanaukion laidalle. Kiinteistöyhtiö kuvaa tilannetta kestämättömäksi: kiinteistö on ollut kolme vuotta tyhjillään, eikä vuokraajia ole löytynyt. Asuinkäyttöön on kiinnostusta.

Päätösesitys kuuluu, ettei mikään auta. Pitää vaan odottaa, että tämäkin ratkaistaan osana laajempaa asemakaavapakettia. Sitä on hierottu pitkään, ja vielä menee varmaan aikansa.

Ymmärrän, että potuttaa.

Vaikea on nähdä, että liiketilojen kysyntä kovasti lisääntyisi. Mielelläni olisin väärässä.

Matkailu ottaa lukua. Korona iski tämän työllistävän bisneksen kanveesiin, ja rajoitukset ovat tekemässä saman.

"Tapahtuma- ja matkailualan tilanne on vaikea, eikä loppua vielä näy. Tärkeää on, että rakenteet säilyisivät", sanoi Sauli Niinistö.

Presidentin vastauksen konditionaali eli ehtomuoto kertoo paljon. Valtion tukitoimetkaan eivät riitä pitämään kaikkia alalla leivän syrjässä kiinni.

Esimerkiksi Aurinkomatkat lisäsi tarjontaansa uutuuskohteina Levin, Rukan, Saariselän ja Ylläksen. Se on rakenteiden säilyttämistä. Tarkemmin sanottuna omistaja Finnairin lentokoneiden ilmassa pitämistä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut