Viikon varrelta: Rauma ja Pori pyöreän pöydän keskusteluihin

Yhteisen vihollisen, koronan, kampittamisesta on hyvä aloittaa. Myös motto kuulostaa hyvältä: valittamisen sijaan tekoja. Nyt pyöreän pöydän keskustelulle on päivämääräkin sovittuna. Marraskuun alussa istutaan alas.

| Päivitetty

Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen ja Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kertoivat viime kuussa (LS 26.8.). yhteishankkeesta, Satakunnan korona-exitistä. Pyöreän pöydän keskusteluun kutsutaan satakuntalaisia vaikuttajia sekä yritysten ja oppilaitosten edustajia.

Yhteisen vihollisen, koronan, kampittamisesta on hyvä aloittaa. Myös motto kuulostaa hyvältä: valittamisen sijaan tekoja.

https://ls24.fi/uutiset/rauman-ja-porin-kaupunginjohtajat-haastavat-satakunnan-luomaan-oman-koronaexitinsa

Nyt pyöreän pöydän keskustelulle on päivämääräkin sovittuna. Marraskuun alussa istutaan alas.

Maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä kertoi, että tavoitteena on sopia porukalla Satakunnan kehittämisen kärjistä. Olisi tärkeää, että satakuntalaiset viestisivät samansuuntaisesti.

Kuten Länskärin pääkirjoituksessa (LS 30.8.) todettiin, Rauma hyötyy jos välit Poriin tiivistyvät.

https://ls24.fi/artikkelit/rauma-hyotyy-jos-valit-poriin-tiivistyvat

Porin, Rauman ja Satakunnan veto- ja pitovoiman vahvistaminen on elintärkeää. Mielikuvien maailmassa maakunnasta nousevat päällimmäisenä mieleen väärät asiat. Niin kuin työttömät hitsarit ja menneisyydessä elävä puutalokaupunki.

Me paikalliset tiedämme, että Pori, Rauma ja Satakunta ovat paljon muutakin, paljon parempaa. Mahdollisuuksia ja elämisen laatua.

”Vanhan Rauman rinnalla pitäisi enemmän tuoda esille, että Raumalla on “maailmanluokan” teknologiafirmoja, isoja ja pieniä. Hyviä työpaikkoja, ainutlaatuisia tuotteita”, purnasi palautteessaan eräskin kaveri.

Iso-Hannun valaisinten myynnistä riittää puhetta Raumalla. Ymmärrän yrittäjää oikein hyvin.

Korona sulki elokuvateatterit kaiketi pisimmäksi aikaa koskaan. Kesällä ovet sai taas avata, mutta katsojia käy paljon normaalia vähemmän. Leffoja pyöritetään tappiolla kautta maan, mikä ei voi jatkua kauan.

Elokuvissakäynti on Suomen suosituin kulttuuriharrastus. Vuonna 2019 suomalaiset kävivät elokuvissa 8,4 miljoonaa kertaa. Jos arvolamppujen myyntituloilla voidaan pitää teatteri hengissä, sitä voi pitää kulttuuritekona.

Tallinkin MyStarin köli laskettiin perinteisen juhlavin menoin Rauman telakalla viime perjantaina. Pyyrman trumputti ja kuulutti raumankielellä mistä on kyse. Kölin alle asetettiin tuttuun tapaan onnenlantit.

RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa kertoi perinteen juontavan purjelaivakaudelta. Maston alle laitetulla hopearahalla kapteeni saattoi ostaa uuden maston, jos tarve vaati.

Jos oikein näin, ei MyStarin kölin alle naulatuilla Suomen ja Viron euroilla mastoja hankittaisi. Mahtaisiko riittää lounaaseen ja olueen uudella lautalla?

Turpeella oli suurehko rooli valtion budjettineuvotteluissa. Vihreille oli tärkeää näyttää, että parjatun turpeen käyttöä vähennetään Suomessa. Keskustalle turpeen verotuksen raju korotus oli vaikeammin nieltävissä.

Ympäristötoimittaja Jami Jokinen selvitti turpeen roolia eri kaupunkien kaukolämmön tuotannossa. Haitari venyi leveälle: nollasta 75 prosenttiin.

https://ls24.fi/lannen-media/turpeen-rooli-kaukolammossa-vaihtelee-rajusti-lannen-median-paakaupungeissa-osuus-yltaa-nollasta-perati-75-prosenttiin

”Raumalla turpeen käyttö on ollut hyvin maltillista jo pidemmän ajan. Tänä vuonna emme ole polttaneet yhtään turvetta”, kertoi Rauman Energian toimitusjohtaja Marko Haapala.

Turve on tarkoitus säilyttää huoltovarmuuspolttoaineena esimerkiksi poikkeuksellisen kylmiä talvia varten. Turpeen korvaamista bioöljyillä tai biokaasulla selvitetään, mutta ongelmia ovat Haapalan mukaan hinta, saatavuus ja säilyvyys.

Britanniassa virisi keskustelu siitä paljonko yleisradioyhtiö BBC voi maksaa tähtikasvoilleen ja äänilleen.

Niinpä palkkalistan kärkimies, entinen jalkapalloilija Gary Lineker, joutui hyväksymään liksansa leikkaamisen. Viikottaista futismakasiinia juontava Lineker tienasi viime vuonna 2 miljoonaa euroa, tänä vuonna enää 1,5 miljoonaa euroa.

Oikaisu. Julkaisimme viime viikolla Teuvo Salmisen piirroksen Vexi Salmesta. ”Tepa” arvostaa Salmen elämäntyön korkealle. Vexi sanoitti valtavan määrän ikivihreitä, rempseistä ralleista koskettaviin iskelmiin.

Salminen piirsi kunnianosoituksessaan Salmen pilven päälle katselemaan sineen taivaan ja autiota hiekkarantaa.

Hienoon piirroksen jäi pieni moka. Katson autiota hiekkarantaa on toisen edesmenneen biisinikkarin, Junnu Vainion, sanoittama.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut