Viikon varrelta: Rauma tuotti lisää agenttifilmejä

Rauman kaupungilta tuli kutsu. Parin viikon päästä pääsee katsomaan uusia agenttielokuvia Iso-Hannuun. Lyhyitä filmejä, oikein köyhän miehen jamesbondeja, on tuotettu kuusi lisää.

| Päivitetty

Rauman kaupungilta tuli kutsu. Parin viikon päästä pääsee katsomaan uusia agenttielokuvia Iso-Hannuun. Lyhyitä filmejä, oikein köyhän miehen jamesbondeja, on tuotettu kuusi lisää. Niitä julkaistaan syksyn kuluessa viikon välein.

Oikeissa elokuvissa käy usein niin, että jatko-osat eivät yllä ensimmäisen tasolle.

Myös Rauman tapauksessa hiipii mieleen kysymys: oliko pakko? Varmaan monen kaupunkilaisen mielestä päättäjillä luulisi olevan tärkeämpääkin tekemistä kuin hassutella mainosvideoissa.

Mutta onhan se niinkin, että mainostaa ja markkinoida kannattaa aina. Eivätkä nämä lyhytfilmit paljon voi maksaa.

James Bond -teemaa markkinoinnissa? Tästä on paha panna paremmaksi:

Miten agentit Raumaan liittyvät, kuulen lukijan kysyvän kysyvän Kortelan suunnalta.

Virallinen vastaus tulee tässä: filmitarinoilla yritetään viestittää, että jokainen kaupunkilainen voi olla Rauma-agentti.

Se on hyvä ja tärkeä oivallus. Mielikuva Raumasta, kaupungin brändi, muokkaantuu paljolti sen mukaan mitä me raumalaiset itse puhumme kotikaupungistamme.

Montako osuuspankkia mahtuu Suomeen? Niitä on vielä melkein 150, mutta tulevaisuudessa ehkä alle 20.

OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio kertoi Talouselämän haastattelussa tavoitteeksi, että yhteinen visio pankkien määrästä luodaan ensi vuonna. Toteutus vie viisi tai jopa kymmenen vuotta.

OP:n rakennetyöryhmä kävi opintoreissulla Hollannissa, jossa satakunta itsenäistä osuuspankkia yhdistyi yhdeksi. Fuusioita Suomessa on varmasti edessä, mutta niistä ei päätetä pääkonttorissa Helsingin Vallilassa, vaan pankki kerrallaan maakunnissa.

Ritakallio myöntää haastattelussa paikallisuuden vahvuudeksi, ”vaikka se hidastaakin päätöksentekoa”.

Teatterimaailmaa riivaavasta taudista puhui eläkkeelle siirtynyt Porin teatterin johtaja Patrik Drake Satakunnan Kansan haastattelussa.

Drakesta on järkyttävää, ettei perusasetelma ole 45 vuodessa muuttunut. 80 prosenttia teatterin ammattilaisista haluaisi tehdä sellaista teatteria, joka kiinnostaa vain 20 prosenttia yleisöstä.

Draken kaudella Porin ohjelmisto viihteellistyi, mikä kasvatti katsojamääriä. Teatterikonkari ei usko, että viihdettä voisi olla liikaa.

– On olemassa kahden sortin teatteria: viihdettä ja ”korkeaviihdettä”. Harva tulee teatteriin sellaisella asenteella, että nyt opin jotain elämästä ja haluan saada valaistuksen. Esimerkiksi Puhdistus-näytelmän kohdalla he tulevat katsomaan esitystä, jossa on järkyttävä ja elämyksellinen tarina. Se on korkeaviihdettä, sanoi Drake.

Politiikan konkari Seppo Kääriäinen (kesk.) listasi Aidan toiselta puolelta -kirjassaan suurimmat muutokset pitkän uransa ajalta.

Tärkein muutos? Kääriäisen mukaan se, että Suomi on noussut maailman kärkimaihin mitattuna millä mittarilla tahansa: turvallisuus, vakaus ja jopa onnellisuus.

- Se on uskomaton saavutus neljä sotaa kokeneelta 102-vuotiaalta, tuumaa Kääriäinen.

Kääriäisen osuvan tulkinnan mukaan Esko Aho johti Suomea pääministerin virka-asunnon Kesärannan rappusilta. Aho ajoitti hallituksen ratkaisut sopivasti niin, että ne valmistuivat juuri parahiksi television pääuutislähetykseen.

Ahosta ja lamavuosista on pitkä aika. Mutta yhä vain Ylen puoli yhdeksän uutiset on Suomen katsotuin tv-ohjelma. Se tavoittaa noin miljoona suomalaista.

Rauman kaupunginjohtajan paikka pistetään viralliseen hakuun tällä viikolla, päättää kaupunginhallitus tiistaina.

Kari Kosken seuraajaa etsitään myös suorahaulla, jonka tekee Mercuri Urval. Niin sanottuja mustia hevosia ei kuitenkaan kisaan hyväksytä, vaan vakaa tarkoitus on täyttää virka hakijoiden joukosta.

Palkkaa uudelle pomolle luvataan noin kymppitonni kuussa. Sen verran saavat ykkösjohtajat Rauman kokoisissa kaupungeissa.

Mercuri Urval niputti yhteen eri sidosryhmien toiveet näin:

"Kaupungin johtajan tulisi keskittyä ns. sisäpolitiikkaan (rakentaa keskinäistä luottamusta, laittaa perusasiat kuntoon, kehittää johtoryhmätyöskentelyä), olla aktiivinen elinkeinoelämän suuntaan, huomioida myös kulttuuri, kansainvälisyys ja matkailu, keskittyä väkiluvun vähenemiseen vaikuttamalla alueen vetovoimaan ja pitovoimaan, tehdä tarvittaessa muutoksia rakenteisiin sekä huomioida ihmiset ja työhyvinvoinnin."

Kovat on odotukset.

Juttua korjattu: Rauman kaupunginhallitus istuu tällä viikolla poikkeuksellisesti tiistaina.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut