Viikon varrelta: Räsänen ansaitsee kiitokset purjelaivoista

Raumalaislähtöisen Aija Salovaaran esikoisromaani vaikuttaa omakohtaiselta. Kirjoittajan isä kuoli nelikymppisenä viinaan, kirjoittajan veli väitteli juuri tohtoriksi, kirjoittajan sedän tunnen itsekin ja kaupunki on ilmiselvästi Rauma, vaikkei sitä nimeltä mainita.

| Päivitetty

Priki Gerda tuotiin Poroholmaan vuonna 2017.

Riku Räsänen ansaitsee hatunnoston raumalaisia viime viikot puhuttaneessa Gerdan tapauksessa. Yrittäjä joutui kohtuuttoman arvostelun kohteeksi, kun hän päätyi luovuttamaan purjelaivan purettavaksi. Mikä sekin maksanee paljon.

Saamme olla kiitollisia Räsäselle, että hänen firmansa toi kolme purjelaivaa ihmisten ilmaiseksi iloksi Raumalle. Purjelaivat ovat varmaankin tuottaneet tappiota joka ikinen vuosi Raumalla – vaikka kuinka ottaisi huomioon niiden välillisen vaikutuksen Poroholman vetovoimaan.

Käytännössä kaikki asiaan perehtyneet ovat päätyneet samaan lopputulemaan: harmi homma, mutta tekemätön tinki.

Suomenlinnan korjaustelakan johtaja totesi Länsi-Suomelle, että Gerdan pelastaminen maksaisi miljoonia, eikä nähnyt siinä mitään mieltä.

Rauman merimuseon johtaja torppasi ajatuksen museolaivasta liian kalliina ja painotti, ettei Gerda liity mitenkään raumalaiseen merihistoriaan.

Nelikymppinen nainen lopettaa masennuslääkkeiden käytön parinkymmenen vuoden jälkeen. Pitäisi alkaa uudenlainen elämä, vaan ei, alkaa kauhun ja pelkojen kierre. Mieleen palaa muistikuvia häpeää tuottavasta alkoholisti-isästä, jota ei kuitenkaan koskaan lakannut kaipaamasta.

Siinä raumalaislähtöisen Aija Salovaaran esikoisromaani  Ihan pieniä lintuja lyhyesti esiteltynä. Kovasti vaikuttaa omakohtaiselta. Kirjoittajan isä kuoli nelikymppisenä viinaan, kirjoittajan veli väitteli juuri tohtoriksi, kirjoittajan sedän tunnen itsekin ja kaupunki on ilmiselvästi Rauma, vaikkei sitä nimeltä mainita.

Aija Salovaara.

Lukija kysyy: “Raumalainen ilmestyy keskiviikkona, mutta se kolahtaa postilaatikkooni, milloin sattuu. Joskus se on siellä jo varhain aamuyöllä, joskus vasta myöhään keskiviikkoiltana tai vasta torstaiaamuna”.

Tätä välillä kysytään. Raumalaisen jakolupaus on vanha tuttu: ilmestymispäivän iltaan mennessä. Kaupunkilehden jakajissa on aina ollut esimerkiksi opiskelijoita. Joku haluaa hoitaa homman pois alta heti aamusella varhain, toinen koulusta tultuaan, mutta kolmas ehtii ehkä vasta soittotunnin tai sählytreenien jälkeen.

Aamupalapöydässä Raumalaista voi lukea myös näköislehtenä.

Jarmo Mäkilä: Isien ja poikien leikit, öljy kankaalle, 2016.

Karin kampukselle hankitaan taidetta, muun muassa raumalaislähtöiseltä Jarmo Mäkilältä. Monessa maamme eturivin taidemuseossa olen itsekin hänen näyttelyissään käynyt. Raumalle valitussa teoksessa on samoja aiheita kuin yllä näkyvässä, jonka kuvan nappasin Sara Hildenin taidemuseossa jokunen vuosi sitten.

Mäkilän tyyli jakaa mielipiteet, mutta meikäläinen kyllä tykkää. Siinä määrin, että vanhaa opinahjoani Karin koulua esittävä työ on ollut monta vuotta tablettini taustakuvana.

Jarmo Mäkilä: Koulun kopla, öljy kankaalle, 2010.

Keulan robotit herättävät huomiota Rauman katukuvassa. Seuraavaksi tulevat robottibussit. Suomessakin sellaisia on testattu, mutta toistaiseksi kyydissä on turvakuljettaja.

Kesällä Tampereella avattiin ensimmäinen autonomisten ajoneuvojen etävalvontakeskus. Suvella sieltä valvottiin kahta robobussia Tampereella ja yhtä Lahdessa. Kuulemma lähellä on jo se historiallinen hetki, kun ensimmäiset robobussit liikkuvat ilman kuskia.

Tällaisia robottibusseja suhaa jo muun muassa Tampereella.

Energiayhtiö Helen solmi viime viikolla aiesopimuksen Steady Energyn kanssa. Tavoitteena on investointi kaukolämpöä tuottavaan pienydinvoimalaan. Kyse on vihreästä siirtymästä, fossiilisten polttoaineiden korvaamisesta. Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen voisi hankkia jopa kymmenen 50 megawatin reaktoria.

Rasti-Lukon puheenjohtajanakin tunnettu Tommi Nyman siirtyi vuonna 2020 TVO:lta VTT:lle kehittämään muun muassa pienydinvoimaa. Nyt hän on Steady Energyn osakas ja toimitusjohtaja.

Tommi Nyman johtaa yhtiötä, jonka kanssa Helsingin energiayhtiö teki aiesopimuksen pienydinvoimaloista kaukolämmön tuotantoon.

Viime keväänä Nyman avasi Länskärin haastattelussa uutta tekniikkaa, josta monet nyt intoilevat (LS 4.3.). Uskotaan, että sarjatuotanto joustavoittaisi lupaprosessia ja alentaisi laitosten hintaa.

“Tämä ei tuota sähköä lainkaan, joten emme tarvitse turbiinilaitosta. Normaalissa ydinvoimalassa vesi lämmitetään noin 300 asteeseen, tässä vähän yli sataan. LDR-50-reaktorilla varustetun pienydinvoimalan käyttöpaine vastaa tavallista espressokeitintä”, Nyman kuvasi.

Torille? Vanha Rauma on viiden listalla, kun Finnish Travel Galassa valitaan vuoden kotimainen vierailukohde. Muut kärkiehdokkaat ovat Ateneum, Bengtskär, Kolin kansallispuisto ja Vanha Porvoo.

Finnish Travel Gala on Suomen matkailualan liitto vuosittainen tapahtuma, jossa palkitaan vuoden matkailutekoja ja -ilmiöitä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut