Viikon varrelta: Ratikkamies selvittää, miten henkilöjunan saisi nopeimmin Rauman-radalle - ja paljonko kaupungin pitäisi maksaa

Pro Markkinatalous ry kertoi tehneensä päätökset 1,6 miljoonan euron vaalituesta yli 250 eduskuntavaaliehdokkaalle. Nimilista julkaistiin viime viikolla.

| Päivitetty

Rauma teettää taas uuden selvityksen henkilöjunaliikenteen käynnistämiseksi. Kyllä täytyy olla melkoinen taikuri, jos junaliikenteen Raumalle saa kannattavaksi, kirjoitti nimimerkki Simsalabim.

Olennainen pointti: juuri mikään liikenne ei Suomessa ole kannattavaa. Ei henkilöjuna Poriinkaan ilman julkista tukea kulkisi. Monesta hyvästä syystä verovaroja käytetään joukkoliikenteeseen.

Kaupunginjohtaja Esko Poikelan tilaaman selvityksen avainkysymys on tämä: mikä on nopein mahdollinen tapa saada junaliikenne käyntiin?

Ja olennaisena jatkokysymyksenä: paljonko Rauman, Eurajoen ja Euran pitäisi siitä maksaa?

Selvityksen tekee Alkutieto eli Antero Alku, joka on tutkinut joukkoliikenteen kehitystä 1980-luvulta lähtien ja luennoi aiheesta korkeakouluissa. Hän tilasi ratikat Tampereelle ja avusti Helsinkiä sporahankinnoissa.

Olisi luultavasti jeesannut Turkuakin raitsikoiden kanssa, jos Aurajoen rannalla olisi päätöksiä aikaan saatu.

Alku on myös VR:n haastajaksi lähteneen Suomen Lähijunat Oy:n operatiivinen johtaja. Lähijunan perustaja on Pekka Möttö, joka muistetaan kumipyöräliikenteen haastaja Onnibussin pomona.

Missä Soihtula sijaitsi? Olennainen tieto puuttui jutusta. Aivan kaikki lukijat kun eivät ole syntyperäisiä raumalaisia, kysyi ja huomautti lukija.

Käsi pystyyn virheen merkiksi. Olisi se pitänyt kertoa. Työväentalo purkamisesta on niin pitkä aika, etteivät nuoremmat paljaskonttisetkaan sitä voi muistaa. Verkkojuttuun tiedon heti lisäsin: puretun linja-autoaseman ja Luoteisväylän välissä.

Mieluisia muistoja meikäläisellä on Soihtulasta. Muistan, miten vanhempani olivat pyörittämässä bingoa siellä.

Muistan monet urheiluseuran pikkujoulut. Soihtulassa senkin täytyi olla, kun sain ison tekniikkamestarin pokaalin (kolme osallistujaa, joista yksi maalivahti).

Muistan maalaustalkootkin, kun junnuina pääsimme oikeisiin töihin. Myös Uuden Rauman 10-vuotisjuhlat pidettiin Soihtulassa.

Puretun koulun paikalle saa rakentaa kolme omakotitaloa ja rivitalon. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Koulutieni aloitin juuri paikalle rahdatussa Lensun ”viipalekoulussa”. Se purettiin vuonna 2020.

Nyt koulun tontille saisi rakentaa rivitalon ja kolme omakotitaloa. Pienimmät tontit ovat alle 600 neliötä, mutta kuulemma sellaiset ovat monissa kunnissa olleet haluttuja keskusta-alueella.

Sijainti onkin hyvä. Marketit ja Äyhönjärvi vieressä, liikuntapaikat ja kauppatori puolentoista kilsan päässä.

Ibiza-tunnelmaa festareille. Karjurock rakentaa ensi suvena Lokalahden tekolammelle ”huikean Ibiza-baarialueen, josta on suora näkyvyys lavalle”.

Kuulostaa tutulta? Niin minustakin. Riku Räsästä innosti aikoinaan visio Raumasta Suomen Ibizana. Espanjalle kuuluva saarihan tunnetaan Välimeren bilekeskuksena. RMJ:n huippuvuosina visio osin toteutuikin. Ja edelleen tekopalmut huojuvat Otanlahden rannassa.

Mutta mikäpä siinä. Mahtuu Suomeen ibizoja siinä missä useampi joulukaupunki.

Suomen yleisin harrastus lienee lasten harrastuksiin kuskaaminen.

Verkkojutussa kyseltiin vinkkejä seuroilta ja vanhemmilta, miten lapsen harrastusajan voisi parhaiten hyödyntää.

Ehdotettiin omaa liikuntaa, kaupassa käyntiä, koiran ulkoiluttamista, ystävien tapaamista, äänikirjojen kuuntelua ja laatuaikaa toisen sisaruksen kanssa. Lisää on helppo keksiä.

Miksi sitten niin monet vanhemmat jäävät harjoituksia katsomaan? Heistä lienee enemmän haittaa kuin hyötyä lapsille ja heidän ohjaajilleen.

Monosesta Sinatraan. Jani Koskinen kuului Rauman kaupunginteatterin näyttelijäkuntaan vuosituhannen vaihteessa. Siltä ajalta mieleen jäi erityisesti pitkään täysille saleille pyörinyt Satumaa-musikaali. Sen kirjoittivat Heikki Paavilainen ja Heikki Salo. Unto Monosen roolissa Koskinen pääsi esittelemään laulajan taitojaan.

Sappeen kesäteatteriin Paavilainen kirjoitti musikaalin Olavi Virrasta. Koskinen veti Olan roolin niin upeasti, että Virta-keikkaa on riittänyt vuosikausiksi.

Nyt vuorossa on kansainvälinen legenda, Frank Sinatra. Rauman teatteri tuo Suomeen esityksen, joka kertoo Sinatran viimeisestä show'sta vuonna 1971. Tähti muistelee uraansa ja laulaa hittejään.

Richard Sheltonin itselleen kirjoittamaa esitystä on kovasti maailmalla kehuttu. Paikalla ollaan Rauma-salissa, kun Koskinen Sinatran hahmon haltuun ottaa. Esityksen ohjaa Otto Kanerva, joka puolestaan vierailee johtamassaan Rauman teatterissa Juice Leskisenä.

Pro Markkinatalous ry kertoi tehneensä päätökset noin 350 000 euron vaalituesta viime viikolla. Kaikkiaan yhdistys on jakanut vaalitukea eduskuntavaaleihin 1,6 miljoonaa euroa.

Tukea saa yli 250 ehdokasta. Näin kuuluu perustelu: "yhdistys tukee vaaleissa vastuullista markkinataloutta ymmärtäviä, sitä kannattavia ja edistäviä tahoja, jotka ovat vahvasti sitoutuneet avoimeen ja demokraattiseen Suomeen".

Enemmistö tuen saajista on porvaripuolueista (kok, kesk, r., kd., liik., lib.). Joukossa on myös perussuomalaisia, vihreitä ja demareita. Lista on luettavissa tästä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut