Viikon varrelta: Porilainen suunnitteli Rauman ykköspalkinnot

Torin koppi. Nuorempi väki nostelee kulmakarvojaan, jos vanhasta muistista puhun torin Kopista. Mikä koppi? Ai se Öysti?

| Päivitetty

Hyvää Rauma-päivää!

Rauma sopisi hyvin Nato-kaupungiksi. Ai miksi?

Sotilasliitto tunnetaan paitsi nimellä NATO myös nimellä OTAN. Lyhenteitä kumpikin: englanniksi North Atlantic Treaty Organization ja ranskaksi Organisation du traité de l’Atlantique nord.

Tästä kieli poskella asiaa lähestynyt lukijamme löytää oivan perustelun. Raumalla on jo Otan alue, (entinen) Otan koulu, Otan päiväkoti, Otanlahden urheilukeskus ja niin edelleen.

Lyhyen venematkan päässä Otanlahdelta on Kuuskajaskarissa valmiina sotilaskäyttöön tehtyjä rakennuksia, ei muuta kuin miehet sisään!

Että hyvää Rauma-päivää vaan.

Kauko Räike työn touhussa vuonna 1960. Valmistumassa jotain hyvin tuttua ja ajankohtaista.

Porilainen kuvanveistäjä Kauko Räike on ajankohtainen aina Rauma-päivänä. Silloin kaupunki jakaa tunnustuspalkintojaan, Meripojat-patsaita ja Ruorimiehet-mitaleja. Ne ovat Räikkeen suunnittelemia.

Meripojat-patsas on pienoismalli Keskuspuistossa seisovasta Tasala Vilkk ja Hakkri Iiro -patsaasta, joka on Räikkeen veistämä. Sama kuva-aihe on Ruorimiehet-mitaleissa.

Tästä Rauma-päivästä tulee historiallinen, totesin viime perjantain pääkirjoituksessa. Kaupungin synttärit vietetään varsin matalalla profiililla, mutta naapurikunnassa Eurajoella tapahtuu.

Kirjoitin tähän jatkoksi: ellei viime tipassa tule mitään yllättäviä takaiskuja.

Kävikin toisin. Teollisuuden Voima ilmoitti lauantaina, että Olkiluoto 3:n säännöllinen tuotanto alkaa sunnuntaina. Siis eilen.

Ei siis saatu historian kirjoihin OL3:n virallista starttia Rauma-päivälle. Mutta uutinen se kumminkin oli. Euroopassa ei moneen vuoteen ole valmistunut uutta ydinvoimalaa.

Munakarin veljeksistä, Martti ja Aarne Saarisesta, tehtiin juttuja valtakunnan mediaankin, kun TVO alkoi rakentaa ydinvoimaloita heidän kotisaarensa viereen. Kalastajat eivät suostuneet kotoaan lähtemään, vaikka Munakari on voimalan suoja-alueella. Lopulta he saivat elää kotonaan loppuun saakka. Martti kuoli 1978, Aarne (kuvassa) 1983.

Lisää ydinvoimaa tulee. Rakenteilla ydinvoimaloita on ainakin Ranskassa, Britanniassa, Turkissa ja pian Puolassa. Suunnitelmia on muun muassa Hollannilla ja ydinvoimasta jo kertaalleen ”luopuneella” Ruotsilla.

Kenties pian voi puhua ydinvoiman renessanssista, jonka Arevan pääjohtaja Anne Lauvergeon julisti alkavan OL3:n peruskiven muurauksesta. Nyt ydinvoimalle vihreää valoa näyttävät monet vihreätkin, koska taistelussa ilmastonmuutosta vastaan atomissa on ajatusta.

Olen tosin melko varma siitä, ettei ydinvoiman rakentamatta jääminen ensisijaisesti ympäristökysymyksistä kiinni jäänyt. Suurin syy lienee ollut epävarmuus taloudellisesta kannattavuudesta.

Vapailla energiamarkkinoilla voittajia olivat pienemmät ja halvemmat fossiilivoimalat. Jälkiviisaana voi sanoa, että ilmastotoimiin olisi pitänyt ryhtyä aikaisemmin.

Kävin satamassa viime viikolla. Kuulin, että kauramylly olisi pyörähtämässä pian käyntiin. Soitin varmistuksen ja paikkansa piti. Toukokuussa pitäisi tuotannon alkaa.

Koronakriisin aikaan uutisoitiin konttipulasta. Se ei enää ole ajankohtaista. Rauman satamassa on koppaa kopan päälle ja toinen toisensa vieressä. Valistuneen arvion mukaan niitä on toistakymmentä tuhatta.

Huomiota herätti myös sahatavaran määrä. Eihän se sinänsä yllätä, sillä uuden Rauman-sahan tuotanto lähtee koti- ja ulkomaille sataman kautta. Kuinka paljon sahatavaraa tuleekaan, kun Metsä Fibren uusi saha toimii täydellä teholla?

Panin merkille, että Metsän puutuotepakkauksia oli satamassa muutenkin silmämääräisesti enemmän kuin ennen. Selitys lienee viennin keskittäminen Kaskisista Raumalle. Metsä Groupin on kerrottu sellaista suunnittelevan (LS 1.12.22).

Tiedustelin Metsä Fibreltä, onko tuumasta tartuttu toimeen. Vahvistusta en saanut, koska pörssiyhtiöllä on hiljainen kausi ennen seuraavaa tulosjulkistusta.

Kakkoseen noussut Pallo-Iirot avaa sarjakautensa tulevana lauantaina vierasottelulla. Vastassa on ensi kertaa Kakkosessa pelaava espoolainen SexyPöxyt.

On siinä kanssa nimi jalkapalloseuralle.

Laaksolahtelaisen kulttiseuran taustavoimiin kuuluvat muun muassa A-maajoukkueen tiedotuspäällikkö Jan Walden. Veikkausliigan toimarina ollut velipoika Timo Walden on pelannut Pöxyissä.

Nykyjoukkueen nimimiehiä ovat Huuhkajissa pelanneet Markus Halsti ja Erfan Zeneli.

Iirojen kotiavaus on lauantaina 6.5. Atlantista vastaan. Tässä voikin paljastaa, että kotimatsit näkyvät tällä kaudella Länsi-Suomen verkossa.

Kenraaliharjoituksessaan Iirot puolusti hyvin ja loi riittävästi maalipaikkoja. Lopulta paikallismatsi Porissa päättyi 2-2-tasapeliin.

Tuttu tiski. Torin Kopissa asioin jo nuorena. Silloin nettipankit olivat vielä scifi-juttuja. Tapahtumat merkittiin pieneen pankkikirjaan.

Torin koppi. Nuorempi väki nostelee kulmakarvojaan, jos vanhasta muistista puhun torin Kopista. Mikä koppi? Ai se Öysti?

Ei, kun tietysti KOP. Kansallis-Osakepankki, jonka Rauman konttoreista yksi palveli pitkään kauppatorin laidalla. Viime viikolla Länskäri kertoi, että rakennuksen suojelutarve on kyseenalaistettu.

Oli muuten pankkeja meikäläisen nuoruudessa vielä paljon Raumalla. KOPin lisäksi Yhdyspankki (SYP), Työväen Säästöpankki (STS), Helsingin Osakepankki (HOP), Postipankki, Satakunnan Säästöpankki ja Rauman Seudun Osuuspankki.

Monella pankilla oli useampi konttori kaupungissa. Esimerkiksi Kopilla kauppatorilla, Valtakadulla ja Syväraumankadulla.

Täyssähköautojen myynnin kasvusta mainitsin viikko sitten tällä palstalla, kun Tesla Y nousi ykköseksi maaliskuun ensirekisteröinneissä.

Teslan Y-mallia valmistetaan nyt myös Euroopassa. Berliinin-tehdas, Teslan viides, pystyy valmistamaan puoli miljoonaa sähköautoa vuodessa. 

Viime viikolla Tesla tiedotti laskevansa taas autojensa hintaa Suomessa. Teslan Model 3:n myyntihinta on nyt alkaen 43 600 euroa. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut